Noodplan energiekosten en armoede: PvdA in gesprek in de Hoornes
Alle seinen staan op rood: de bizarre energieprijzen brengen steeds meer Katwijkers in financiële problemen. De PvdA Katwijk wil een landelijk noodplan en ging zaterdag 3 september langs de deuren bij inwoners van de Hoornes om in gesprek te gaan.
Groeiende zorgen
Het was helaas niet verrassend: raadsleden Matthijs, Tom, Truus en Tijmen hoorden van veel mensen aan de deur dat het steeds moeilijker wordt om aan het einde van de maand alle rekeningen te betalen. We merken het in onze portemonnee, de boodschappen, de energierekening. Ook voor mensen met een gemiddeld salaris wordt het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Zonder ingrijpen neemt de armoede snel toe. Want we hebben steeds meer geld nodig voor basisbehoeften, terwijl salarissen nauwelijks stijgen.
Kabinet, kom in actie!
De PvdA Katwijk doet daarom een dringend oproep aan het kabinet om sneller in actie te komen. Fractievoorzitter Matthijs van Tuijl: “We willen en kunnen niet toekijken terwijl Nederlanders geraakt worden door extreem hoge energierekeningen, achterblijvende lonen of lange wachtrijen bij de voedselbank. Er moet een noodplan komen voor de miljoenen mensen voor wie het erop of eronder is deze winter. Vanuit Den Haag, maar ook als gemeente moeten we doen wat we kunnen.”
Nationaal noodplan
In wijken zie je grote verschillen ontstaan tussen mensen die eerder al de kans hadden om hun huis te verduurzamen en wie dat niet wilde of niet lukt. Als gemeente kun je dat versnellen door te helpen met o.a. subsidies, maar het echte probleem lost dat niet op. Daarom wil de partij een nationaal noodplan van het Kabinet. Allereerst: na een jarenlange periode waarin de winsten harder stegen dan de inkomens moeten de lonen nu echt omhoog. Het minimumloon moet sneller omhoog, een nationaal akkoord met werkgevers en vakbonden over loonstijging, ook voor de middeninkomens, is noodzakelijk.
Alles op alles
Verder moeten de middelen en mogelijkheden voor compensatie van inwoners in de knel worden uitgebreid. De energietoeslag, enkel voor de mensen die tot 120% van het minimum verdienen, is niet genoeg. Ook mensen boven de minimumgrens komen steeds vaker in de problemen. Zij melden zich nu al bij de Voedselbank, terwijl we hen als gemeente nauwelijks te hulp kunnen schieten. Als PvdA hebben we ook in Katwijk daarom gevraagd om die grens naar 130% te trekken en om maatwerk toe te passen.
De falende energiemarkt, waar exploderende kosten gepaard gaan met torenhoge winsten voor energiebedrijven, vraagt om landelijke sturing. Betaalbare energie is een eerste levensbehoefte en een grondrecht. Dat vraagt in deze unieke periode om bijvoorbeeld prijsplafonds voor consumenten en belasting van toevalswinsten. Niet om vrij spel terwijl mensen in de kou zitten.
Geen reacties