Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Nieuwe zorgopleiding voor begeleiders gehandicaptenzorg

Blog

Nieuwe zorgopleiding voor begeleiders gehandicaptenzorg

’s Heeren Loo start samen met ROC Mondriaan een praktijk-gestuurde BBL-opleiding in regio Den Haag en Leiden

’s Heeren Loo start samen met ROC Mondriaan in regio Den Haag en Leiden een praktijk-gestuurde BBL-opleiding voor studenten die begeleider in de gehandicaptenzorg willen worden. In september 2019 start de opleiding. Het is het vierde ROC waar deze manier van leren in samenwerking met ’s Heeren Loo wordt aangeboden.
De opleiding wordt ontwikkeld door ’s Heeren Loo én ROC Mondriaan. Zodat alles wat studenten leren, theorie en praktijk, direct aansluit bij wat cliënten in de huidige maatschappij nodig hebben. Er is geen standaard lesprogramma. Het onderwijs volgt de vraag van de student. Op dit moment worden landelijk zo’n 500 studenten op deze manier opgeleid bij de andere drie ROC’s.

Andersom leren
Praktijk-gestuurd leren is een vernieuwend onderwijsconcept dat vanaf 2015 door ’s Heeren Loo is omarmd in een eerste pilot voor BBL-ers. Elke student bepaalt zelf welke kennis en vaardigheden nodig zijn in de directe beroepspraktijk. Hierdoor wordt het werk mooier en de kwaliteit van zorg beter doordat de studenten beter leren wat het betekent om zelf de regie te voeren en regie te geven aan cliënten.

Manager Praktijk-leren Elise Nieuwhof van ’s Heeren Loo: ‘Bij een traditionele MBO opleiding merken wij dat de studenten wel kennis opdoen, maar vaak niet die ontwikkeling doormaken om hun eigen professionaliteit te vinden, en die professionaliteit vorm te geven bij hun cliënten. Bij praktijk-gestuurd leren leer je als het ware andersom. Dus je begint bij de praktijk, je werkplek, en je bepaalt zelf (en met hulp waar vereist) wat nodig is om in die praktijk het verschil te maken. Een voorbeeld is een cliënt die ieder contact met de student weigert. Wat doet dat met de student? Welke houding zou de student aan kunnen nemen? Welke theorie moet de student nog leren over deze beperking? Welke methodieken kent de student nog niet?’roc foto

Samen met werkveld
Directeur van de scholen voor Zorg en Welzijn van ROC Mondriaan, Marjolijn van der Meer, is blij met de samenwerking: ’Voor ROC Mondriaan sluit deze ontwikkeling prima aan op de wens om samen met het werkveld opleidingen vorm te geven. Hierin zijn actualiteit en verbinding met de beroepspraktijk onontbeerlijk. De coaching van de student door zowel docent als opleidingsfunctionaris versterkt die verbinding.’

De andere ROC’s waar het praktijk-gestuurd leren is of wordt ingevoerd zijn: ROC Landstede, ROC Aventus en ROC Kop van Noord Holland.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden bellen met ’s Heeren Loo, 0800 3 555 555  of een whatsapp sturen naar 06-83 36 20 29.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X