Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Nieuw zand op het Katwijkse strand

Blog

Nieuw zand op het Katwijkse strand

Rijkswaterstaat brengt vanaf september tot eind februari 2023 nieuw zand aan op het strand van Katwijk. Deze strandsuppletie verstevigt de kust en voedt de duinen. Het strand en de duinen zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door de wind, golven en stroming verdwijnt er zand van de kust. Door zand aan te brengen, blijft de kustlijn op zijn plaats. 

Wat gaat er gebeuren?

De kust van Katwijk moet worden versterkt tussen paal 89 en het uitwateringskanaal (raaien: 8600-8850). Door golven, stroming en wind is hier veel zand van de kust verdwenen. Dit zand vult Rijkswaterstaat aan met 600.000 m3 soortgelijk zand uit zee. Speciale baggerschepen zuigen het zand op van de Noordzeebodem, op zo’n 14 km van de kust van Katwijk. Daarna vaart het schip naar de kust. Het zand wordt via een persleiding op het strand gespoten en daar spreiden bulldozers het verder uit.

Recreëren tijdens de suppletie

Tijdens de werkzaamheden kunt u op het strand en in zee recreëren. Het werkterrein is echter verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers. U kunt het werkterrein passeren aan de kant van de duinen. Houd uw hond aangelijnd. Watersporters moeten een veilige afstand tot het baggerschip houden, vaar niet tussen het schip en het strand door want hier ligt een persleiding in het water.

Eerdere suppletie

De kust van Katwijk is in 2014 versterkt met een ‘dijk in duin’-constructie om Katwijk en omgeving beter te beschermen tegen de zee. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst. De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, waardoor de kust hier sterk slijt. Het zand op het strand en onder water voor de kust helpt de golven op te vangen. Voor de veiligheid van Katwijk en het achterland is het belangrijk om dit zand om de paar jaar weer aan te vullen. In 2019 is er ook een strandsuppletie (400.000 m3) uitgevoerd.

Meer weten?

Informatie over de voortgang van het werk vindt u in ‘de BouwApp’. Deze is gratis te downloaden in de appstores. Kies in de app voor ‘zandsuppletie Katwijk aan Zee’. Meer informatie over deze strandsuppletie vindt u op www.katwijk.nl/strandsuppletie

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X