Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /#openup: Vier op de tien jongeren met psychische klachten praten hier niet over

Blog

#openup: Vier op de tien jongeren met psychische klachten praten hier niet over

Van 9 tot 15 maart 2020 op 3FM en Human.nl

Van de jonge mensen (16 tot 34 jaar) die kampen met psychische klachten is 43% daar niet open over. Het delen van hun problemen op social media lijkt voor deze groep jongeren helemaal een brug te ver: 87 procent wil of durft dit niet. Bang om als aansteller te worden gezien vallen ze anderen er liever niet over lastig. Tegelijkertijd geeft 73 procent aan zich wel aangemoedigd te voelen als andere mensen open zijn over hun psychische klachten.

Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND, Human en NPO 3FM in het kader van hun #openup-week. De vierde editie van de #openup-week vindt plaats van 9 tot en met 15 maart 2020.

Tijdens de #openup-week delen de initiatiefnemers verhalen van (on)bekende Nederlanders met psychische problemen, om jongeren te stimuleren ook open te zijn over hun eigen psychische klachten. Openheid helpt om schaamte te doorbreken en bij het vragen om hulp. Hierdoor hopen de initiatiefnemers te voorkomen dat psychische klachten uitmonden in ernstige psychische problemen. Voor zes op de tien (58 procent) jonge mensen met psychische klachten voelt het als een taboe om over hun problemen te praten. Ze zijn bang dat mensen snel zullen oordelen en hen het stempel ‘aansteller’ zullen geven. Toch is het overgrote deel (94 procent) van alle deelnemers aan het onderzoek het erover eens dat jonge mensen open moeten kunnen zijn over hun psychische klachten. Deze cijfers uit het 3Vraagt-onderzoek illustreren de noodzaak van het blijven bestaan van de #openup-week, waarin de kennis over psychische problemen wordt vergroot en het praten erover gestimuleerd. Een deelnemer aan het onderzoek: “Als anderen open zijn, maakt dat de schaamte kleiner. Ik voel me minder alleen en meer gesterkt om ook open te zijn.”

Openhartige verhalen
Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Club Hub, BEAM (EO) en Brandpunt +, verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen.

Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal. Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 – 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

Iedereen kan meedoen met #openup
Iedereen is welkom om mee te doen met de #openup-week. Dit kan door een ervaringsverhaal te delen via MIND Young en door de #openup-verhalen van Human en 3FM te delen via social media (met #openup erbij), maar ook door open te zijn over waar jongeren zelf mee zitten tegen iemand in hun omgeving. Ter ondersteuning zijn de promotiematerialen voor #openup te vinden in een toolkit op www.human.nl/openup.

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X