Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Nationale Vrijwilligersdag 2020

Blog

Nationale Vrijwilligersdag 2020

Wat boffen wij met een vrijwilliger zoals jij

Op 7 december was het de Nationale Vrijwilligersdag, maar al die vrijwilligers op 1 dag bedanken lukte simpelweg niet. Daarom trok Welzijnskwartier er samen met gemeente Katwijk en alle deelnemende organisaties een week voor uit om meer dan 100 bossen bloemen en meer dan 5000 kaartjes te versturen. Vrijwilligers bedankt voor alle flexibiliteit dit jaar.

26.000 vrijwilligers in Katwijk
Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Belangeloos en met onvermoeide enthousiasme zetten ze zich in. Daarom is er jaarlijks een Nationale Vrijwilligersdag om hen te bedanken. Terecht, maar door corona toch even anders. Bij Welzijnskwartier zien we graag dat verenigingen en organisaties hun vrijwilligers bedanken (inclusief Welzijnskwartier zelf!). Juist om de grote groep mensen te stimuleren om zich in te blijven zetten, maar ook om te laten zien hoe tof vrijwilligers werk is. In gemeente Katwijk is bijna een kwart (26.000!) vrijwilliger. Toch is dat niet genoeg en er is genoeg ruimte voor nog meer vrijwillige inzet.

Kaartenactie en bloemen bezorgen
Welzijnskwartier heeft daarom geopperd om handgeschreven kaartjes te bezorgen. Welzijnskwartier zorgde voor het kaartje en de organisaties mochten aan de bak. Schrijven maar! Dat was een hele klus, maar zorgde wel voor een golf enthousiasme. Meer dan 5000 vrijwilligers in de gemeente Katwijk kregen een kleine waardering op de mat van hun organisatie. Daarnaast mochten organisaties een bos bloemen (gratis!) bestellen. Deze werden aan de deurpost afgeleverd door college van B&W, bestuursleden. Iedere organisatie vertelde daarbij waarom dit boeket hem of haar gegund werd. Dit leverde ontroerende gesprekken op. ‘Is dat echt voor mij?’ was meermaals een reactie dat de sociaal werkers van Welzijnskwartier hoorden.

‘Dit had ik niet verwacht’
Meneer Cor Koemans (83 jaar) is 55 jaar vrijwilliger bij VV Katwijk. Zijn taak verzuimen zal hij niet zo snel doen ‘Blijf vrijwilligerswerk doen, dit houd je gezond!’ ‘Dit is toch helemaal niet nodig, ik doe het graag’  was een veel gehoord antwoord. En dan toch de volgende dag even bellen “Wat doet dit bloemetje mij goed, dit had ik niet verwacht, ik ben er heel blij mee”. ‘Ik kan deze periode mijn vrijwilligerswerk helaas niet uitvoeren doordat ik tot de risicogroep behoor, en nu een bloemetje, ze hebben aan mij gedacht!’ Bekijk ook de clip.

2021 – Het jaar van de Vrijwilliger
In Nederland zetten jaarlijks al miljoenen mensen zich vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, schoonheid, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat meer mensen de urgentie alsook het plezier voelen om vrijwilligerswerk te doen. Daarom hebben vrijwilligersorganisaties en partners de handen ineen geslagen om een jaar lang aandacht te vragen voor de waarde van vrijwillige inzet en meer mensen uit te nodigen dit ook te gaan doen. (bron: mensen maken Nederland)

Over Welzijnskwartier
Welzijnskwartier is dé partij in Katwijk die vrijwilligerswerk ondersteund. Met inloopspreekuren, trainingen, cursussen en ondersteuning en werving voor organisaties in gemeente Katwijk. Kun je zelf geen of onvoldoende vrijwilligers vinden? Of loopt de werving via je eigen site en socials niet geweldig? Zorg dan dat jouw vrijwilligersvacature ook bij Welzijnskwartier bekend is. Onze vacaturebank trekt veel bezoekers die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk. Kijk op www.doemeeinkatwijk.nl

Geschreven door:   Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X