Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/CDA /SKA stopt met organisatie Oud en Nieuwfeest Katwijk (UPDATE3)

Blog

SKA stopt met organisatie Oud en Nieuwfeest Katwijk (UPDATE3)

Update 3,  21-11-2011 Persbericht: Voorbereidingen SKA Oud en Nieuw in volle gang

Update 2, 7-11-2011 via Twitter @Skakatwijk: Vooralsnog gaan wij er van uit dat het #ska2011 oud en nieuw evenement dit jaar gewoon doorgaat.

Later meer….

Update  1, 31-3 10.00 uur: op twitter (klik om discussie te volgen) gaat het sinds gisteravond helemaal los.

Tip: gebruik #saveSKA  om mee te doen met de discussie. Reageren HIER kan natuurlijk ook.

Om de discussie inhoudelijk goed te voeren is het handig als je eerst de zienswijze van SKA (PDF. P. 151-163) op de bezuinigingen leest.  En de beantwoording (pdf. p. 15-16 en 24) hiervan door het College.

Zoals jullie misschien al weten gaat de gemeente Katwijk bezuinigen. Een van de dingen waar de gemeente op wil bezuinigen is het SKA Oud en Nieuwfeest op het parkeerterrein bij Scum. Het College van Katwijk (CDA, VVD en ChristenUnie) wil van de 25.000 euro die SKA jaarlijks krijgt voor het organiseren van het feest voor 4500 bezoekers, 10.000 euro wegbezuinigen.

Vanavond was er een inspreekavond voor burgers en instellingen om hun zienswijze op de bezuinigingen te geven. Vanuit SKA hebben hier de voorzitter, Roy van Schie en de penningmeester, Johan Kastanja ingesproken. Zij hebben aan de raadsleden uitgelegd dat met deze bezuiniging het voortbestaan van het feest in gevaar komt.

Een aantal raadsleden vroeg of ze de bezuiniging door het heffen van entree of het verhogen van de bierprijzen kunnen opvangen. Johan gaf hierop het antwoord dat hier ook weer (financiele) risico’s aan vast zitten, risico’s die SKA niet wil en kan nemen, temeer omdat SKA verder geen eigen vermogen heeft.

In een eerste reactie na afloop lieten Johan en Roy Kattuk.nl weten dat als deze bezuiniging doorgaat SKA het feest niet meer kan organiseren. Het feest gaat dan dit jaar al niet meer door.

“We hebben er de laatste tijd veel over nagedacht en alle eventuele oplossingen zoals entree heffen, minder bezoekers toelaten, bierprijzen verhogen, etc. besproken. Maar aan elk van deze oplossingen kleven risico’s die we niet kunnen nemen, risico’s m.b.t. financien en veiligheid. Dit hebben we ook duidelijk gemaakt in een schriftelijke reactie aan het college en de raad. Uiteindelijk nemen zij de beslissing. Zoals het er nu voorstaat gaat het feest niet door”

Later meer….

o.a.

de schriftelijke zienswijze (pdf p. 151) van SKA

een uitgebreide reactie van SKA

En reacties vanuit de politiek

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 30

 • Dirk Kuijt

  Beantwoorden 30/03/201121:10

  Als het niet doorgaat zal het waarschijnlijk maar 1 jaar niet doorgaan… Dan wordt het zo’n puinhoop in Katwijk dat de gemeente wel terugkrabbelt… Denk ik…

  Voor dit jaar: als er 10,- entree wordt gevraagd, zal bijna iedereen nog steeds komen. Stel er komt 2500 man, dan heb je 25.000,- extra.

  Geregeld, volgende punt!

  • Blunt

   Beantwoorden 31/03/201107:55

   Was het maar zo eenvoudig. Totale kosten om het feest te geven zijn vele malen hoger dan 25.000 euro. Dit wordt gedekt door de drankomzet. Normaal komen er zo’n 5000 bezoekers, komen er maar 2500 bezoekers dan halveert ook de drankomzet en zit de organisatie met een giga tekort dat niet gedekt kan worden.

   • ThomW

    Beantwoorden 31/03/201119:03

    Was het maar zo eenvoudig. Totale kosten om het feest te geven zijn vele malen hoger dan 25.000 euro. Dit wordt gedekt door de drankomzet. Normaal komen er zo’n 5000 bezoekers, komen er maar 2500 bezoekers dan halveert ook de drankomzet en zit de organisatie met een giga tekort dat niet gedekt kan worden.

