Over het coronavirus en de maatregelen
De meest actuele corona info en maatregelen, veelgestelde vragen en meer voor jongeren via het Nederlands Jeugdinstituut. Pagina wordt regelmatig ge-update.
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft speciaal voor jongeren een coronapagina gemaakt. Op deze pagina vind je alles over de regels en maatregelen die nu gelden. En je leest informatie over het virus.
Welke maatregelen gelden er?
- De basisregels zijn belangrijk: : handen wassen, afstand houden, (zelf)testen en frisse lucht. Check meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.
- Afstand houden? Als je 18 jaar of ouder bent, is het verplicht om anderhalve meter afstand te houden van anderen.
- Mondkapje? Die is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar op alle publieke locaties. Denk aan:
- Apotheek, drogist en supermarkt. Zet je mondkapje ook op in de trein, bus, tram, metro en taxi.
- Ook op mbo, hbo en universiteit is een mondkapje verplicht als ze weer open zijn. Het mondkapje mag af als je zit in het lokaal, collegezaal of kantine.
- Coronatoegangsbewijs? Tijdens de lockdown zijn veel locaties gesloten. Gaat de boel weer open? Dan laat je je QR-code in de Coronacheck-app zien in bijvoorbeeld de horeca, bioscoop, theater, concertzaal en bij evenementen. Die is op veel plekken verplicht vanaf 13 jaar. Ben je 14 jaar of ouder? Vergeet dan ook niet je legitimatiebewijs erbij te laten zien. Kijk op Coronacheck.nl. Er zijn een paar plekken waar je de QR-code alleen hoeft te laten zien als je 18 jaar of ouder bent. Bij binnensporten, zoals bij jouw sportclub, sportschool of in het zwembad. En bij muziekles, zangles, dansles of toneelles.
- Hoe zit het met bezoek thuis en op bezoek gaan? Het dringende advies is om maximaal twee mensen per dag thuis uit te nodigen. En bij niet meer dan één huishouden per dag op bezoek te gaan. Doe eerst een zelftest voordat je op bezoek gaat. Met kerstavond, de kerstdagen en oud en nieuw mag je 4 mensen op bezoek krijgen.
- Buiten met vrienden? Je mag met z’n tweeën buiten zijn. 18 jaar of ouder? Hou dan anderhalve meter afstand van elkaar. Je mag met meer mensen buiten zijn als je op hetzelfde adres woont. 12 jaar of jonger? Dan mag je met meer dan twee vrienden buiten zijn.
- Winkelen? De meeste winkels zijn dicht. Je mag wel een bestelling doen en ophalen tot 17.00 uur. Alleen supermarkten, apotheken, drogisterijen en andere essentiële winkels blijven open in de lockdown.
- Boodschappen doen? Supermarkten mogen openblijven tot 20.00 uur. Ook andere essentiële winkels mogen dat, zoals de drogisterij.
- Evenementen? Die gaan niet door. Alleen begrafenissen, bruiloften en weekmarkten mogen doorgaan.
- Sporten? Er is een verschil met wat je mag als je onder de 18 jaar bent en als je 18 jaar of ouder bent.
- Onder de 18 jaar? Dan mag je nog steeds bij je sportvereniging buiten sporten tot 17.00 uur. Je mag dus trainen en wedstrijden spelen. Wedstrijden mogen alleen tegen teams van je eigen club. Je hoeft geen anderhalve meter te houden. Er mag geen publiek bij zijn. En je mag natuurlijk zelf gaan sporten in het park. Dat mag ook na 17.00 uur.
- 18 jaar of ouder? Je mag met z’n tweeën buiten sporten, bijvoorbeeld in het park bootcampen of hardlopen. Ga je met een instructeur? Die hoef je niet mee te tellen. Je mag dit ook gewoon na 17.00 uur doen.
- School en opleiding? Scholen zijn dicht tot zeker 9 januari. Praktijkonderwijs, examens en tentamens gaan gewoon door. Ook zijn de bibliotheken open. Lees vragen en antwoorden over school in coronatijd op de pagina Middelbare school en de pagina Mbo, hbo en wo.
Waarom zijn er nu toch nieuwe maatregelen?
Er zijn zorgen over de omikron variant. Het lijkt erop dat deze variant zich aan de buitenkant zo heeft vermomd dat de antistoffen in je lichaam dit virus niet goed herkennen. En dus werkt het vaccin waarschijnlijk minder goed. Het beschermt je minder goed tegen deze variant van het coronavirus. En ook als je al een keer corona hebt gehad, is de kans groot dat je minder goed beschermd bent tegen deze variant.
Het OMT en kabinet maken zich zorgen over hoe besmettelijk deze variant is. En dat ziekenhuizen straks te snel vol raken. Daarom zijn er nu toch weer nieuwe maatregelen.
Wat is de CoronaCheck-app?
Met de app laat je zien dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of dat je eerder corona hebt gehad. De app maakt een QR-code aan. Dit is je coronatoegangsbewijs en laat je zien als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Ook laat je je QR-code scannen als je bijvoorbeeld naar een bioscoop of café gaat. Tenminste, als die na de lockdown weer open gaan. En je laat je identiteitsbewijs zien.
