Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Teller weer op 0 gezet met koude Nuwjaersduik

Blog

Teller weer op 0 gezet met koude Nuwjaersduik

Op nieuwjaarsdag hebben ruim 700 mensen de teller voor het nieuwe jaar weer op 0 gezet door een verfrissende duik te nemen in de koude Noordzee. Ook de belangstelling van toeschouwers was weer enorm waarmee dit Katwijkse evenement een geweldig begin van 2009 is geweest.

Serieuze duik

Slechts een aantal dagen nadat Unox een 50-tal duiken in Nederland had bekroond met het predikaat ‘Serieuze duik’ moest een aantal duiken worden afgelast. Floris Weegink, één van de organisatoren, vertelt: “Op oudejaarsdag bereikten ons allerlei verontrustende berichten over afgelaste duiken en kregen we veel telefoontjes van de media.“. Een aantal nieuwjaarsduiken ging niet door als gevolg van hevige ijsvorming en de aanhoudende vorst. Dit betrof echter de kleinschalige duiken die in lokaal water werden gehouden en waarbij het water zodanig was dichtgevroren dat het niet mogelijk was om de duik door te laten gaan. Weegink: “Aangezien de zee nog niet was dichtgevroren, was er voor ons geen reden om de duik niet door te laten gaan.

Door de aanhoudende kou vanaf de Kerstdagen was het met een buitentemperatuur van rond het vriespunt en een watertemperatuur van circa + 7°C echt wel een ‘serieuze duik’. Toch lieten de mensen zich niet uit het veld slaan en doken massaal de koude Noordzee in.

De organisatie heeft alle deelnemers weer warm ontvangen. Bij aankomst ontvingen alle deelnemers een Unox muts om het hoofd in ieder geval warm te houden. In de ruime tenten die op het strand waren opgesteld, konden de deelnemers zich behaaglijk omkleden en na de duik konden zij zich weer opwarmen aan een lekkere kop warme erwtensoep. Uiteraard kreeg iedere deelnemer weer het felbegeerde ‘duikbrevet’, die deze keer een uitdagende tekst in het Katwijkse dialect bevatte over de kredietcrisis.

Fiets ‘m  erin!

Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van de Kattukse Nuwjaersduik maakten de voorinschrijvende deelnemers door te vertellen wat de reden van hun deelname was kans op een oer-Hollandse Halleluja fiets, aangeboden door Fietsplus Nico’s. Medeorganisator Patrice Luscuere: “Er kwamen ontzettend leuke reacties binnen maar eentje daarvan viel ons echt meteen op!“. Pieter van Egmond (75) liet weten dat hij zich dit jaar voor het laatst inschreef als één van de weinige, of misschien wel de enige, buitenlandse nuwjaersduiker. Van Egmond heeft een kleine tien jaar in Duitsland gewoond. Elk jaar kwam hij helemaal naar het vertrouwde Katwijkse strand gereden om er weer bij te kunnen zijn. Om ook de komende jaren geen duik te hoeven missen, komt hij per 2009 in Rijnsburg wonen zodat hij nog alleen maar op zijn fiets hoeft te stappen om weer aan de start te kunnen verschijnen. ‘Zorgen jullie voor een fiets?’ was zijn vraag. Floris Weegink: “Op zijn respectabele leeftijd is het geen kleinigheid om überhaupt ieder jaar deel te nemen maar de heer Van Egmond werd een bekende van ons; hij was echt ieder jaar weer van de partij!“. Nico Onderwater, eigenaar van de gelijknamige fietsenwinkel Fietsplus Nico’s aan de Zuidstraat, zal de fiets in de eerste week van januari aan dhr. Van Egmond overhandigen.

Gezelligheid alom

Vanaf 14.30 uur zat de sfeer er al goed in door een optreden van gezelligheidskoor Kattuks Volk die met het zingen van hun liederen de dappere duikers muzikaal aanmoedigden. Wilma van Lent, de Citymarketeer van de gemeente Katwijk, gaf om 15.00 uur het startschot waarna de grote menigte zich het verfrissende water in spoedde. Wilma van Lent: “De Katwijkse Nieuwjaarsduik is voor Katwijk een fantastisch evenement; er komen honderden mensen vanuit de hele regio op af. Dit is een perfecte manier om Katwijk landelijk op de kaart te zetten!“. Na afloop werd de Kattukse Nuwjaersduik-bokael aan de leukst verklede deelnemer uitgereikt. Dit jaar was dat een groep jongeren uit de Brittenburggroep van scouting Katwijk.

Opbrengst en goed doel

De opbrengst van de Katwijkse Nieuwjaarsduik 2009 (in totaal 1750 euro) kwam geheel ten goede aan de KRV-jongeren van het project ‘Bouwen in Ghana’, die in de zomer naar het ontwikkelingsland Ghana afreizen om een kraamafdeling te bouwen. Ook het voorgaande jaar was er de samenwerking met deze projectgroep die in de zomer van 2008 een school hebben gebouwd in Ecuador.

Organisatie

Ondanks de kou deden zich er gelukkig geen calamiteiten voor zodat de aanwezige KNRM en Katwijkse Reddingsbrigade niet hoefde in te grijpen. De organisatie, die dit jaar haar 5-jarig jubileum vierde, is zeer tevreden over het verloop van het evenement en kijkt terug op een geslaagde voortgang van deze Katwijkse traditie. Weegink: “Op naar het volgende lustrum!“.

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comment: 1

Laat een reactie achter

X