Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /VERBODEN: Binnenkort onder de 18 jaar geen e-sigaret en shisha-pen meer

Blog

VERBODEN: Binnenkort onder de 18 jaar geen e-sigaret en shisha-pen meer

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid scherpt de eisen en de regels aan. Dit om te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret. Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt 18 jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. Dit geldt ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.

Minimumleeftijd

Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen. De regels gelden voor alle elektronische sigaretten, met en zonder nicotine. Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.

Shisha-pen

Ook de shisha-pen, een populaire waterpijp vermomd als elektrische sigaret, wordt verboden voor jongeren onder de achttien jaar. Dat meldt het AD. De pen is schadelijker dan gedacht en is vanaf zomer 2016, net als alle e-sigaretten, alleen te koop voor volwassenen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zal dat besluit maandag bekendmaken. De nep sigaret is te krijgen in allerlei felle kleuren en smaken, zoals chocolade of banaan. De lichtgevende shisha-pen is daarom erg geliefd bij pubers. Onder middelbare scholieren heeft een derde van de 16-jarigen wel eens een shisha-pen gebruikt.

Schadelijker

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret schadelijker is dan eerder werd aangenomen. Onveilige producten wil Van Rijn van de markt kunnen weren. Daarom wil hij dat producenten heel duidelijk gaan aangeven welke vloeistoffen in welke verdampers zijn te gebruiken, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen.

Eindelijk wordt er geluisterd

De branchevereniging Elektronische Sigaretten Bond is blij met het invoeren van de minimumleeftijd. Volgens voorzitter Roel Fresow pleit de bond hier al jaren voor. „Wij vinden dat het niet past bij het gedrag van een kind om roken te imiteren met een e-sigaret.” Leden van de bond, waaronder groothandelaars en speciaalzaken, verkochten al geen elektronische rookwaar aan minderjarigen. „Er is eindelijk naar ons geluisterd”, aldus Fresow.

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. De NVWA ziet de e-sigaret niet als een goed alternatief voor het gewone rokertje.

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X