Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/lhbti /Paarse Vrijdag: Scholieren dragen paars tegen homofobie

Blog

Paarse Vrijdag: Scholieren dragen paars tegen homofobie

Heb jij er schoon genoeg van dat leerlingen vanwege hun seksuele voorkeur gepest en buitengesloten worden?
Kom samen met je school in actie op Paarse Vrijdag en draag paars als je tegen homofobie bent.

Morgen (vrijdag) organiseert COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk voor de derde keer Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten van maar liefst 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland vragen hun medeleerlingen die dag paars te dragen tegen homo- en transfobie. Zij delen die dag 120.000 paarse polsbandjes uit.

Homofobie
Een statement tegen homofobie is op Nederlandse scholen nog hard nodig. In Amsterdam accepteert bijvoorbeeld een vijfde van de scholieren tussen de 13 en 14 jaar oud homoseksualiteit bij medescholieren niet. “Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit”, zegt Geert-Jan Edelenbosch, projectleider jongeren en onderwijs bij COC Nederland.

Paarse Vrijdag in Katwijk?
Of de Katwijkse scholen ook meedoen met Paarse Vrijdag is ons niet bekend. In ieder geval niets over te vinden op de websites en de scholieren die we hebben gesproken wisten ook van niks..

Weet jij meer?
Laat t dan ff weten in de comments!

Meer info over Paarse Vrijdag en over het opzetten van een GSA (Gay Straight Alliance) op jouw school hierna…

Paarse Vrijdag is een idee uit de VS. Daar droegen leerlingen door heel het land paars om stil te staan bij de reeks zelfmoorden onder homojongeren. In Nederland is suïcide onder homojongeren ook een probleem. De helft van alle homojongeren denkt weleens aan zelfmoord en het aantal suïcidepogingen ligt bij LHBT-jongeren ligt tot 5 maal hoger dan bij hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Heb je zelf een leuke actie gedaan op jouw school? Deel hem op deze Facebookpagina!

Waarom paars en niet roze?
‘De actie is niet specifiek gericht op LHBT-jongeren, maar op heterojongeren. Zij moeten duidelijk maken dat ze hun medescholieren accepteren, ongeacht de geaardheid. Roze is de kleur van homo’s, paars is toegankelijk voor iedereen”, zegt Edelenbosch. ‘Paars is de kleur van kracht en moed in de regenboogvlag, het symbool van homoseksuelen.”


Kom in actie tegen homofobie: start een GSA!

Een GSA is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi of in dubio bent.

Op elke school worden sommige leerlingen niet voor vol aangezien. Er is iets met hen aan de hand: ze kunnen en willen niet ‘normaal’ doen. Maar wat is ‘normaal’? Dat jongens op meisjes vallen en andersom? Of dat een jongen eruit ziet als een jongen en een meisje als een meisje? Kom op. Iedereen mag toch zijn wie hij of zij is? Kijk eens in de spiegel.

Gemakkelijk
Het is niet ingewikkeld om een GSA te starten op jouw school. Het enige wat je nodig hebt is wat lef, een flinke dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen. Lees hetstappenplan of kijk wat voor acties je kunt houden in je school. Er zijn al heel wat GSA’s in Nederland die met elkaar een netwerk vormen.

Vergeet niet je GSA aan te melden en sluit je aan bij het GSA netwerk.

www.gaystraightalliance.nl

Ter info: Op Katwijkse scholen is tot op dit moment nog geen GSA actief. Op het Northgocollege Noordwijk en ROC Leiden wel.

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X