Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Laat je niet oplichten!

Blog

Laat je niet oplichten!

Op het moment zijn er in de Bollenstreek en dus ook in Katwijk oplichters actief die zich voordoen als bijvoorbeeld een medewerker van een bank of overheidsinstantie. De oplichters bellen, appen of sturen sms’jes met het verzoek om geld over te maken of je geld veilig te stellen. Spoofing noemen we dat. Trap hier niet in!

Bij spoofing doen criminelen zich telefonisch of via sms-/app-/chatberichten voor als een ander, zoals een medewerker van de bank of overheid. Er bestaan twee vormen van spoofing: nummerspoofing en sms-spoofing. Bij nummerspoofing belt de oplichter vaak vanaf het echte telefoonnummer van je bank of een daarop lijkend nummer. Hierdoor lijkt het alsof je wordt gebeld door een bankmedewerker. Bij sms-spoofing gebruikt de oplichter het mobiele nummer of de naam van jouw bank.

Hoe gaat een oplichter te werk?

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van je bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor het telefoonnummer van de bank op jouw telefoon verschijnt. Vervolgens zegt de oplichter bijvoorbeeld dat er wat mis is met je betaalrekening of bankaccount. Vaak wordt gevraagd om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.

Hoe herken je oplichters?

Banken en overheidsinstanties vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening. Ook vragen ze nooit om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden te delen. Verbreek daarom de verbinding als je het niet vertrouwt. Zoek vervolgens zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.

Ben je slachtoffer geworden van spoofing?

Ben je slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of maak een melding bij de politie. Meld ook bij je bank dat je opgelicht bent. Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting. Dat hoeft absoluut niet. De oplichters gaan heel sluw te werk, waardoor het soms lastig kan zijn om ze te herkennen. Iedereen kan slachtoffer worden.

Kijk voor meer tips over veilig internetten op de website van Veilig Internetten. En voor meer informatie over veilig bankieren op de website van Veilig Bankieren.

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X