Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Rijnsburgse jongeren pimpen ‘t Hok met kleurrijke graffitimuur

Blog

Rijnsburgse jongeren pimpen ‘t Hok met kleurrijke graffitimuur

Jongerencentrum ’t Hok is al 15 jaar een vaste plek voor jongeren uit Rijnsburg om hun vrije tijd door te brengen. In deze tijd hebben veel jeugdgroepen hier een plekje gevonden en een deel van hun jeugd hier doorgebracht. Samen met jongerenwerker Jeroen Lubbers (van het Welzijnskwartier) en de vrijwilligers wordt er hard gewerkt om deze plek leuk en interessant te houden voor nieuwe bezoekers. Na het plaatsen van een nieuwe bar, dj apparatuur, spelcomputers, banken en een geveltuin was het tijd om wat aan de muren te doen. Op een van de muren was een grote graffiti gemaakt maar deze was niet meer van deze tijd volgens de huidige bezoekers van ’t Hok. Tijd om de boel op te frissen en een nieuw kunstwerk te maken! 

De vorige graffiti was gemaakt door lokale graffiti artiesten die al veel kennis op dit gebied hebben. Omdat we het belangrijk vinden dat jongeren betrokken zijn bij het centrum wilden we ditmaal bezoekers zelf de kans geven om de muur een nieuw look te geven. De jongeren die hier interesse in hadden hebben verder geen ervaring met graffiti. In samenwerking met het cultuurproject van Welzijnskwartier, The Art Squad Katwijk (TASK,) is afgesproken om het geheel als workshop uit te voeren. Om toch een mooi eindresultaat te krijgen is hierbij de hulp van een professionele graffiti artiest van Ga Legaal ingeschakeld.

Samen met zo’n twaalf bezoekers is eerst nagedacht over de invulling van de muur. Wat spreekt jongeren aan, wat is op dit moment in en wat past het in het beeld van het jongerenwerk? Natuurlijk is het ook belangrijk om iets op de muur te maken wat niet na een paar maanden gedateerd is. Er werd besloten dat naast het graffiti ook een blacklight logo van ’t Hok een plek moest krijgen.

Nadat alle ideeën ingediend waren zijn de workshop deelnemers gaan schetsen. Hoe moet de indeling van de muur worden en hoe  moet het eindresultaat worden was de vraag. In het bovenstaande proces moesten de jongeren hun creativiteit aanspreken en dit bleek soms niet eenvoudig. Toch bleken sommige jongeren talent te hebben en aanleg voor tekenen.

Na het schetsen is de graffiti artiest (Hugo van der Plas) aan de slag gegaan om een definitief ontwerp te maken. Daarna was het tijd voor de uitvoering. Hugo heeft de hoofdlijnen uitgezet en de deelnemende jongeren hebben het geheel ingevuld met spuitbussen. Als afronding heeft Hugo dit afgewerkt met details die voor de beginnende kunstenaar erg lastig zijn. Op deze manier hebben de jongeren een mooi eindresultaat gekregen en een workshop gehad die hun kunstvaardigheden heeft bijgeschaafd. Als laatste details mochten de jongeren die de workshop hebben gevolgd hun naam onder het kunstwerk zetten.

De jongeren van ’t Hok zijn zeer tevreden over het eindresultaat en ook de samenwerking met TASK kwam goed uit de verf.

Wil jij je centrum ook pimpen?
Neem dan contact op met Arno van The Art Squad Katwijk via cultuur@welzijnskwartier.nl om te kijken wat er mogelijk is.

Hieronder de foto’s.

Geschreven door: Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X