Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Opschoonweek Katwijk 2017: doe ook mee!

Blog

Opschoonweek Katwijk 2017: doe ook mee!

Samen zwerfafval aanpakken om Katwijk weer een stukje schoner te maken

Een snoepwikkel in de struiken, een paar uitgetrapte peuken in de goot en een achtergelaten colablikje op het strand. Zwerfafval is een grote ergernis voor veel mensen. Het heeft een negatieve invloed op het woonplezier. Zwerfvuil is slecht voor mens, dier en natuur: het kan de bodem of water vervuilen, trekt ongedierte aan of dieren eten het op of raken er in verstrikt. Ook blijft zwerfafval lang in het milieu aanwezig. Ieder jaar kost het opruimen van zwerfafval veel geld. Op zaterdag 25 maart 2017 organiseert stichting Nederland Schoon de Landelijke Opschoondag als aftrap van de Opschoonweek. Laat zwerfafval niet langer rondzwerven en doe ook mee! Hoe meer acties worden opgetuigd, hoe beter het resultaat.

Het duurt vaak lang voordat zwerfafval is afgebroken. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Ook natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang liggen. Sommige stoffen breken zelfs helemaal niet af: plastic verbrokkelt wel in heel kleine stukjes, maar vergaat niet. Via het strand, de rivieren of de wind kan afval ook in zee terecht komen en ook daar voor vervuiling zorgen. In heel Nederland gaan verenigingen, buurtbewoners en scholieren aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Een schone straat, schoolplein, speeltuin of recreatiegebied is het gevolg en daar hebben we allemaal plezier van.

Gemeente Katwijk ondersteunt uw actie
U kunt op zaterdag 25 maart of op een andere dag in de week van 25 t/m 31 maart aan de slag. Het staat u vrij om zelf een schoonmaakactie te organiseren, op een dag en tijdstip dat u het beste schikt. Alles kan, zolang het verwijderen van zwerfafval maar onderdeel uitmaakt van de activiteit. Het hoeft geen grote actie te zijn. Een uurtje zwerfafvalprikken met buurtbewoners kan de buurt al zichtbaar opschonen. Gemeente Katwijk ondersteunt uw actie met schoonmaakmaterialen zoals hesjes, grijpers en afvalzakken. Na afloop wordt het materiaal én het verzamelde afval opgehaald. En natuurlijk ontvangen alle deelnemers een leuk bedankje.

Meld uw actie aan
In verband met de voorbereiding, ontvangen wij uw aanmelding graag uiterlijk vrijdag 10 maart 2017.
Aanmelden kan heel eenvoudig via een formulier op www.katwijk.nl/schoon. Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Hans van Duijn (h.vanduijn@katwijk.nl).Op www.katwijk.nl/schoon wordt ook een overzicht gemaakt met de aangemelde acties. Zo kunt u zien wie waar aan de slag gaat.
Samen maken we Katwijk weer een stukje schoner!

Daarnaast is veel zwerfafval lastig om op te ruimen, bijvoorbeeld omdat het niet goed bereikbaar is (bij bankjes, paaltjes en in het groen), of omdat het aan oppervlaktes blijft kleven (kauwgom) of in de grond getrapt wordt (sigarettenpeuken). Kortom: zwerfvuil blijft lang in het milieu aanwezig. Zwerfafval op land en in water heeft negatieve effecten op de natuur, dier en mens: het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt. 

Opschoonweek

Geschreven door:Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X