Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Kirsten op Wereldreis: Day 0… Feit of fabel?

Blog

Kirsten op Wereldreis: Day 0… Feit of fabel?

Deel 7 van de Avonturen van Kirsten op Wereldreis.

Vanwege de extreme droogte in Kaapstad is het water op rantsoen. Kirsten daagt jullie uit voor een water challenge, of beter een gebrek aan water challenge. Probeer de dag maar eens door te komen met maximaal 50 liter water per dag, inclusief douchen, wc doortrekken, thee, koken, auto wassen, alles er op en er aan. Laat maar weten of het lukt!

Vanwege het tekort aan babydoekjes is ze, samen met het ziekenhuis, een actie gestart die uiteindelijk honderden pakken babydoekjes heeft opgeleverd. Superhandig en goed om in tijden van waterschaarste de kinderen wel hygiënisch te kunnen blijven wassen. Kortom een superactie!!

Maar goed…kan ze zelf allemaal veel beter vertellen. 

Dus 

Hier is Kirsten. Veel leesplezier….

Hey lieve volgers!

Dat Kaapstad op dit moment kampt met een extreme droogte is overal te merken in de stad: gras is bruin, lege zwembaden en auto’s wassen? ho maar! Ook wij proberen ons steentje bij te dragen door douchewater op te vangen na onze 1 minuut douche, waarin wij het water aan en uit zetten tijdens het douchen zelf. Datzelfde water gebruiken wij vaak om de wc weer mee door te spoelen. Het mooie aan Kaapstad is, ze zeggen je niet dat je mee moet werken aan de waterbesparingen. Ze vragen het je. Niks moet, alles mag en wanneer je verteld dat je met ze mee denkt zijn ze je erg dankbaar! Het mooiste tot nu toe vind ik om te zien dat het humeur van de mensen verbeterd wanneer het regent, mensen worden vrolijker en zijn dankbaar voor het water. Soms zie je een enkeling zelfs buiten dansen!

Maar in hoeverre komt day 0 nu nog? Voordat wij naar het zonnige Zuid Afrika verhuisde werden wij soms een beetje bang gemaakt met de verhalen die zich de ronde deden omtrent water tappunten, amper water meer in de supermarkten en het vooruitzicht naar een kraan die op 22 april, over precies een maand, dicht zou gaan. Het is de vraag in hoeverre het allemaal waar is. Op dit moment is waterrestrictie 6B van kracht, wat inhoudt dat mensen minder dan 50 liter water op een dag mogen gebruiken bij alles wat ze doen. Denk dan niet alleen aan drinken en koken maar ook aan schoonmaken, douchen en de wc doorspoelen. Je wordt je veel bewuster van alles wat je doet wanneer je niet te veel water wilt gebruiken.

Gaan jullie de uitdaging aan?

Ik daag jullie uit om het een dag te proberen! Douchen in twee minuten en de kraan uitzetten wanneer je jezelf inzeept, water koken voor thee of drinkwater en datzelfde water gebruiken om in af te wassen en jaja niet elke keer de wc helemaal door laten lopen. Wij zijn inmiddels gewend geraakt aan de quote: if it’s yellow, let it mellow. If it’s brown, flush it down. Al zal ik jullie niet vragen om dat te doen.babydoek

Ons werd al snel duidelijk dat als iedereen zich aan de waterrestricties houdt, day 0 wellicht helemaal niet gaat komen. Heel Kaapstad heeft namelijk tot nu toe al zo zuinig gedaan dat day 0 al is opgeschoven naar 2019! wat inhoudt dat wij al terug zullen zijn wanneer het water “op is”. Al vraag ik mij af of day 0 niet in het leven is geroepen om de mensen bewust te worden van het watertekort zodat ze dringend het gebruik van water zouden gaan verminderen, wat duidelijk gewerkt heeft! Ze verwachten dat over een paar maanden de verziltingsfabrieken die ze nu aan het oplappen zijn weer werken zodat zeewater omgezet kan worden naar drinkwater en het regenseizoen ligt ook nog voor ons. Een goed positief vooruitzicht dus!

Ook in het Ziekenhuis merken we het watertekort en moeten wij voorzichtig omgaan met het water dat er beschikbaar is. Ik heb ook al meegemaakt dat er geen water uit de kraan kwam (ik moest nog beginnen met 10 kinderen te wassen), het water dat er uit kwam pruttelen was bruin. Ik moest toen water koken met een speciale boiler die op de afdeling hangt en dit bij het koude water gooien. Een andere keer hebben we met baby wipes de kinderen gewassen omdat het water voor een middag was afgesloten.pushing-the-trolly-e1521725114469

Omdat het St Josephs eerst geen babydoekjes beschikbaar had, moesten ze alle tijdens het verschonen van alle nappies (luiers) een bak water meenemen om het kindje te wassen. Nu valt het bij mij op de afdeling nog mee met 6 kids die nappies dragen en de rest allemaal gewoon keurig de afdeling over rennen omdat ze weeeer naar de wc toe moeten (net op het moment dat we gaan bidden voor de lunch bijvoorbeeld), maar op Daisy ward, waar Femke stage loopt worden in onze dienst van 8 uur makkelijk 30 nappies verschoont. Daarom besloten wij een deel van ons verzamelde geld te besteden aan de babydoekjes campagne die het ziekenhuis samen met ons gestart is! Wij hebben uiteindelijk super veel baby doekjes kunnen kopen, samen met nog een aantal andere toiletproducten zoals zeep en bodylotion.

Toen we een paar weken terug op stage kwamen zagen we dat iemand nog meer dozen met babydoekjes had gedoneerd! uiteindelijk komen we tot nu toe makkelijk tot boven de 200 pakken uit. Wat echt geweldig is om water te besparen en ook voor de hygiëne van de kids! Al met al houden onze baby doekjes het langer vol dan we ooit hadden gedacht!

Vergeet de uitdaging niet! Ik hoor graag wat jullie bevindingen zijn mocht je het gedaan hebben!

Liefs,

Kirsten

Geschreven door:   Kirsten

Geen reacties

Laat een reactie achter

X