Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Nieuwjaarsduik Katwijk stopt. Update: Dit jaar definitief geen duik!

Blog

Nieuwjaarsduik Katwijk stopt. Update: Dit jaar definitief geen duik!

Update14: Gemeente Katwijk laat via twitter weten dat er dit jaar GEEN duik is. Wel wordt de mogelijkheid onderzocht om volgend jaar een duik te organiseren.

@gemeentekatwijk
@actiekwnduik @nuwjaersduik we hebben SKN gesproken. Dit jaar helaas geen duik, maar we bekijken de mogelijkheden voor volgend jaar.

Btw: SKN staat voor Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik

Hierna eerdere updates en het oorspronkelijke persbericht….

Het nieuws houdt de gemoederen aardig bezig. Hieronder een aantal updates.
Heb jij nieuws? laat het weten via de comments, Twitter of mail: info@kattuk.nl

Update1: Column op RTV Katwijk: Kansen voor een doorstart Kattukse Duik
Update2 Actieaccount op Twitter @actiekwnduik
Update3: Kappie snapt het ook niet meer
Update4: Veel reacties op Twitter. Is er al een #HASHTAG?
@EchteKattukker
De Katwijkse nieuwjaarsduik is een spirituele ervaring die een zuiverende werking heeft net als onderdompeling in de Ganges.

@
katie_269
ohmygod, waarom geen katwijkse nieuwjaarsduik? #huilt

Meer reacties op de TL van  @actiekwnduik

Update5 Dichtbij.nl: Willen Katwijkers actie tegen einde nieuwjaarsduik?

Update6: Waar blijft de Citymanager? Katwijk op de kaart enzo..
Kom er maar in!

Update7: Persbericht van @actiekwnduik
Is het bij u ook niet binnen gekomen als een schok? De nieuwjaarsduik in katwijk gaat niet door.
Dat kunnen we toch niet zomaar over ons heen laten lopen?
Tijd voor actie.
Wij zijn voor behoud van de katwijkse nieuwjaarsduik en we opereren buiten de officiele organisatie om.
Steun onze actie en volg onze twitter account actiekwnduik

Update8: Petitie Red nieuwjaarsduik Katwijk van @actiekwnduik
Wij van @actiekwnduik zijn voor het behoud van de nieuwjaarsduik. Wanneer @gemeentekatwijk faalt, en het volk baalt, is het tijd voor actie. Red de nieuwjaarsduik. Help mee!
Klik HIER voor de petitie.

Update9: Poll en artikel op Dichtbij.nl

Update10: Artikeltje Katwijk Speciaal

Update11: Wat reacties via Twitter in de comments

Update12:  @actiekwnduik zoekt muzikanten en/of band die een protestsong willen maken.
Aanmelden via Twitter: @actiekwnduik

Update13: 2 Kappie strips, eerder verschenen in de Katwijksche Post. Met dank aan Bert vd Meij. Klik voor GROOT.

Hierna eerdere berichten en video’s

Video 2011 door Amber van Kattuk.tv (Jij en ik een bootje…)

[youtube mVuGDMfVcy4]

Ingezonden persbericht
Op 1 januari 2013 zal er geen officiële Katwijkse nieuwjaarsduik plaatsvinden. De organisatie kon de opzet van dit steeds groter groeiende evenement niet meer rond krijgen. Na 8 jaar komt er dan ook een einde aan de Kattukse Nuwjaersduik.

Kattuk.tv sfeerreportage Nieuwjaarsduik 2012 (Met muziek van Queen: ‘Don’t stop me now’) 

[youtube ZuSrBsZYnX8]

Meer hierna

Van klein tot groot

Zaterdag 1 januari 2005. De dag dat de ‘Kattukse Nuwjaersduik’ voor het eerst plaatsvond. Met een kleine 300 deelnemers en groene legertenten, was dit een bescheiden maar goede start van de nieuwjaarsduik in nieuwe stijl. “Het was de eerste keer dat wij een dergelijk evenement organiseerden en hadden geen idee hoeveel mensen wij konden verwachten. Al met al was het een succes en gaf dit motivatie om dit verder uit te bouwen.” aldus Patrice Luscuere, secretaris van Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik.

Het aantal deelnemers nam in de loop van de jaren toe tot circa 1000 en de nieuwjaarsduik in Katwijk groeide uit tot een regionaal evenement met landelijke bekendheid. Luscuere vertelt verder; “Naast de groei van het aantal deelnemers, was ons doel tevens om een evenement neer te zetten dat kwaliteit en een eigen identiteit uitstraalt. De identiteit van Katwijk; voor en door Katwijkers.”

Goede doel en special guest
De opbrengst van de Katwijkse Nieuwjaarsduik kwam altijd ten goede aan een goed doel. In 2006 kwam de organisatie in contact met de Dirk Kuyt Foundation. Deze was net opgericht en zodoende konden zij Dirk Kuyt strikken om als special guest de aftrap te nemen van de duik van 2006. In de jaren daarna werd een goede band opgebouwd met een groep enthousiaste jongeren uit de regio die onder de vlag van World Servants verschillende bouwprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunen.

