Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Sport /Reactie gemeente Katwijk op uitzending Zembla over kunstgrasvelden (UPDATE)

Blog

Reactie gemeente Katwijk op uitzending Zembla over kunstgrasvelden (UPDATE)

UPDATE 13-10-2016

Overleg tussen voetbalverenigingen en gemeente Katwijk over kunstgrasvelden

Wethouder Krijn van der Spijk, bestuursleden van de voetbalverenigingen en een beleidsmedewerker van de GGD Hollands Midden zijn bij elkaar gekomen naar aanleiding van de onrust die is ontstaan rondom kunstgrasvelden en de brief van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van afgelopen vrijdag 7 oktober. De minister vertelt in haar brief dat zij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gevraagd om extra onderzoek te doen naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van het rubbergranulaat in de kunstgrasvelden.

Alle partijen begrijpen de ongerustheid die is ontstaan over het voetballen op de kunstgrasvelden. Evenals minister Schippers en de KNVB volgen ook de GGD Hollands Midden en de gemeente de lijn van het RIVM dat er op dit moment geen reden is om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden vanwege gezondheidsrisico’s. Zowel de gemeente als de voetbalverenigingen in Katwijk wachten de onderzoeksresultaten mede daarom af. De minister heeft erop aangedrongen dat de onderzoeksresultaten van het RIVM voor eind 2016 beschikbaar zijn. De gemeente heeft zich aangemeld bij het RIVM met het verzoek om één of meerdere kunstgrasvelden in de gemeente Katwijk bij het aankomende onderzoek te betrekken.

De voetbalverenigingen zullen de spelers niet beletten om te voetballen op de velden, gelet op alle informatie die op dit moment beschikbaar is. “Wij hebben met de verenigingen besproken dat de ouders zelf beslissen of zij hun kinderen willen laten voetballen,” zegt wethouder Krijn van der Spijk. Het RIVM beveelt aan om kinderen alleen te laten sporten op rubbergranulaat en niet op andere wijze er mee te laten spelen en geeft verder het advies om hen na het sporten -zoals gewoonlijk- te laten douchen en schone kleren aan te trekken.

Mocht er de komende tijd, voorafgaand aan de resultaten van het onderzoek, aanleiding zijn om weer bij elkaar te komen en hierover te communiceren, dan zullen de gemeente, de voetbalverenigingen en de GGD Hollands Midden dat doen. De wethouder zal ook de gemeenteraad informeren over de huidige stand van zaken.

Namens de gezamenlijke voetbalverenigingen en de GGD Hollands Midden,

Krijn van der Spijk, wethouder Sport
Gerard Mostert, wethouder Volksgezondheid

GGD Hollands Midden: E. Meeuwsen
FC Rijnvogels: P. Plug
K.v.v. Quick Boys: H.J. van Maanen
Rijnsburgse Boys: A. Hendriksen
Valken ’68: J. Janssen
VV Katwijk: M. Vergouwen

Brief van Minister Schippers: 

Voor meer informatie, zie RIVM:

Eerdere persbericht gemeente Katwijk

In de gemeente Katwijk zijn circa 20 kunstgras voetbalvelden met rubberkorrels. Het televisieprogramma Zembla heeft op 5 oktober de uitzending Gevaarlijk Spel gemaakt over wat de gezondheidsrisico’s zijn van voetballen op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er geen aanwijzingen dat de gebruikers gezondheidsrisico’s lopen. Wethouder Krijn van der Spijk. “Op dit moment zien wij daarom ook geen aanleiding om iets te veranderen aan het huidige gebruik van de velden.”

De gemeente Katwijk houdt het onderwerp nauwlettend in de gaten en is hierover in gesprek met de bevoegde instanties, zoals de GGD en de voetbalverenigingen. Vooralsnog gaat de gemeente uit van de onderzoeksresultaten van RIVM.

Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De resultaten worden rond februari 2017 verwacht. “Ook wij wachten de onderzoeksresultaten van de Europese Commissie af”, zegt wethouder van der Spijk.

Voor meer informatie zie website RIVM

Persbericht gemeente Katwijk 

Bericht KNVB met vragen en antwoorden

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X