Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Maatregelen corona verlengd

Blog

Maatregelen corona verlengd

Geen evenementen tot 1 september, meer ruimte voor sport en spel voor jongeren t/m 18 jaar, en meer…

Lees hier alle nieuwe info Rijksoverheid en vragen en antwoorden na persconferentie 21 april

Nederlands Jeugdinstituut: Op 11 mei gaan het primair onderwijs, het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd, kinderdagverblijven, gastouderopvang en de bso weer van start. Het voortgezet onderwijs bereidt zich voor om per 2 juni als ‘1,5-meterschool’ open te gaan. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen weer in de buitenlucht in groepsverband sporten. Dat maakte het kabinet bekend op de persconferentie van 21 april. De versoepeling van de maatregelen brengt voor ouders, kinderen, jongeren en professionals nieuwe vragen met zich mee. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft alvast enkele vragen en antwoorden op een rij gezet.

Hieronder de vragen van jongeren. Klik HIER voor alle vragen.

Wanneer gaan de middelbare scholen weer open?
Eerst starten de basisscholen, speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd, kinderopvang en bso. De middelbare scholen treffen voorbereidingen om per 2 juni als ‘1,5-meterschool’ weer open te gaan. Dat is wat minister Rutte op 21 april vertelde. Experts houden goed in de gaten hoe het gaat met de besmettingen en ziekenhuisopnames als de basisscholen opengaan.

Mag ik weer sporten?
Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 29 april, in de buitenlucht en onder begeleiding, weer in groepsverband sporten, ook als zij geen lid zijn van een sportclub. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Ben je 13 tot en met 18 jaar? Dan mag je sporten in groepsverband als je je aan deze regels houdt:

 • Je mag weer in groepsverband buiten trainen maar je moet wel 1,5 meter afstand bewaren tussen je coach en je teamgenoten. En dus zal de training er wel wat anders aan toe gaan dan je gewend was. Maak afspraken met je team hierover.

Voor iedereen geldt:

 • Jullie mogen nog geen officiële wedstrijden spelen.
 • Ga niet sporten als je verkouden bent, of als iemand bij jou thuis verkouden is of koorts heeft en/of benauwd is.
 • Je geeft nog steeds geen handen, niest in je elleboog en wast vaak je handen.
 • Je doucht na de training thuis en niet op de sportclub.

Individueel mag je buiten sporten. Ga je hardlopen? Houd dan goed afstand. Het kan zijn dat de druppeltjes die je uitademt tot wel 20 meter achter je terecht kunnen komen. Dit weten onderzoekers niet zeker, maar voorzichtig zijn is verstandig.

Nederlands Jeugdinstituut

RijksoverheidMaatregelen corona verlengd

Hieronder een aantal maatregelen. Alle maatregelen en volledige bericht HIER

Sport

 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Evenementen
Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.


Onderwijs en kinderopvang
Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De dag dat de leerlingen niet op school verblijven, wordt op een andere wijze ingevuld. Die invulling wordt bepaald door de school en de leraren.
 • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
 • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open.
 • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Rijksoverheid.nl

 

 

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X