Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /PvdA vraagt aandacht voor Donorregister

Blog

PvdA vraagt aandacht voor Donorregister

Laten we nog even stilstaan bij de week van het Donorregister (21-27 oktober). Per 1 juli 2020 wordt de nieuwe Donorwet van kracht. Deze wet regelt dat iedereen boven de 18 jaar oud orgaandonor is, tenzij je hebt aangegeven dat je dat niet wilt. In Katwijk hebben veel inwoners zich nog niet geregistreerd of hebben aangegeven geen donor te willen zijn. De PvdA Katwijk vindt dit jammer en vraagt meer aandacht voor orgaandonatie. Orgaandonoren kunnen immers levens redden.

De helft van de Nederlanders heeft de donorkeuze nog niet vastgelegd. In Katwijk geeft op dit moment slechts 20 procent van de inwoners toestemming voor orgaandonatie. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijkt dat dit één van de laagste percentages in de regio is, Vergeleken met bijvoorbeeld Noordwijk (25 procent) of Leiden (28 procent).

Natuurlijk is het een persoonlijke keuze of iemand donor wil zijn of niet. Dit moet ook vooral zo blijven. Maar de PvdA Katwijk hoopt dat meer inwoners uit het dorp bewust stilstaan bij de keuze voor orgaandonatie en zich het liefst ook registreren als orgaandonor. Daarmee scheppen ze ook duidelijkheid voor hun nabestaanden. De PvdA hoopt dat in Katwijk meer aandacht voor registratie en het gesprek hierover komt en heeft daarom vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Jaarlijks overlijden er mensen voor wie donororganen te laat komen. De gemiddelde wachttijd voor een donornier is zelfs 2,5 jaar. Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat die wachttijd korter wordt en meer levens kunnen worden gered.

Persbericht PvdA Katwijk

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X