    Deze snap ik niet echt. Als er een tientje entree wordt betaald + 15.000 van de gemeente en je drankomzet, dan ben je toch ook wel een stukje op weg?

    De administratie zal niet veel moeilijker worden dan dat het al is. Alleen het logistieke verhaal. (kaarten van te voren kopen of bij de ingang etc.etc. maar ook dat valt wel op te lossen)

    • Blunt

     Beantwoorden 02/04/201102:05

     Ok, do the math. Kosten organisatie feest 90.000 euro. Normale subsidie 25.000, drankomzet bij 5000 bezoekers 65.000 euro, dan speel je dus quitte.

     Subsidie gemeente na bezuiniging: 15.000 euro. 2500 bezoekers maal 10 euro entree is 25.000, drankomzet 2500 bezoekers 32.500. totaal: 72.500.

     Niet echt hogere wiskunde. Dus welk gedeelte van de rekensom begrijp je niet? ik zie hier een tekort van 17.500 euro. Risico kan de organisatie niet lopen, dus geen feest. Jammer…maar helaas. Feest gaat niet door. Of ga jij garant staan voor dit tekort?

 • Vink

  Beantwoorden 30/03/201121:13

  hmm wordt weer ouderwets dingen slopen en verbranden dan maar 🙂 zij hun zin…

 • luuk

  Beantwoorden 30/03/201122:19

  dat word lekker bij thrashe dus
  bij 2012 mist het gemeente huis een paar ruiten!

 • BachW

  Beantwoorden 31/03/201107:33

  Voordat iedereen weer verder gaat met “ik ga dit en dat slopen omdat SKA er niet is” even een reactie van een oude bezoeker…

  SKA is al meer dan 10 jaar een traditie en heeft zijn nut bewezen. Goed georganiseerd, leuk muziek aanbod met als positief gevolg minder overlast. Met name de traditie vind ik erg belangrijk. Ik vond het fantastisch dat ik als 16-jarige naar ‘de Scum’ mocht met oud en nieuw. Iedereen heeft zijn verhaal bij dit feest. De mijne is dat ik op 1 januari 2000 verkering kreeg met wat nu mijn vrouw is. Ik hoop dat meer mensen dat mag overkomen. En daarom moet SKA blijven. 🙂

  En kom op, wat is nou 10.000 euro voor een gemeente met 60.000 inwoners. Ik denk dat overlast in het centrum, reparaties van bushokjes enz. en inzet door de Mobiele Eenheid duurder is. Als je met 10k dit risico kan afbetalen doe je het goed volgens mij. Een klassiekertje in het hoofdstuk ‘verkeerd bezuinigen’.

 • Inspirator

  Beantwoorden 31/03/201109:14

  Word tijd dat relschoppers niet meer worden beloond met een feest! Laat ze het maar zelf betalen.
  Dreigementen als dat alles gesloopt gaat worden als er geen feest is laat zien hoe verantwoord de jeugd is.

  Ook zwak om te zien dat de handdoek in de ring word gegooid als het tegenzit. Zie het als een uitdaging om alsnog een geslaagd feest neer te zetten. Wees onafhankelijk en wijs niet meteen naar een gemeente als een kind waarvan het snoepje is afgepakt.

  Ik snap best dat de gemeente faalt en niet inziet dat er baat bij dit feest is maar laat je niet kennen! Hef 2 euro entree, dat heeft iedere jongere er wel voor over om bij het feest van het jaar te zijn waar al hun vrienden ook naar toe gaan.

  Wie niet waagt…

  • BachW

   Beantwoorden 31/03/201110:01

   Eens.

  • Bobnld

   Beantwoorden 31/03/201111:13

   Relschoppers worden door het evenement niet beloond voor hun daden, dat is ook niet het doel van SKA volgens mij…. EN de dreigementen worden denk ik ook niet door SKA ‘gesteund’.

   Daarnaast is er bij mijn weten officieel nog helemaal geen ‘handdoek in de ring gegooid’. Overigens heeft SKA al jarenlang moeite om haar begroting sluitend te krijgen door een tekort aan subsidie..

   Voor de rest: zie de reactie van Novacaine.

 • Novacaine

  Beantwoorden 31/03/201110:37

  @Inspirator.
  Jammer genoeg ga je er niet komen met alleen 2 euro entree. Het heffen van entree heeft op grotere schaal invloed op de organisatie van het feest dan alleen extra inkomsten. Het brengt ook bv. extra werk voor vrijwilligers, extra administratie, een extra risico mbt gelden die aanwezig zijn op het terrein en daarmee dus ook extra beveiling met zich mee.

