Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Start campagne ‘Laat je peuk niet alleen’

Blog

Start campagne ‘Laat je peuk niet alleen’

De gemeente Katwijk, NederlandSchoon en Japan Tobacco International (JTI) slaan de handen ineen met een campagne tegen zwerfpeuken op het strand. In de zomer van 2015 wil de gemeente Katwijk met een communicatiecampagne bewustzijn creëren dat meer rokers hun peuk opruimen op het strand en in het duingebied. Daarnaast wordt het rokers makkelijker gemaakt om hun peuk kwijt te kunnen in speciaal ontworpen peukenbakken, de zogeheten DropPits, en Barkadera’s: afsluitbare zakasbakjes.

‘Laat je peuk niet alleen’ heet de campagne. Wethouder Jacco Knape: “We hebben allemaal baat bij een schoon strand. En we willen graag dat ons schone strand goed bezocht wordt. We doen al veel om het strand veilig en schoon te houden. De zwervende sigarettenpeuk kan wel wat extra schone aandacht gebruiken.”

De tabaksmultinational JTI gelooft ook in een gezamenlijk aanpak en zet zich om die reden in door zich te richten op klein zwerfafval dat onder andere door sigarettenpeuken wordt veroorzaakt. Director Corporate Affairs Arnoud Ongerboer de Visser: ”Door onder meer het rookverbod en het zomerseizoen zien wij steeds meer peuken op straat en in het milieu. Wij vinden dat dit milieuprobleem om een collectief verantwoordelijkheidsbesef en aanpak vraagt. JTI draagt haar steentje bij door concrete oplossingen aan te dragen om de roker te stimuleren op een verantwoorde wijze tabak-gerelateerde afval te kunnen deponeren door samen met gemeenten, NederlandSchoon en andere (maatschappelijke) organisaties campagnes te starten.”

Uit onderzoek in Den Helder en Walcheren blijkt dat de peukenaanpak werkt. Nederland Schoon is dan ook verheugd dat de aanpak dit jaar wordt uitgebreid naar Katwijk en dat JTI zich als producent blijft inspannen om het probleem op te pakken. “Peuken zijn prioriteit omdat ze lastig zijn op te ruimen, omdat ze giftig zijn en omdat het op stuks basis veruit het meeste voorkomt als zwerfafval. Ook lijkt het erop dat als rokers goed met hun peuk omgaan, ze dit zeker ook met hun andere afval doen. Hiermee wordt het effect van de aanpak nog groter. En nu hopen dat Katwijk dit jaar een plaatsje in de Schoonste Stranden Top 10 verovert!”, aldus Helene van Zutphen van NederlandSchoon.

Op 21 mei vindt de aftrap voor de campagne plaatst bij strandpaviljoen Het Strand te Katwijk. Drukwerk zal worden verspreid onder de strandexploitanten, bij lokale ondernemers langs de boulevard en de campings. Er worden zo’n 90 DropPits geplaatst in het nieuwe duingebied en bij de strandafgangen. Daarnaast worden de barkadera’s uitgedeeld op het strand gedurende mooie zomerdagen en een aantal evenementen.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X