Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /School’s cool maakt het verschil

Blog

School’s cool maakt het verschil

Stichting Jeugd en Samenleving (JES) is op zoek naar enthousiaste en betrokken vrijwillige mentoren in Katwijk!

De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kan spannend zijn. Iemand hebben die met je meedenkt en je ondersteunt in deze periode, is dan heel fijn. Dit is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. In Katwijk is sinds kort het programma School’s cool gestart. Thomas, die nu actief is als vrijwillig thuismentor, vertelt graag over zijn ervaring en beweegredenen om zich in te zetten voor de jeugd.

School’s cool is een landelijk mentorprogramma dat jongeren koppelt aan een persoonlijke mentor. Een mentor luistert, denkt mee en is betrokken. Het is iemand die de jongere ondersteunt bij het ontdekken van eigen interesses en talenten, kan helpen met het leren plannen van huiswerk, bij het kiezen van een middelbare school of het maken van vrienden. De mentor en de jongere spreken anderhalf jaar lang, wekelijks een uur af. Dat kan thuis zijn, op school of een andere plek waar de jongere zich op zijn gemak voelt. Uit onderzoek blijkt dat mentorprojecten zoals School’s cool de kans op een succesvolle schoolloopbaan vergroten. Ook in Katwijk wordt School’s cool sinds dit schooljaar aangeboden door Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland (JES). JES werkt samen met scholen en andere partners in de Gemeente Katwijk.

THUISMENTOR ZIJN VAN EEN LEERLING

Vrijwilliger Thomas is inmiddels een ervaren thuismentor en nu sinds een jaar gekoppeld aan Burak (14 jaar). Thomas vertelt dat hij naast zijn studie iets wilde betekenen voor kinderen die door hun achtergrond, de wijk waar ze wonen of bijvoorbeeld de financiële situatie in het gezin, niet alle kansen krijgen. Juist deze kinderen vallen vaker tussen wal en schip.

Thomas meldde zich aan als vrijwilliger en maakte eerst uitgebreid kennis met een JES medewerker. Toen een passende leerling was gevonden, volgde het matchgesprek thuis bij de leerling. Thomas vond deze eerste kennismaking best spannend. “Je stapt over een drempel van een huis, zonder te weten waar je terecht komt. Je hoopt natuurlijk vurig op een goeie klik met de jongere. Ik werd gelukkig ontzettend gastvrij ontvangen door het gezin. Zowel de leerling als ik vonden het erg spannend en dat schepte gelijk een band”.
Bij de kennismaking sprak Burak nog niet zo goed Nederlands en vond het moeilijk om contact te leggen met andere kinderen op de nieuwe school. Thomas en Burak hebben eerst de tijd genomen om elkaar te leren kennen. Door samen te wandelen in de natuur en af te spreken bij Burak thuis, is de vertrouwensband gegroeid. Burak vond het juist prettig om Thomas echt te blijven zien, want door Corona had hij weinig contacten buitenshuis. Door veel met elkaar te praten, ervaringen te delen, te helpen bij het plannen en organiseren van schoolwerk, heeft Burak eindelijk zijn plekje gevonden op school. Hij heeft meer vrienden, durft vragen te stellen, heeft meer zelfvertrouwen gekregen en zelfs zijn cijfers zijn omhoog gegaan. “Hij appte me vandaag nog trots dat hij een presentatie heeft gegeven op school, en dat hij een 8 heeft gekregen”. Thomas vertelt over zijn favoriete moment in de begeleiding; “Ik ben door het gezin uitgenodigd om bij hen te komen eten. Speciaal voor mij hebben zij heerlijke vegetarische Turkse hapjes gemaakt. Dat vond ik heel bijzonder!”

VRIJWILLIGER WORDEN?

Over de vraag of hij het anderen aan zou raden om thuismentor te worden bij School’s cool, hoeft Thomas niet lang na te denken. “De ervaringen die ik heb opgedaan met mijn leerlingen zijn voor mij heel waardevol, dat gun ik iedereen. Het programma is erop gericht de leerling iets mee te geven, richting de toekomst. Ik had nooit verwacht hier zelf ook zo veel van te leren. En ik ga hier zeker de komende jaren nog mee door. Het enige wat je nodig hebt ben je zelf, met al je ervaringen en interesses. De rest gaat vanzelf.”

Ook in Katwijk zijn er leerlingen die behoefte hebben aan een thuismentor. JES zoekt voor School’s cool Katwijk enthousiaste en bevlogen vrijwilligers die deze kinderen een steuntje in de rug willen bieden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bella Guicherit van JES – via b.guicherit@jesrijnland.nl, 06-18529905. Of neem een kijkje op de website www.jesrijnland.nl

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X