Floris Weegink, voorzitter van Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik, vertelt; “De samenwerking was altijd plezierig. Deze groep hielp ons gedurende de dag met de opbouw, de inschrijving van de deelnemers, het uitdelen van de soep en oorkonde en de afbouw van het evenemententerrein. Als organisatie konden wij daar een mooi donatiebedrag tegenover zetten.”

Groei in een roerige tijd
Een evenement van dergelijke omvang dient te voldoen aan verschillende eisen. “Op het gebied van veiligheid maar ook wat betreft de aankleding en het comfort dat wij de deelnemers willen bieden” vertelt Luscuere. “Het blijft nu eenmaal een koude duik op nieuwjaarsdag”. Als organisatie willen zij professionaliteit uitstralen en hun gasten niets te kort laten komen. Met ruim 1000 deelnemers is dat best een opgave. Naast veiligheid is kwaliteit voor de organisatie een belangrijk fundament, hier willen zij geen concessies aan doen.

De organisatie zag de sponsorinkomsten dalen de afgelopen jaren. Daarnaast namen door de grotere omvang van het evenement ook de veiligheidseisen toe. Met als gevolg een stijging van de kosten. “Toenemende verantwoordelijkheid, dalende inkomsten en stijgende kosten zijn niet de juiste ingrediënten voor een degelijk evenement.” vertelt Weegink. Inleveren aan veiligheid en kwaliteit is voor de organisatie geen optie, dus konden zij niet anders dan tot de conclusie komen dat het niet meer verantwoord was dit evenement te organiseren.

Tevreden terugkijken
De organisatie kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen 8 jaren en is trots op wat ze hebben bereikt. De ‘Kattukse Nuwjaersduik’ is een begrip geworden in de regio en heeft vele duizenden enthousiaste duikers en toeschouwers mogen verwelkomen. ”Onze dank gaat ook uit naar alle vrijwilligers die met hun grote inzet dit evenement mogelijk hebben gemaakt.”

Voor wie graag een nieuwjaarsduik wil maken op 1 januari aanstaande, adviseert de organisatie om omwille van veiligheidsoverwegingen de officiële nieuwjaarsduik in Noordwijk of Scheveningen te bezoeken.

Persbericht Nieuwjaarsduik

Van de redactie:
Jammer dat het stopt, maar een begrijpelijke beslissing.  Langs deze weg wil Kattuk.nl de jongeren van de Nieuwjaarsduik bedanken voor hun jarenlange inzet om dit supergave evenement neer te zetten. Grote klasse!

Vanaf 2005 zijn een aantal jongeren van Kattuk.nl betrokken geweest bij de organisatie van de Nieuwjaarsduik. Deze jongeren namen, samen met wat vrienden, het stokje over van Jongerencentrum De Schuit, die de jaren daarvoor een kleinschaliger duik organiseerden.

In de loop van 2008 hebben de jongeren van de Nieuwjaarsduik hun eigen stichting opgericht en zijn ze zelfstandig verder gegaan met de organisatie van de duik. Nu in 2012 komt er helaas een einde aan de duik.

Een terugblik in woord, beeld en geluid:
Nieuwjaarsduik 2012

Nieuwjaarsduik 2011 

Nieuwjaarsduik 2010

Nieuwjaarsduik 2009 (2)

Nieuwjaarsduik 2008

Gaan morgen nog even zoeken in de oude doos naar verslagen en foto’s van de duiken van 2005, 2006 en 2007. Staan niet meer op de site namelijk.

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 3

 • kuifje

  Beantwoorden 25/11/201221:37

  lekker weer old-school duiken zonder poespas!

 • mr. @

  Beantwoorden 26/11/201212:31

  Dan maar geen soep.

 • Arno

  Beantwoorden 04/12/201214:15

  Wat reacties van twitter geplukt:

  ‏@actiekwnduik
  Wanneer @gemeentekatwijk faalt en het volk baalt, is er tijd voor actie. https://nieuwjaarsduik.petities.nl/

  @MatthijsvTuijl
  Waarom heeft de @gemeentekatwijk nu weer gelijk gefaald als de nieuwjaarsduik niet doorgaat? Schuif alles maar op het bordje van de gemeente

  ‏@EchteKattukker
  In tijden van moreel verval en teruggang is er behoefte aan moreel leiderschap, amusement en rookworst: de nieuwjaarsduik biedt dat.

  BertinevD
  Mensen ik ben voor een Nieuwjaarsduik maar duik er met zn allen in, geef per persoon geld en help elkaar. Klaar! #katwijk

  @wethouderDaan
  @DuinenBollenDB die mensen die voor de nieuwjaarsduik zijn, mooi, maar zitten er ook tussen die het gaan/willen organiseren?

  @dickvanderplas
  @actiekwnduik In de Ganges is het elke dag Nieuwjaarsduik.

Laat een reactie achter

X