Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Studiekeuze voor studiekneuzen #10: Vier keer is scheepsrecht?

Blog

Studiekeuze voor studiekneuzen #10: Vier keer is scheepsrecht?

Voor iedereen die worstelt met het kiezen van een vervolgopleiding, hier een nieuwe bijdrage door Raven voor de rubriek Studiekeuze voor Studiekneuzen

Hoi, ik ben Raven, ik ben 22 jaar en ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Communicatie. Inmiddels is dit mijn vierde opleiding en vandaag wil ik jullie hier meer over vertellen.

Op de havo had ik grote ambities, maar ik was heel onzeker. Ik durfde weinig risico’s te nemen en schreef me in voor de opleiding Toegepaste Psychologie, waar ik het grootste risico nam door me voor maar één opleiding in te schrijven. Ik kwam helaas niet door het selectieproces waardoor ik een tussenjaar moest nemen. Van mijn ouders mocht ik een tussenjaar nemen, maar ik moest wel een fulltime baan nemen en mijn rijbewijs halen.

In het tussenjaar heb ik verder kunnen kijken naar wat ik later wilde doen. Ik werkte in een fabriek en wist zeker dat ik daar niet meer wilde belanden. Deze periode was, mede door oververmoeidheid, een dieptepunt voor mijn mentale gezondheid. Ik besloot om te studeren voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, een mbo 4-opleiding. Veel mensen waren het daar niet mee eens omdat dat te laag zou zijn vanwege mijn havodiploma, maar ik was eigenwijs en besloot mijn eigen kant op te gaan. Ik ben er op de harde manier achtergekomen dat ze toch gelijk hadden en mbo inderdaad niet mijn niveau was.

Hierna heb ik een traject gevolgd om de juiste opleiding te vinden en naar mijn inzicht was Informatica de juiste keuze. Volgens mijn omgeving was dit de juiste keuze omdat ik autistisch ben en daarom goed in technische dingen zou zijn. Was dat maar zo. Op deze opleiding voelde ik me thuis tussen mijn klasgenoten, maar programmeren viel toch tegen en wiskunde is ook zeker niet mijn ding. Python ging prima, maar Java gaf mij hoofdpijn en na de tweede periode daalden mijn cijfers. Door corona was er uitstel van het bsa, maar ik zag het niet zitten om dat allemaal in het volgende jaar in te moeten halen dus ik stopte met de studie.

Na een gesprek te hebben gehad met een docent van Informatica en voormalig docent van Communication & Multimedia Design, de volgende studie die ik op het oog had, heb ik mij hiervoor ingeschreven. Deze opleiding heb ik twee jaar gevolgd. Het was fijn om mijn creativiteit kwijt te kunnen en het coderen van websites ging me best goed af. In het tweede jaar kwam ik erachter dat deze opleiding vooral gericht was op het ontwerpen van websites en interfaces, wat voor mij te beperkend was. Daarnaast kwamen er twee programmeertalen bij, waardoor ik weer mijn cijfers sterk zag dalen en studiepunten niet haalde. Omdat ik nog twee vakken van het eerste jaar moest herkansen en dit mij niet zou lukken door omstandigheden, ben ik toch naar een andere opleiding gegaan.

Nu zit ik in het eerste jaar van opleiding nummer 4: Communicatie. Het is gelukkig een stuk minder technisch en ik kan op verschillende manieren mijn creativiteit kwijt. Natuurlijk zijn er vakken die mij minder interesseren, maar het heeft mij geleerd welke kant ik niet op wil gaan. Ik zie de keuzes die ik heb gemaakt niet als de verkeerde keuzes. Ik heb in ieder vak ontdekt wat ik leuk vind en wat ik kan. Sommige mensen doen er nou eenmaal langer over om zichzelf te ontdekken en daar is niks mis mee.

Over de reeks Studiekeuze voor studiekneuzen

Toch eigenlijk best gek dat je op je 17de nog niet mag stemmen maar wel al moet kiezen wat je de rest van je leven wilt doen. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen en het kiezen van een studie loopt niet altijd op rolletjes. Daarom speciaal voor al de studiekneuzen onder jullie deze rubriek “Studiekeuze voor studiekneuzen”. In deze rubriek vertellen mede studiekneuzen hun verhalen en delen wat tips en tricks of persoonlijke adviezen. De vorige edities vind je HIER!

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X