Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Staatssecretaris Van Ooijen open voor advies van jongeren

Blog

Staatssecretaris Van Ooijen open voor advies van jongeren

‘Toegang jongeren tot mentale zorg heeft hoogste prioriteit’

Staatssecretaris Van Ooijen, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kreeg uit handen van vijftien jongeren de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité in begrijpelijke taal uitgereikt en ging met hen in gesprek: hoe kan de overheid de naleving van kinderrechten verbeteren? Het Kinderrechtencollectief vertaalde de aanbevelingen met hulp van kinderen tussen de 13 en 18 jaar in begrijpelijke taal voor iedereen.

Verantwoording

Elk land dat het VN-Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, legt iedere vijf jaar verantwoording af aan het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties over hoe het gaat met de kinderrechten in dat land.

Bijeenkomst

Kort na zijn aantreden in januari werd staatssecretaris Van Ooijen door het VN-Kinderrechtencomité over de staat van kinderrechten in Nederland bevraagd. ‘Dat voelde als een waar kruisverhoor, ik hoop dat dat vandaag niet zo gaat’, zo opent Van Ooijen de bijeenkomst met de jongeren. Gevraagd naar zijn prioriteiten noemt hij de mentale gezondheidszorg voor jongeren en de toegang daartoe, de gesloten jeugdzorg die anders moet en armoede.

Ervaringen van kinderen

Melvin is aanwezig bij de overhandiging en vertelt aan de staatssecretaris hoe hij als 17-jarige dakloos raakte. Ook Emilia heeft ervaring met armoede en vertelt over de schaamte die zij voelde. Emma’s zusje komt tijdens corona in een isolement en raakt depressief. ‘Het kostte maanden om passende zorg te vinden voor haar mentale problemen’. ‘Deze verhalen zijn helaas bekend’, aldus Van Ooijen, ‘de jeugdzorg is gedecentraliseerd naar gemeenten toe en dat bleek complex en heeft helaas nog niet tot de verbetering geleid die we willen’.

Onderwijs, discriminatie en pesten

Alle aanwezige jongeren geven het onderwijs in Nederland  een onvoldoende; het sluit niet genoeg aan op de behoeftes van kinderen. Janouke: ‘dit systeem van onderwijs leidt tot ongelijkheid. Het is gewoon een recht van ieder om onderwijs te volgen zoals hij of zij zou willen’. Imane pleit voor lessen over discriminatie op school, omdat ze zelf veel te maken heeft met hokjes-denken. Rozanne, actief bij de Rainbow Academy, vindt het belangrijk om op scholen “anders zijn te vieren”.

De verhalen van de jongeren illustreren de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité, dat Nederland adviseert in het koninkrijk onder andere een gezamenlijke aanpak op kinderarmoede uit te voeren met speciale aandacht voor kinderen in een moeilijke gezinssituatie. En de mentale gezondheidszorg voor kinderen te verbeteren door bijvoorbeeld voldoende opgeleid personeel en geld om mentale problemen bij kinderen te voorkomen.

‘Beter, sneller en met meer lef’

De jongeren hebben over veel verschillende onderwerpen gesproken met de staatssecretaris. Volgens het comité kan in Nederland nog meer bereikt worden op het gebied van kinderrechten. Daar is de staatssecretaris het mee eens. ‘Het moet beter, sneller en met een stukje meer lef,’ zei hij die middag, ‘ieder kind is het waard om voor te knokken.’

Bekijk de aanbevelingen in begrijpelijke taal: ‘Opkomen voor kinderrechten.

Foto´s van: ArieKievit/Kinderrechtencollectief

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X