Weten hoe je je coronatoegangsbewijs maakt in de app? Lees verder op de website Coronacheck.nl.
Waarom kunnen er niet meer ziekenhuisbedden bij?
Dat heeft voornamelijk met twee dingen te maken: het aantal beschikbare bedden en het aantal medewerkers.
We hebben in Nederland gemiddeld weinig bedden. Maar die hoeveelheid bedden is op te hogen. Dat gebeurde tijdens de eerste coronagolf.
Maar er is nog iets anders nodig: personeel. Anders is er misschien wel een bed, maar zijn er geen mensen om de persoon in dat bed te verzorgen. En juist doordat de coronacrisis al zo lang duurt, is de uitval van medewerkers groot. Het werk is namelijk heel zwaar.
Wil je een uitgebreider antwoord op deze vraag? Kijk dan naar onderstaande video van NOS op 3.
Wat is 2G?
2G betekent dat je ergens alleen naar binnen mag als je genezen bent van corona of gevaccineerd bent tegen corona. Je mag dan niet naar binnen als je een negatieve test hebt.
Wil je weten waarom het kabinet 2G graag wil invoeren? Lees dan dit artikel van NOS op 3
Moet ik een mondkapje dragen?
Op veel plekken is dit verplicht. Denk aan:
- winkels en supermarkten
- bioscoop, theater en concertzaal
- de horeca
- het openbaar vervoer, ook op de stations en bij haltes
- het vliegveld en het vliegtuig
- het lopen in een mbo, hogeschool of universiteit. Als je zit, mag het mondkapje af
- de kapper
- je rijles
Kijk voor alle plekken en uitzonderingen op de website van Rijksoverheid.
Moet ik in thuisquarantaine als ik al gevaccineerd ben of corona heb gehad?
Ja, in sommige situaties moet je dan in quarantaine. Doe de Quarantainecheck om te kijken of je in jouw geval in quarantaine moet.
Reis je uit een land met een zeer hoog risico? Lees daar meer over op de website van Rijksoverheid. Bereid je terugreis voor en check reizentijdenscorona.nl.
Waar kan ik een zelftest voor gebruiken?
Met een zelftest kun je checken of je misschien corona hebt. Als je nog geen klachten hebt of als je milde klachten hebt.
Je kunt de test voor de zekerheid doen als je naar school, werk, vrienden of familie gaat. Je hebt dan binnen een kwartier de uitslag.
Als je milde klachten hebt, mag je ook een zelftest doen. En als je zelftest positief is, moet je ook altijd nog langs de GGD voor een ‘echte’ test.
Waarom moet ik me na een zelftest nog aan de maatregelen houden?
Iedereen moet zich aan de maatregelen houden om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet te snel verspreidt en er teveel mensen tegelijk in het ziekenhuiskomen. En: de uitslag van de zelftest is minder betrouwbaar dan een test bij de GGD. Dit komt omdat het staafje van de zelftest minder diep je neus in gaat. En omdat de test niet wordt gedaan door een professional.
Is de uitslag van je zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Maar om vals alarm te voorkomen, moet je de uitslag nog laten bevestigen met een ‘echte’ test bij de GGD.
Moet ik me zorgen maken over mutaties van corona?
Een mutatie is een nieuwe variant van een virus. Dat komt doordat het virus zich bij elke besmetting kopieert. Mutaties van virussen zijn heel normaal.
Kijk hieronder de video van NOS op 3 over de deltavariant.
Of kijk naar deze video die NOSop3 eerder maakte over mutaties van het coronavirus.
Wat weten we over het coronavirus?
We weten steeds meer over het coronavirus. Bijvoorbeeld hoe het virus zich verspreid en wat het in je lichaam doet. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan het filmpje hier onder.
.
Moet ik de CoronaMelder downloaden?
Voor je omgeving is het goed als je de app hebt. Ben je positief getest op corona? Dan krijgen de mensen die bij jou in de buurt zijn geweest, en de CoronaMelder hebben, een melding van de app.
Meer weten over hoe de app werkt en hoe het zit met je privacy? Bekijk dan onderstaand filmpje:
.
Kun je klachten houden als je het coronavirus hebt gehad?
Ja. Onderzoeken laten zien dat mensen met milde klachten van het virus soms weken of maanden klachten houden. Ze hebben bijvoorbeeld last van erge vermoeidheid, aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en ademhalingsproblemen. De kans is gelukkig niet heel groot. Bekijk op deze site van NOSop3 hoe het zit met de klachten na corona.
Ik ben verkouden. Moet ik me laten testen op het coronavirus?
Ja en nee. Als je milde klachten (zoals een verkoudheid) hebt, mag je ook een zelftest doen. En als je zelftest positief is, moet je ook altijd nog langs de GGD voor een ‘echte’ test.
Je mag ook meteen naar de GGD voor een test. Ook als je al corona hebt gehad of gevaccineerd bent. Bel dus toch met 0800 1202 voor een afspraak.
Geen reacties