Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Gemeenteraadsverkiezingen 2022 /Katwijkse StemWijzer beschikbaar

Blog

Katwijkse StemWijzer beschikbaar

Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente Katwijk wil iedereen op een digitale en snelle manier informeren over de standpunten van de politieke partijen. Daarom heeft de gemeente een stemhulp laten maken: de StemWijzer. De standpunten gaan onder andere over woningbouw, cameratoezicht, evenementen en de uitgaven voor jeugdzorg. De elf partijen die deelnemen aan de verkiezing hebben allemaal aan de StemWijzer meegewerkt.

De StemWijzer Katwijk staat online op www.katwijk.nl/stemwijzer.

Duidelijk en toegankelijk

De StemWijzer bestaat uit 30 stellingen. Elke stelling is te beantwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De politieke partijen in Katwijk hebben zelf een toelichting gegeven op hun standpunten. Zo is in de StemWijzer gemakkelijk te zien wat zij van een bepaald onderwerp vinden. De stemhulp geeft geen stemadvies, maar geeft de gebruiker inzicht in de overeenkomst van de eigen standpunten met die van de deelnemende partijen. De websites van die partijen bevatten nog meer informatie en zijn via de logo’s op de startpagina direct te bereiken.

ProDemos, de maker van de StemWijzer, heeft veel aandacht besteed aan een toegankelijk ontwerp en duidelijke taal. Ook de gemeente heeft zich extra ingespannen voor begrijpelijke teksten. Voor mensen die slecht kunnen zien, is er een speciale versie.

Een nuttig hulpmiddel

Bij de vorige verkiezing van de gemeenteraad, in 2018, is StemWijzer in Katwijk ruim 24.000 keer ingevuld. De opkomst bij de verkiezing voor de gemeenteraad was in 2018 in Katwijk 62%; dat is 7% hoger dan het landelijke gemiddelde. Hoe meer mensen hun stem uitbrengen, hoe groter de betrokkenheid bij de lokale democratie. Burgemeester Cornelis Visser: “Bij verkiezingen helpt het als u als kiezer snel een idee krijgt wat de partijen willen realiseren. StemWijzer biedt daarvoor een handreiking. Maak er gebruik van en ga stemmen op 16 maart!”

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X