Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Met je guppenkop op tv?

Blog

Met je guppenkop op tv?

Nieuwe stagiaire Larissa figureert weleens in TV-series. Wil jij dat ook? Lees dan snel haar tips and tricks!

Vanaf kleins af aan ben ik al gek van films, series en tv programma’s. Ik keek altijd films mee met mijn vader, en ik had maar een doel: net zo cool worden als die mensen in die films. Naarmate ik ouder werd, werd ik ook steeds nieuwsgieriger over hoe films en series precies gemaakt worden. Het leek mij daarom erg gaaf om een keertje achter de schermen meekijken of zelfs mee te spelen in een film/serie. Ik dacht dat het zoiets bijna onmogelijk was, omdat je vaak bekend moet zijn om mee te mogen helpen of spelen in een film of serie.

Maar ik heb ondervonden dat dat helemaal niet hoeft.

Vorig jaar werd er op het strand van Katwijk een jeugdserie opgenomen en ik heb daar toen voor het in meegespeeld als figurant. En momenteel figureer ik voor een nieuwe Netflix serie.

Een figurant is iemand die meespeelt in een film of serie maar geen tekst heeft. Je hebt dus geen inhoudelijke rol, maar je bent wel in beeld. Figuranten worden gebruikt om lege plekken op te vullen, denk hierbij aan gasten in een restaurant, voorbijgangers op straat, kinderen in een klaslokaal.

Figureren is heel leuk als je een keertje wil mee kijken op een filmset, als je een keertje mee wilt spelen of jezelf op tv wilt zien.

 Lijkt het jou ook leuk om een keer te figureren? Hieronder geef ik je wat tips!

 1. Schrijf je in op een figuratie site.
Op internet zijn een hoop sites te vinden waar je je gratis kan aanmelden. Als je ingeschreven staat op zo’n site ontvang je berichtjes als ze een geschikte figuratie rol voor je hebben. Als je jonger bent dan 18 moet je hiervoor nog wel toestemming hebben van een ouder/verzorger, die vaak dan ook mee moet naar de set. Als je beschikbaar bent op die dag en het gevraagde tijdstip kan je besluiten je aan te melden voor die figuratie rol. Dit betekend niet dat je gelijk aangenomen bent. Als je bent uitgekozen neemt het bedrijf vanzelf contact met je op. Het kan ook zijn dat je niet uitgekozen wordt. Dit is geen ramp, gewoon blijven proberen! Hieronder linkjes waar je gratis een account aan kan maken:Screenshot_2018-09-10-19-45-47-1

https://www.inthepicture.com/

https://figuratie.nu/

https://www.filmfiguranten.nl/#

 2. Kom op tijd!
Als je bent uitgekozen om te figureren kom dan op tijd op je afspraak. Zoek van te voren op waar je moet zijn, en hoe veel tijd je nodig hebt om daar te komen.

Probeer er voor te zorgen dat je een kwartiertje van te voren aanwezig bent. In de filmwereld hebben ze vaak drukke draaidagen en ze hebben geen zin en tijd om te wachten op mensen die te laat komen.

3. Zorg dat je de tijd hebt.
Zoals ik eerder zei zijn de draaidagen in de filmwereld erg druk en kunnen de dagen ook erg lang zijn. Zorg dat je geen andere (belangrijke) afspraken hebt op die dag. Het is vaak niet bekend hoe laat ze precies klaar zijn en het kan altijd uitlopen.

4. Volg instructies op.
Als je gaat figureren meld je je bij de figuratie begeleider. Hij/zij is degene die verteld wat je moet doen en wanneer je waar moet zijn. Ook als jij vragen hebt kan je bij die persoon terecht. Het is belangrijk dat je de instructies van de begeleider opvolgt. Je wilt de andere mensen op de set namelijk zo min mogelijk storen. Ook als je instructies krijgt van de regisseur, probeer deze dan zo goed mogelijk op te volgen.

5. Wees voorbereid op wachten.
Figureren is heel veel wachten. Soms is dit wel leuk en kan je kijken hoe het er aan toe gaat op de set, maar soms zit je afgezonderd met de andere figuranten zodat de acteurs en de crewleden niet gestoord worden. Neem daarom iets te lezen mee, zodat je je niet hoeft te gaan vervelen. Je kan ook je telefoon meenemen, maar zorg er ten alle tijden voor dat die volledig op stil staat. Het wordt niet gewaardeerd als je telefoon af gaat op de set.

6. Wees professioneel.
Wat ik hier mee bedoel is heel simpel: gedraag je op de set. Wees vriendelijk en respectvol naar de acteurs, crewleden en andere figuranten. Dit zorgt voor een goede sfeer op de set. Ga niet lopen rennen, schreeuwen of druk lopen doen. De mensen op de set zijn hard aan het werk en hebben geen zin in stoorzenders en druktemakers. Maak ook niet ongevraagd foto’s van de acteurs of crewleden of vraag niet zomaar om een handtekening. Dit wordt vaak niet zo gewaardeerd. En als laatste plaats niet zomaar informatie of foto’s van de opnames op sociale media. Het is vaak niet de bedoeling dat mensen al weten wat er in de serie of film gaat gebeuren. Pas daarom op met wat je op sociale media plaatst, je kan hier zelf problemen mee krijgen. Als je je professioneel gedraagt op de set, is de kans dat je een volgende keer gevraagd word veel groter.

7. Geniet ervan!!!
Als je mag figureren in een serie of film is dit natuurlijk een unieke ervaring. Maak vooral plezier, kijk je ogen uit en geniet ervan. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op een professionele filmset hebben gestaan!

Dit zijn mijn tips! Ben jij ook zo’n film/serie fan, heb je al eens gefigureerd of heb je nog vragen, laat het me zeker weten!!

Groetjes,

Larissa

Geschreven door: Larissa

Geen reacties

Laat een reactie achter

X