Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Pesten raakt alle leeftijden

Blog

Pesten raakt alle leeftijden

In de afgelopen maand was er binnen het Welzijnskwartier extra aandacht voor het onderwerp pesten. Pesten heeft een ware revolutie meegemaakt door de invloed van sociale media. Waar je vroeger je pestkoppen kon ontlopen, draag je ze vandaag de dag elk moment van de dag mee in je broekzak. Cyberpesten is aan de orde van de dag. Smartphones met al hun sociale apps zijn een ware verslaving en doordat we niks willen missen, is het uitschakelen van de telefoon geen optie voor velen.

Omdat pesten alle leeftijden raakt hebben we exact hetzelfde programma uitgevoerd: bij zowel een groep jongeren in de leeftijd 15 tot 18 jaar oud in jongerencentrum Scum, als bij een groep ouderen in de leeftijd van 70 tot 94 jaar oud in het ‘Huis van de Buurt’ locatie de Zwanenburg.

Het programma bestond uit twee onderdelen. Een kort filmpje van YouTube genaamd ‘vies wijf’, waarin alle kwetsende opmerkingen die online gemaakt worden over personen live gezegd werden. De reacties van beide groepen, jong en oud, was dat je zoiets niet doet, dat het onnodig kwetsend is en dat een normaal persoon zoiets niet zou zeggen. Maar op de vraag: dus jullie plaatsen nooit een onaardige reactie online? waren vooral een aantal jongeren zich van hun schuld bewust.

Het laatste onderdeel bestond uit een tiental stellingen waaruit de groepsleden een keuze moest maken of zij het eens waren of oneens. De stellingen waren voer voor uitgebreide discussie en  maakte beide groepen nog meer bewust van de impact van digitaal pesten.

De conclusie van beiden groepen was dat pesten inderdaad veranderd is, woorden gesproken of getypt kunnen pijn doen. Als je gepest bent kan je dat je hele leven met je meedragen. Iedereen is, of kent, wel iemand die gepest is. Een kant en klare oplossing is er vaak niet. Maar we kunnen het wel bespreekbaar maken en er bewust van zijn. Als ouder moet je hierover het gesprek aangaan met je kind. Want pesten en gepest worden kan jonge levens blijvend beschadigen.

Wil je meer weten of heb je advies nodig?
Kijk dan op: www.digitaalpleinkatwijk.nl

Word jij gepest?
Op Hoezitdat.info en Pestweb.nl vind je tips tegen pesten!

Link video:

 

 

 

 

Geschreven door: Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X