Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Studiekeuze voor Studiekneuzen #1: Verkeerde studiekeuze? It’s not the end of the world!

Blog

Studiekeuze voor Studiekneuzen #1: Verkeerde studiekeuze? It’s not the end of the world!

Toch eigenlijk best gek dat je op je 17de nog niet mag stemmen maar wel al moet kiezen wat je de rest van je leven wilt doen. Het leven van een student gaat niet altijd over rozen en het kiezen van een studie loopt niet altijd op rolletjes. Daarom speciaal voor al de studiekneuzen onder jullie deze rubriek “Studiekeuze voor studiekneuzen”. In deze rubriek vertellen mede studiekneuzen hun verhalen en delen wat tips en tricks of persoonlijke adviezen.

Het woord is aan Larissa….

Verkeerde studiekeuze? It’s not the end of the world!

Het is misschien een van de moeilijkste beslissingen in je jonge leventje: Welke studie ga je doen na je middelbare school? Er is zoo veel keuze en er zijn zoo veel mensen die zich graag bemoeien met die keuze. Maar waar het echt om draait ben jij zelf. Wat wil jij graag doen en waar wordt jij gelukkig van?

En stel je hebt op internet informatie gezocht over de studie van je dromen, je bent naar allerlei open dagen geweest en uiteindelijk heb je de perfecte studie op de perfecte school gevonden. Of tenminste dat dacht je…. Wat blijkt je studie valt vies tegen, je hebt geen reet aan de docenten, en de school zelf is ook niet wat je ervan verwacht had. En wat dan? Stop je gelijk met je studie, of kijk je het nog even aan in de hoop dat het beter wordt?

Ik zelf ben ook in zo’n soort situatie beland. Ik was 17 toen ik eindexamen deed en ook al de keuze moest gaan maken wat ik na de middelbare school wilde gaan doen. Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen, ik wisselde in een maand van journalistiek, naar fysiotherapie, naar een opleiding bij de politie. Wat ik wel wist was dat ik nog geen zin had om op kamers te gaan, dus ik besloot voor een opleiding in Leiden te kiezen. Uiteindelijk na wat open dagen bezocht te hebben koos ik voor de opleiding toegepaste psychologie op de Hogeschool Leiden, een brede opleiding waar ik veel kanten mee op zou kunnen. Ik ben met volle moed begonnen en het eerste jaar was best te doen. Het was niet super, maar school is nooit echt super leuk toch?

In jaar twee kreeg ik wat meer moeite met alles, ik kwam er achter dat dit misschien toch niet echt iets voor mij is, maar ik besloot gewoon verder te gaan, want ik was inmiddels al bijna op de helft.

Lang verhaal kort, waren de twee jaar daarna geen pretje en ben ik zelfs nog even een jaar gestopt met mijn studie. Toch heb ik besloten alles weer op te pakken en ik ben nu weer bezig met het volledig afronden van het derde jaar. Ik sta nu positief in mijn studie en ik ga dan wel 7 jaar over mijn 4 jarige opleiding doen, maar dat is geen ramp. De opleiding is nog steeds niet iets wat ik de rest van mijn leven wil blijven doen, maar ik heb er zeker dingen geleerd waar ik de rest van mijn leven profijt van ga hebben.

Wat ik vooral geleerd heb in die periode is dat iedereens studietijd er anders uit ziet. Ik heb een paar vrienden die hun studie in een keer hebben gehaald, maar ik heb ook heeel veel vrienden waarbij hun studie net iets anders is gelopen dan dat ze hadden verwacht. Sommige zijn een paar keer gewisseld, anderen zijn na een aantal jaar gestopt, en sommige hebben tijdens hun studie een tussenjaar genomen. Bij iedereen loop het net even anders en dat is helemaal niet erg. Natuurlijk is het vervelend als je studie vertraging oploop, en tuurlijk is het lastig als je bijvoorbeeld je ouders moet vertellen dat je wilt stoppen met je studie, maar als dat iets is waar jij echt wil en wat echt goed voelt zullen ze dat uiteindelijk wel begrijpen.

Als je wilt stoppen met je studie of van studie wil wisselen, denk hier dan goed over na. Ga in gesprek met je mentor, studiebegeleider of ouders en zoek op internet informatie op met hoe je de dingen het beste kan regelen. Om je een beetje op gang te helpen hieronder een aantal sites die je wellicht verder kunnen helpen. 

20190509_193552(0)

Larissa (rechts) aan het werk bij Kattuk.nl met een intake nieuwe vrijwilliger

Heb jij ook nog geen idee wat je wil studeren?
HIER een linkje met 10 (gratis) studie keuze testen.

Denk je na over een tussenjaar?
HIER de link naar Breekjaar, een organisatie die je kan helpen met het de invulling van een tussenjaar.

Denk je na om te stoppen met je studie?
HIER de link van Duo waar je informatie kan vinden over hoe je de dingen financieel moet regelen.

Nog meer info?
HIER kan je meer info en tips vinden als je wilt stoppen met je studie.

Wil je open dagen gaan bezoeken?
Zoek HIER op studie of stad voor open dagen.

Heb je na al deze tips en tricks nog vragen?
Kijk HIER dan hier voor heel veel informatie over school, studie en toekomst.

Heb je nu een tussenjaar een heb je ook nog geen idee wat je hierna wil gaan doen?
Word vrijwilliger bij Kattuk.nl! Hier krijg je de mogelijkheid om er achter te komen wat je leuk vindt.

Wil je misschien iets met muziek gaan doen?
Kom kijken bij KattukFm.

Altijd al je eigen blog of volg forum willen bijhouden?
Ga posten voor Kattuk.nl.

Ligt je interesse bij ICT? 
Help ons de website beheren.

Kortom heb je een talent of interesse in iets of wil je ontdekken wat je leuk vindt, loop eens bij ons binnen op donderdagavond! Wij kunnen je op weg helpen.
Vrijwilliger Jens heeft hier ontdekt dat hij journalist wil worden en gaat komend jaar met zijn studie journalistiek beginnen. En maatschappelijke stagiaire Daan is er hier achter gekomen dat hij het welzijnswerk in wil. Maar die vertellen in een volgende “Studiekeuze voor Studiekneuzen’ hun verhaal!

Door: Larissa

 

Geschreven door:   Larissa

Geen reacties

Laat een reactie achter

X