Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Tinkeltania en het succes van een eerste voorstelling

Blog

Tinkeltania en het succes van een eerste voorstelling

UPDATE: video onderaan het bericht
Verslag en foto’s. 

Afgelopen weekend speelde het jonge Katwijkse theatergezelschap RAAKVLAK hun allereerste (kinder)voorstelling ‘Tinkeltania en het verdwenen feestje’. En wat een feest was het! Met meer dan 170 bezoekers over twee dagen kijken ze terug op drie geslaagde, uitverkochte uitvoeringen.

Al bij de kassa werd het duidelijk dat dit niet zomaar een voorstelling was. In plaats van entreekaartjes, kregen de bezoekers allemaal een glow-in-the-dark armbandje om en wie wilde werd ook het gezicht met fluoriserende verf versierd. De gordijnen gingen open en bij het betreden van de zaal stapten de bezoekers direct in de magische wereld van Tinkeltania. Een goudgele spot verlicht een grote glitterende boom op het voortoneel en boven hun hoofden hangen lichtgevende sterren. Aan beide zijkanten van de zaal zwemmen tientallen kleurrijke visjes door een blauwe papieren zee.

Dan verschijnt er een fee! Enthousiast vertelt ze het publiek dat ze jarig is vandaag! Ze wil iedereen meenemen naar haar magische eiland om daar, samen met haar vriendjes, taart te komen eten. Maar eerst moet iedereen zich vermommen, want de elfjes, trolletjes en nimfen hebben nog nooit mensenkindertjes gezien. Ze telt tot drie en bij toverslag zetten alle kindertjes (en pappa’s en mamma’s) een vissenhoedje op en het licht gaat uit. Het effect van de blacklight op de glow in the dark-visjes is werkelijk betoverend, het publiek maakt nu echt deel uit van de voorstelling.

Een grappig groen figuurtje verschijnt en begint te zingen over de prachtige boom waar zij zo graag in woont en hoe mooi deze dag gaat worden. Twee zeemeerminnen duiken op uit het water en begeleiden haar in haar lied. Het figuurtje blijkt Twijgje, de boomgnoom te zijn. En Twijgje heeft haast (en geen tijd om met de zeemeerminnen te zwemmen) want er moet nog veel worden gedaan voor het verrassings-verjaardagsfeestje van de fee. Liedjes moeten worden geoefend, een taart moet worden gebakken, de kadootjes zijn nog niet af en de slingers hangen nog niet. Snel aan de slag dus.

Dan klinkt er een trom en een accordeon. Iedereen kijkt om zich heen, de kleinste visjes staan op om te kijken waar de muziek vandaan komt. Dan verschijnt er een klein bootje achterin de zaal. Al zingend peddelen drie malle piraten hun weg langs het publiek naar het podium en nu beginnen ook de pappa’s en mamma’s te grinniken. En dan begint de ellende. Het ene na het andere wordt gestolen en hoe hard de kinderen ook riepen “KIJK NOU UIT!! ACHTER JE!! PIRATEN!!”

De arme eilandbewoners waren telkens weer te laat ze te betrappen. Maar toen de gemene kapitein besloot de ‘vliegkabouters’ (“bedoelt u elfjes?”) te willen ontvoeren, vond zelfs een van de piraten dat wel heel zielig… Dapper zei ze ‘nee’ tegen de gemene kaptein en met hulp van de fee kwam gelukkig toch alles nog goed. Niet alleen op het podium vierde ze feest, na afloop van het stuk mochten de kinderen met de magische figuren en de rare piraten samen lekker taart eten en (voor wie durfde) zelfs mee op de foto. Toen kregen ze ook nog eens allemaal een mooie ballon en een kadootje mee naar huis. Als dat geen feest was….

Tinkeltania en het verdwenen feestje gaat over meer dan alleen het mysterie van de gestolen spulletjes. Ook het thema ‘bang zijn’ en ‘moedig durven doen’ komen aan bod. Er wordt gezongen over plankenkoorts, over hoe leuk het is om elkaar te helpen en hoe belangrijk het is om iemand te vergeven als ze sorry hebben gezegd. Ook de publieksparticipatie was enorm. Er werd samen gezocht, gedanst en zelfs een stukje ochtendgymnastiek gedaan. Echt ‘mee-leef-theater’ dus.

Alles van deze productie is van eigen bodem. De tekst, de muziek en een groot deel van de kostuums zijn met hulp van vele betrokken vrijwilligers gemaakt. Het decor is gedeeltelijk gemaakt door leerlingen van ’t Visser ’t Hooft, tijdens een maatschappelijke stage bij Welzijnskwartier en Kattuk.nl. Het geluid, licht en de video-opnamen  werden verzorgd door vrijwilligers en stagiairs van Kattuk.nl en JVC de Schuit. “We zijn iedereen dan ook heel dankbaar voor hun inzet. Enkel met elkaar kun je tot zulke mooie resultaten komen!” Aldus regisseur Ouwehand.

“De reacties waren overweldigend positief! Zo leuk!” “We hadden niet verwacht dat het project zo goed zou slagen, het is voor veel van ons de eerste keer op het podium,” vertellen de spelers. “Toen we net startte met de repetities was ik doodsbenauwd bij de gedachte dat ik voor een volle zaal zou staan zingen. Maar ik heb er nu zo veel lol in!” “We hopen dat we deze voorstelling nog een paar keer op de planken kunnen brengen!” De rest knikt. “Het lijkt me ook leuk om dit eens te spelen op locatie. Misschien op een kinderafdeling in een ziekenhuis ofzo?” Dit soort initiatieven juichen we natuurlijk toe en er wordt inmiddels al rondgekeken naar de mogelijkheden.

Raakvlak repeteert iedere maandagavond in JVC de Schuit. We zijn altijd op zoek naar jongeren die het leuk vinden zich te verdiepen in de vele facetten van theatermaken.

Dus wil je zelf ook eens op de planken staan?
Of is regisseren meer jouw ding?
Ben je geïnteresseerd in (licht/geluid-)techniek of grimeren?
Neem dan contact op met raakvlaktheater@gmail.com !!

Klik HIER voor alle foto’s

 

 

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X