  Het feest wordt elk jaar echt op het randje qua mogelijkheden opgezet. Zowel het aanbod van het programma als steeds hoger oplopende kosten mbt materialen en beveiliging maken het elk jaar steeds moeilijker om een dergelijk evenement van de grond te krijgen. De gemeente verlicht maar een klein deel van de totale kostenlast van het evenement, maar is wel de enige structurele waar de organisatie van op aan kan (andere fondsen die aangesproken worden verschillen van jaar tot jaar). Zodra deze weg zou vallen trekt de gemeente een belangrijk draagvlak onder de organisatie van het feest vandaan. Die zowel financiele de risico’s voor de stichting aanzienlijk verhogen en daarmee misschien indirect voor de bezoekers en/of vrijwilligers (minder geld betekend voor de organisatie bezuigigen en dit kan bv ten koste kunnen gaan van beveiliging van het terrein of andere dingen) Al met al gewoonweg geen wenselijke situatie.

 • Novacaine

  Beantwoorden 31/03/201110:40

  Typen voordat je koffie op hebt, is grammaticale suicide. zucht. Mijn excuses.

 • Kaylee

  Beantwoorden 31/03/201111:21

  @Inspirator

  Het ligt niet zo makkelijk, je redt het simpelweg niet met 2 euro heffen. Alleen al de prijzen van kaartjesautomaten en de inzet van mensen kost meer dan wanneer de gemeente die 10000 euro geeft. Bovendien is het een feest wat door de gemeente is opgezet om jongeren een plek te geven waar ze elkaar kunnen ontmoeten en de beste wensen kunnen wensen. In plaats van op straat waar vroeger ieder jaar voor duizenden euro’s aan vernielingen waren.

  Ik vind het raar dat een gemeente die dit feest zelf in het leven heeft geroepen het nu, na 10/15 jaar goed gedraaid te hebben, door bezuinigingen SKA noodzaakt om te stoppen omdat het geld er gewoon niet meer is. De gemeente was zoals @Novacaine al zei het enige draagvlak wat wel betrouwbaar en structureel was.

  Heel erg jammer dit Gemeente Katwijk. Ik hoop dat ze inzien dat hun aankondiging om deze subsidie bijna te halveren, erg onreeel is en dat ze gauw op hun besluit terug komen.

  Kunnen we niet een petitie houden voor #SAVESKA ? Net zoals Kattuk.nl met het behoud van de oranjebrink doet? Dan krijgen de kattukse jongeren een stem, die niet agressief is dmv dingen slopen ofzo, maar die er echt toe kan doen! Succes Kattuk.nl Doe hier wat me!

  • Arno

   Beantwoorden 31/03/201112:07

   Even voor de duidelijkheid. De petitie van de Oranjebrink is geen initiatief van Kattuk.nl. De opstellers van de petitie hebben Kattuk.nl een bericht gestuurd met de vraag of we er aandacht aan wilden geven. Kattuk.nl is hier verder geen partij in, alleen een doorgeefluik. Als je een petitie wilt starten zal je, of SKA, dat dus zelf moeten doen. vervolgens besteden we er dan op Kattuk.nl weer aandacht aan.

   • Kaylee

    Beantwoorden 31/03/201112:48

    O pardon, dan heb ik dat verkeerd geinterpreteerd. Bij deze dan een oproep aan SKA of mensen die zich geroepen voelen.. Kunnen we geen petitie starten voor het behoud van SKA en daarmee kijken of we kunnen voorkomen dat er 10000 euro bezuinigd gaat worden?

 • HAMdj

  Beantwoorden 31/03/201112:05

  Tja denk dat als SKA stopt het een grote overwinning is voor de harde horeca. Want die gaan het dan een stuk drukker krijgen!
  En de gemeente doet al jaren moeilijk en heeft vorig jaar ook als gezegt dat we maar entree moesten vragen, omdat ze vinden dat het gratis houden van het evenement te veel bezoekers reeks van buiten Katwijk!
  Maar laten dit er misschien 300 zijn, dat is nog geen 10% van het totale aantal bezoekers.

  Het is dus gewoon een feest van, door en voor katwijkers! En er word ook nog eens georganiseerd door vrijwilligers, waarvan sommige maanden bezig zijn met het organiseren. En dit allemaal gratis en in hun vrije tijd.

