Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Skaters scoren wederom op het N.K. in Den Bosch

Blog

Skaters scoren wederom op het N.K. in Den Bosch

Op 26 en 27 maart werden de Nederlandse Kampioenschappen inline skate op de miniramp gehouden in Den Bosch. (www.oeteldope.nl).

Op de foto staan van links naar rechts Paul Houwaart, Dirk van Beelen, Ruben Huisman ( Nederlands kampioen 2010 junioren), Daniel Duijndam.

26 was de dag voor de junioren t/m 15 jaar en 27 maart de open Nederlandse kampioenschappen waar wat ook bekende buitenlandse skaters op af waren gekomen.

Zelfs de Tros z@pp sport was op het kampioensschap voor de junioren afgekomen om een 12-jarig Nederlands talent te volgen.

De Katwijkse skatesport is nog steeds aan een opwaartse mars bezig en is ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Sinds het gemoderniseerde skatepark bij Scum in 2008 is het allemaal in een stroomversnelling gegaan. Zonder enige vorm van coaching leren de inliners, boarders en bmx-ers zichzelf en elkaar trucs door alleen maar op internet of televisie te kijken naar hun favorieten.

En het niveau mag met recht hoog genoemd worden, vorig jaar op het N.K. werd er al een 3e plaats behaald bij de junioren door Koen van Rijn en daarmee is de lat gelegd voor de Katwijkse skaters.

Net als vorig jaar werd het jongerenwerk van  Factor Welzijn benaderd door een van de jongeren of er niet de mogelijkheid was om wederom af te rijzen naar Den Bosch voor deelname aan het N.K. Omdat vorig jaar zo succesvol was is besloten om dit nog maar eens te herhalen en deze jongeren een kans te bieden op het hoogste niveau van Nederland.

Met een grote auto vertrokken de skaters vrijdag middag naar Den Bosch en de stemming zat er goed in. Een overnachting in een blokhut was geboekt, zodat er goed gerust kon worden na de eerste dag voor de junioren. Bij aankomst in het World skate center was de spanning merkbaar.

De skatebaan was aardig vol en iedereen oefende nog even zijn favoriete tricks en keek een beetje waar de concurrentie toe in staat was.De druk lag er meteen op want zelf z@pp sport van de tros was aanwezig om een jong Nederlands talent van 12 jaar te volgen en dat was ook wel te zien aan de tricks die deze kleine man uitvoerde.

De wedstrijd bestaat uit 2 voorrondes, een voorronde wordt ook wel een “Run” genoemd en in de run moet de skater zoveel mogelijk tricks laten zien.

Een officiële jury bepaalt de punten en wie er uiteindelijk doorgaat naar de finale. En in de jury zat niemand minder dan de organisator van een van de grootste inline skatewedstrijden van Europa, winterclash Berlijn Jojo Jacobi. Uit Katwijk waren het niemand minder dan Paul Houwaart 15 jaar, Daniel Duijndam 14 jaar, Dirk van Beelen 15 jaar en de jongste van het gezelschap met zijn 12 jaar Levi van Rijn die zouden deelnemen aan het N.K. voor junioren.

Paul beet voor Katwijk het spits af en liet meteen zien uit welk hout hij gesneden en ging er vol voor en dat resulteert in mooie tricks en luid applaus van de tegenstanders. Als 2e mocht Levi de baan op en wat een spektakel leverde dit op, deze kleine onvermoeibare man leverde de ene na de ander trick in vloeiende bewegingen en het publiek ging compleet uit zijn dak en hiermee werd meteen de lat gelegd voor alle deelnemers.

Daniel kwam als 3e uit en liet ook zien dat hij er was en gooide zijn beste tricks uit de kast. Dan als laatste mocht Dirk zijn kunsten vertonen en dat deed hij dan ook prachtig. Na de eerste runs was duidelijk dat het niveau niet mis was en dat de Katwijkers in hun 2e run alles uit de kast moeten gaan halen om finale plaats te halen. Paul ging weer als een kanon van start en haalde eruit wat erin zat.

Levi maakte zijn eerste indruk meer dan waar en skate hier waarschijnlijk de run van zijn leven, wat een talent deze man en hij werd dan ook terecht getipt als kanshebber voor de titel.

Daniel ging ook hele erg goed en maakte zelf als enige skater een complete grind van de rail af wat nog niemand bij de junioren had laten zien, het publiek en zelfs de omroeper staken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken en juichten er keihard voor. Dirk ging solide van start en deed wat hij moest doen, combineerde en wisselde zijn tricks goed af.

De uitslagen lieten lang op zich wachten en de jury gaf dan ook als reden op dat de keuze erg moeilijk was. De plaatsen en namen werden opgenoemd en liepen maar af en alle Katwijkers zaten nog in de race voor de finale. 12e plaats Paul Houwaart een hele mooie prestatie en dus nog 3 Katwijkers in de race. 8e plaats Dirk van Beelen ook een prestatie waar je trots op mag zijn. 7e plaats Daniel Duijndam weer een prachtige plaats en wat een niveau uit Katwijk.

Nu werd het spannend Levi is nog in de race voor de laatste 5 en dus een finale plaats. En ja hoor Levi is door naar de finale. Ook de finale wordt bepaald door 2 runs en stopt pas als je valt of geen tricks meer uitvoert of opgeeft. Wat een spektakel was de finale alles werd door de jonge deelnemers uit de kast gehaald en het publiek genoot ervan. Dit zijn de beste junioren uit Nederland en de concurrentie was groot. De uitslagen lieten wederom lang op zich wachten en was een lastige keuze voor de jury.

De spanning was om te snijden toen de uitslagen werden bekend gemaakt. Nummers 5 en 4 werden langzaam bekend gemaakt en de Katwijkse Levi zat nog in de race voor de titel. En bij de 3e plaats was het Levi van Rijn die met zijn 12 jaar brons pakt op N.K. inline skate op de miniramp in Den Bosch. Wat een prestatie van formaat, de nummer 2 ging naar een ander Nederlands talent van 12 jaar David Claassen en de titel ging uiteindelijk naar Ruben Huisman 15 jaar.

De volgende dag hebben de jongens nog even lekker kunnen skaten met alle grote namen uit het inline skaten van Nederland. Zelf wat profs uit het buitenland waren aanwezig o.a. Nick Lomax en Jojo Jacobi. Organisator Sven Boekhorst die internationaal alle grote prijzen heeft gewonnen die er maar te winnen zijn, was onder de indruk van de Katwijkers en nodigde ze zelfs nog uit om mee te doen aan het open N.K. maar de vrijdag was al spannend genoeg voor de jongens en hij werd vriendelijk bedankt. Met een ervaring Rijker zijn we terug gegaan naar Katwijk en de jongens zullen de komende dagen nog wel eens terug denken aan wat ze hebben gepresteerd.

Foto’s kunnen worden teruggezocht op www.factorw.nl

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X