Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Ministerie VWS bezoekt gemeente Katwijk om aanpak gezonde jongeren

Blog

Ministerie VWS bezoekt gemeente Katwijk om aanpak gezonde jongeren

Gemeente Katwijk heeft goede stappen gezet voor de gezondheid van de jongeren. Reden genoeg voor de staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een kijkje te nemen. Samen met anderen van het ministerie van VWS en JOGG Nederland spraken zij dinsdagmiddag op het Pieter Groen met betrokkenen van de JOGG-aanpak in Katwijk.

JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Gemeente Katwijk was één van de eerste gemeentes in het land om zich aan te sluiten bij JOGG. Directeur-bestuurder van JOGG Nederland, Marjon Bachra, gaf aan dat zij vaak gemeente Katwijk als voorbeeld noemt. Vooral de goede samenwerking tussen veel partijen in de lokale aanpak werd geprezen. JOGG in Katwijk is een samenwerking van de gemeente met Welzijnskwartier, Zorg en Zekerheid, Zorggroep Katwijk en de GGD. Met deze lokale aanpak is de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien gezonder gemaakt. Tijdens het bezoek zijn veel praktijkvoorbeelden van de aanpak besproken.

Een interview met een centrale zorgverlener gaf een beter beeld over de rol die zij heeft in de begeleiding van gezinnen bij het verbeteren van hun gezonde leefstijl. In de pauze ging de hele groep langs de kookklas op het Pieter Groen. Daar hadden leerlingen gezonde hapjes gemaakt voor iedereen. Het Pieter Groen heeft zelf ook veel veranderingen doorgevoerd om een gezondere omgeving voor de jongeren te maken. Daarover vertelden directeur Bart Smeets en kookdocent Sandra Leeksma over in hun presentatie.

Vanuit Welzijnskwartier is er gesproken over het belang van spelen en bewegen. Yos Lotens deed een beweegactiviteit genaamd YoLo met de aanwezigen. Hierbij staan bewegen, maar ook respect, samenwerking en weerbaarheid centraal. Aan het einde werden de toekomstplannen en dromen met elkaar besproken. JOGG Katwijk is niet langer meer een los project, maar zit bij iedereen in hun organisatie. De dag is afgesloten met een gezonde borrel en gezonde snack die weer door de leerlingen zelf gemaakt waren.

‘Als gemeente zijn we vereerd met het bezoek van JOGG Nederland en het ministerie van VWS. Dit toont aan dat we de afgelopen jaren een goede weg zijn ingeslagen’, geeft wethouder Emile Soetendal aan. ‘Er zijn veel jongeren met overgewicht in onze gemeente. Samenwerking op allerlei vlakken is daarom belangrijk. Een middag zoals deze geeft voldoening aan wat er al is bereikt en verdere inspiratie voor de toekomst.’

Foto: Staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen in gesprek met Lisette Nozeman en James Prigge van het Pieter Groen

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X