Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Opening expositie “Ocean of People” in Bibliotheek Katwijk

Blog

Opening expositie “Ocean of People” in Bibliotheek Katwijk

In de multidisciplinaire expositie “Ocean of People” staan de verhalen van (ex-)daklozen en (ex-)verslaafden uit Rotterdam en Den Haag centraal. Artiesten Nathan Arnold en Cleo Vermuyen van Wethepeople hebben de handen ineengeslagen met verschillende kunstenaars en creatievelingen. Op 2 december om 16.00 uur openen zij een deel van die expositie in Bibliotheek Katwijk, waar onder andere portretfoto’s van daklozen en een documentaire vertoond worden.

Stigma’s en taboes doorbreken

Er ligt een enorm stigma rondom dakloze mensen. Ze kleden zich in vodden, ruiken niet fris en hebben klitten in hun haren. Ze bedelen op straat, lopen met tientallen tassen en slapen onder afdakjes. Dit beeld staat haaks op de realiteit, want de doelgroep is veel diverser. Zo zou je zo maar een collega kunnen hebben die geen eigen woning heeft… Daarnaast is het ook schadelijk vanwege de enorme schaamtecultuur: veel mensen in de opvang durven niet te praten over hun situatie. Wethepeople hoopt die kwetsbaarheid op te zoeken en wil met hun expositie laten zien dat je niet op basis van uiterlijk kan beoordelen of iemand dakloos is; het zou iedereen kunnen overkomen.

Mensen zoals jij en ik

Fotografen Natalie Andrade en Laura Baeten vertellen over hun ervaring tijdens de fotoshoots. Natalie: “Het was een snel proces om deze mensen te portretteren. Ze zijn niet continu bezig zichzelf van hun beste kant te laten zien. Toch kan je op deze fotoserie niet zien dat deze mensen thuisloos zijn of zijn geweest. Het geeft weer dat mensen zijn zoals jij en ik, niet meer en niet minder.” Laura: “Achter elk gezicht zit een verhaal en soms oordelen we te snel. Ik streef naar eerlijkheid en vecht voor de waarheid. Deze verhalen zullen je raken.”

A big ocean of people

In de documentaire laten we projectinitiator Nathan en ervaringsdeskundigen Lucie en Jan Corsius aan het woord. Zij hebben in this big ocean of people moeten vechten voor hun veilige plek, hun thuis. Hoe zijn zij zo diep gezonken? Wie en wat zijn ze op hun reis tegengekomen? En hoe vergaat het ze nu? Hoe kijken zij aan tegen een systeem waar het steeds maar moeilijker lijkt te worden om een veilig thuis te hebben, een systeem waar ze constant maar dóór moeten vechten om het hoofd boven water te houden?

Over Wethepeople

Wethepeople bestaat uit het artiestenduo Nathan Arnold en Cleo Vermuyen. Nathan raakte begin 2020 zelf bijna dakloos, omdat hij zijn werk in de evenementenindustrie verloor door de pandemie. Dit heeft ertoe geleid dat hij zijn appartement niet meer kon betalen. Wonder boven wonder vond hij een kamertje van 16m2 en kreeg hij een speciale uitkering, de TOZO. Wethepeople wil vanuit een filosofische inslag taboes doorbreken en de toeschouwer blijven verwonderen. Want de realiteit schuurt soms, maar kunst verbindt. Zij geloven dat sociaal-maatschappelijke diversiteit vanuit een inclusieve grondslag aangekaart én geprezen kan worden.

Wees welkom!

De opening van de expositie “Ocean of People” vindt plaats op 2 december om 16.00 uur in de Hoofdbibliotheek. De portretfoto’s zullen nog tot en met 19 januari 2023 te bekijken zijn.

Toegang is gratis en er is gelegenheid voor een drankje. Ook heeft Wethepeople nog een verrassing in petto…

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X