Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Nieuw onderzoek: Jongeren ervaren seksualiteit anders  

Blog

Nieuw onderzoek: Jongeren ervaren seksualiteit anders  

Recent onderzoek naar seksuele gewoonten van jongeren onder de 25 onthult een reeks opvallende trends. Volgens het rapport van Hecht GGD Hollands Midden, Rutgers en Soa Aids Nederland stellen jongeren seks steeds langer uit, maar ervaren ze toch veel plezier en accepteren ze meer diversiteit in seksualiteit dan voorheen. 

De helft van de jongeren begint tegenwoordig later met seks. Gemiddeld zijn de jongeren in Hollands Midden 18,8 jaar als ze aan vaginale seks beginnen, terwijl dit in 2017 nog op 18,2 jaar lag. Toch genieten acht op de tien jongeren erg van seks, en negen op de tien jongeren voelen zich fijn tijdens seks met hun laatste sekspartner.

Seksuele diversiteit

Hoewel de acceptatie van seksuele diversiteit toeneemt, zijn er nog steeds jongeren die negatief staan tegenover homoseksualiteit en andere uitingen van diversiteit.

Grensoverschrijdend gedrag

Het onderzoek onthult ook een minder positieve trend. Het aantal jongeren dat seksuele grensoverschrijding heeft ervaren is gestegen. Ook neemt condoomgebruik af, wat kan leiden tot ongewenste zwangerschappen en risico’s op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Orgasmekloof

Opvallend is de zogenaamde “orgasmekloof”, waarbij aanzienlijk minder meiden dan jongens een orgasme bereiken tijdens seks met hun laatste partner. Ook ervaren veel meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks. Ook lijken jongeren niet altijd even goed te communiceren over seksuele grenzen en instemming.

Seksuele voorlichting

De cijfers laten zien dat er ruimte is voor verbetering in seksuele voorlichting en het bespreken van seksuele gezondheid. Gemiddeld geven jongeren het rapportcijfer 5,8 voor seksuele voorlichting op school, waarbij velen aangeven dat ze behoefte hebben aan meer lessen over diverse aspecten van seksualiteit.

Het onderzoek, gebaseerd op gegevens van 3290 respondenten in de regio Hollands Midden, biedt een diepgaand inzicht in de seksuele ervaringen en opvattingen van jongeren. Het benadrukt het belang van goede educatie en open communicatie over seksualiteit om de gezondheid en het welzijn van jongeren te waarborgen.

Meer weten?

Kijk op Leeftijdsgroepen – Seks onder je 25ste – Hollands Midden (eengezonderhollandsmidden.nl)

www.ggdhm.nl

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X