  Zou het iig echt jammer vinden als de gemeente dit verloren laat gaan en daarmee het risico loopt er weer heel veel vernielingen en overlast komen met o&n.
  Dit terwijl er tijdens het evenement bijna geen ongeregeld heden zijn.

  Maar goed we zien wel hoe dit afloopt

 • ThomW

  Beantwoorden 31/03/201118:44

  Vraag: Ziet Ska nu geen enkele mogelijkheid om door te pakken of is deze er wel?

  Ik krijg het idee dat Ska enorm leunt op de gemeente terwijl er misschien meer mogelijkheden zijn. Zo’n enorme klap op het budget geeft ruimte voor uitdagingen en schreeuwt om oplossingen! De tijd die je steekt in het ‘handen ophouden’ richting de gemeente zou je daarvoor kunnen gebruiken. Wellicht kan er aan sponsoring gedacht worden….

  Kom op SKA! Laat zien dat je het zonder de gemeente kan! Laat ze een poepie ruiken. Jullie doen al 10 jaar TOPWERK!

  (schreeuwt iemand die zich bewust is van het feit dat hij vanaf de zijlijn makkelijk praten heeft)

  • Kaylee

   Beantwoorden 31/03/201121:23

   @Thomas

   ik heb de stukken gelezen die hier op kattuk.nl ook gepubliceerd staan, en daarin heeft de voorzitter van SKA het inderdaad over sponsering, ware het niet dat er vorig jaar maar 1(!!!!!) sponsor het nut van het feest heeft ingezien en het heeft gesponsord. En ik geloof dat ze echt niet die ene sponsor alleen hebben aangesproken, maar er waren simpelweg gewoon niet meer geinteresseerd.. Misschien wil jij wel sponsoren?:P Alle kleine beetjes helpen, maar het zou fijn zijn als de gemeente dat kleine beetje waarmee ze helpen en ‘sponsoren’ niet nog kleiner maken..

   • ©º~~¡€

    Beantwoorden 01/04/201118:08

    langs de deuren gaan met een collectebus heeft dan meer zin denk en ik denk dat t nog best wel wat opleverd want ik denk heel katwijk het wel lekker vind dat dankzij SKA het vanaf 01:00 stukke rustiger is met vuurwerk afsteken omdat iedereen in scum wil zijn voor die tijd.

 • belissimo

  Beantwoorden 04/04/201119:16

  die lui van de gemeente snappen het niet

 • Louise

  Beantwoorden 07/04/201111:26

  Ik denk dat veel mensen vergeten dat het evenement helemaal door jongeren (16 tot 25) wordt georganiseerd. Het is niet makkelijk om sponsors te regelen; ten eerste moet je de goede contacten en ingangen hebben, welke jongere heeft dat al op die leeftijd? Verder is het ook niet makkelijk om de gesprekken met sponsors aan te gaan en contracten af te sluiten. Dan moet je wel goed weten wat je aan het doen bent!

  Maar als iemand zich wil aanmelden om de sponsoring van SKA te gaan regelen, zo’n 10.000 euro zijn ze vast heel er blij!

  • iksie

   Beantwoorden 10/04/201121:14

   Hahaha! Ik denk dat je veel mensen nu een compliment geeft door ze niet ouder dan 25 te schatten 😉

   Verder denk ik ook dat er een petitie geregeld moet gaan worden als de gemeente voet bij stuk houdt…

 • kuifje

  Beantwoorden 02/08/201110:06

  Gewoon de relschoppers harder aanpakken en de kosten van het slopen laten vergoeden!

  • Don Vito

   Beantwoorden 29/08/201117:51

   Er is helemaal geen sprake van rellen.

 • kwn-geoff

  Beantwoorden 12/08/201113:44

  Volgens mij is de gemeente het verleden vergeten van Oud&Nieuw in katwijk…..
  Ze kunnen maar beter Ska Oud&Nieuw blijven sponsoren, want anders gaan de kosten dit jaar naar het vernieuwen van het hoornesplein!

  Waar moeten de jongeren naartoe als het 12 uur is geweest! als ze naar Rijnsburg gaan word het daar een grote bende!
  En verwacht maar niet van jongeren van een jaar of 18 die om 12 uur al naar huis gaan met oud&nieuw.

  Denk dat scum opzetten 2011-2012 iets verstandiger is!

Laat een reactie achter

X