Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Studiekeuze voor studiekneuzen #11: Blijven doorzetten

Blog

Studiekeuze voor studiekneuzen #11: Blijven doorzetten

Voor iedereen die worstelt met het kiezen van een vervolgopleiding, hier een nieuwe bijdrage door anoniem voor de rubriek Studiekeuze voor Studiekneuzen

In het laatste jaar van de middelbare moest ik een keuze maken wat voor opleiding ik wou gaan doen. Twee dingen wist ik zeker: het moest een mbo zijn en ik wou graag iets creatiefs doen. Samen met school maar ook zelfstandig heb ik veel onderzoek gedaan naar welke opleiding ik zou willen gaan doen.

Na veel folders te hebben gelezen, online quizzen te hebben gedaan en meerdere open dagen te hebben bezocht was ik uitgekomen bij Mediavormgeving op het Mbo Rijnland. Tijdens het bezoeken van de open dag voelde de opleiding direct goed. Mbo Rijnland was lekker in de buurt, de docenten waren aardig en het leek me leuk om te leren hoe ik met Adobe programma’s om kan gaan. De dag erna heb ik me gelijk ingeschreven op de opleiding, wel waren er nog een paar dingen die ik moest doen om deze inschrijving rond te maken.

Nadat mijn inschrijving helemaal rond was, begon ik na de zomervakantie de opleiding. Het 1e jaar vond ik super, ook al was het soms wat heftig met alle nieuwe indrukken en veel huiswerk. Wel realiseerde ik me dat Mediavormgeving misschien niet helemaal mijn ding was. Maar dit lag meer aan de school dan aan de inhoud van de opleiding.

Waar ik me aan stoorde was het slome tempo, dat iedereen weg kwam met dingen te laat inleveren en de herhaling van de stof. Kortom ik verveelde me op school wat resulteerde in minder mijn best doen en zelfs willen stoppen met de opleiding. Dit besprak ik allemaal met mijn toenmalige mentor en zij vertelde mij over versnellen. Dit hield in dat ik het 3e leerjaar over mocht slaan en op deze manier een jaar minder lang over de opleiding zou doen. Natuurlijk vond ik dit een geweldig idee en stemde er gelijk op in, ook al wist ik hoe zwaar het 2e leerjaar zou worden voor mij.

Aan het begin van het 2e leerjaar moest ik gelijk hard aan het werk met alle basisvakken (Engels, Nederlands en rekenen) afronden en alle eindexamens hiervan maken. Vooral rekenen heb ik heel erg mijn best voor moeten doen, ik heb hier altijd al moeite mee gehad. Ook moest ik mijn portfolio examen doen, wat normaal pas afgenomen wordt als je in het 4e leerjaar zit. Hoewel het allemaal pittig was heb ik het wel gered! Dit heeft mij wel echt geleerd dat doorzettingsvermogen heel belangrijk is en dat niet iedereen dit heeft. We begonnen met 8 versnellers maar uiteindelijk waren er maar 2 over (met mij erbij).

Ook mijn stage in het 2e leerjaar was best wel pittig. De dagen waren lang, het was saai en de reis erheen was best wel ingewikkeld. Het was allemaal heel zakelijk wat niet echt mijn stijl was, ik weet nu wel zeker dat ik dit dus echt totaal niet wil. Hoewel mijn collega’s erg aardig waren voelde ik mij toch erg alleen omdat mijn stagebegeleider niet naar mij omkeek. Het stageverslag die ik moest maken was erg uitgebreid en best stressvol. Met inleveren was ik een beetje onzeker maar heb toch gewoon een 8,8 gekregen ervoor! Uiteindelijk zat mijn stage erop en heb ik weer gemerkt hoe belangrijk het is om door te zetten.

In het 4e leerjaar (zit ik nu in) moest ik nog maar 2 examens en een stagepresentatie maken en deze presenteren voor 2e jaarsstudenten. Die presentatie heb ik al achter de rug, dat ging me erg goed af gelukkig. Heb er een zeer goed voor gekregen! Op dit moment moet ik nog maar 2 examens en weet ik niet helemaal zeker wanneer deze plaats vinden maar weet wel zeker dat ik hier goede cijfers voor ga halen en van de zomer mijn diploma op zak heb!

Momenteel loop ik stage bij Kattuk.nl wat heel erg leuk is. Het is gezellig, breed en sociaal. Ik leer veel, praat tegen veel verschillende mensen en leer over allerlei verschillende mediaformaten. Ik voel me hier veel meer thuis dan op mijn vorige stage. Hier wordt er wel echt naar je omgekeken en kan je lekker creatief bezig zijn. Ook maak je veel nieuwe vrienden tijdens je stage!

Als ik klaar ben met Mediavormgeving ga ik helemaal naar Maastricht om daar de opleiding Internationale Communicatie Specialist te gaan doen. Via een vriendin ben ik in aanraking gekomen met deze opleiding. Bij deze opleiding kan je een vreemde taal/cultuur kiezen en ik kies dan voor Japan(s). Japan heeft al veel jaren mijn interesse en ik ben er dagelijks mee bezig. De taal, cultuur, de mensen, het eten, de natuur, alles vind ik interessant! Dus kan niet wachten om hier meer over te leren en later een baan te hebben gerelateerd aan Japan op welke manier dan ook. Het leukste lijkt me om voor de overheid, in de zorg of in het toerisme, te gaan werken en dat kan allemaal met deze opleiding.

De opleiding die ik ga doen en Mediavormgeving sluiten mooi bij elkaar aan omdat je moet gaan werken met doelgroepen en marketing maar er komt ook een stukje grafische vormgeving bij kijken.

In het begin had ik een beetje spijt dat ik voor Mediavormgeving heb gekozen maar zie nu in dat het een opstapje is naar de opleiding die ik graag wil doen. Dus ik wil graag zeggen: als je het gevoel hebt dat je de verkeerde opleiding hebt gekozen stop dan niet gelijk, kijk wat mogelijk is met eventueel versnellen en zie het meer als een opstapje die je nodig hebt om je droom achterna te gaan dan een obstakel. En nooit opgeven ook al is het soms zwaar, uiteindelijk komt het goed!

Over de reeks Studiekeuze voor studiekneuzen

Toch eigenlijk best gek dat je op je 17de nog niet mag stemmen maar wel al moet kiezen wat je de rest van je leven wilt doen. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen en het kiezen van een studie loopt niet altijd op rolletjes. Daarom speciaal voor al de studiekneuzen onder jullie deze rubriek “Studiekeuze voor studiekneuzen”. In deze rubriek vertellen mede studiekneuzen hun verhalen en delen wat tips en tricks of persoonlijke adviezen. De vorige edities vind je HIER!

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X