Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Katwijkse Nieuwjaarsduik gaat verder als eigen stichting

Blog

Katwijkse Nieuwjaarsduik gaat verder als eigen stichting

Vanaf oktober 2008 is de Stichting Katwijkse Nieuwjaarsduik een feit. De Kattukse Nuwjaersduik, zoals dit evenement in de volksmond heet, is een begrip in de regio geworden. “Na ons de afgelopen 5 jaar te hebben bewezen, werd het tijd om echt op eigen benen te gaan staan.”Historie en jubileum
Al sinds jaar en dag wordt er ook in Katwijk aan Zee op 1 januari massaal in de koude Noordzee gedoken om het jaar fris te beginnen. Vanaf 2005 nam de Stichting Kattuk.nl de organisatie van de Katwijkse Nieuwjaarsduik op zich en werd dit evenement grootschalig georganiseerd. Dit mondde uit in een ongekend succes en de lokale duik groeide uit tot uniek evenement!  ” Floris Weegink: onze doelstelling was om met dit evenement de gemeente Katwijk op de kaart te zetten en dat is goed gelukt!”

Op 1 januari 2009 viert de organisatie haar 5-jarig jubileum en dat was een mooie gelegenheid om de Kattukse Nuwjaersduik verder te ontwikkelen en een eigen stichting op te richten. De organisatie van de Katwijkse Nieuwjaarsduik is in handen van Floris Weegink (voorzitter), Patrice Luscuere (secretaris) en Leon Schaap (penningmeester). Zij zetten zich op vrijwillige basis in om de nieuwjaarsduik in Katwijk professioneel te organiseren.


Lokaal evenement voor de hele regio
Van een handje vol waaghalzen in den beginne tot een toeloop van bijna 1000 enthousiaste deelnemers uit de regio. Ieder jaar weer komen duizenden toeschouwers op dit succesvolle evenement af! Lokale, regionale en zelfs de landelijke pers besteed ieder jaar uitvoerig aandacht aan dit Katwijkse evenement voor de gehele regio. De deelnemers zijn niet alleen Katwijkers, ook vanuit de KRV-gemeenten en de omringende gemeenten is grote aanloop.


De duiker centraal
Ondanks dat het evenement snel en groot gegroeid is, staat de deelnemer nog altijd centraal.  “Floris Weegink: Het is meer dan duiken alleen, we proberen er een grote gezellige nieuwjaarsreceptie van te maken”. Bij aankomst ontvangt de dappere duiker een muts om het hoofd in ieder geval warm te houden. Er staan grote tenten op het strand om in om te kleden, en om na de duik weer op te warmen ontvangen alle deelnemers een lekkere kop warme erwtensoep. Als bewijs van deelname ontvangen zij ook het felbegeerde ‘duikbrevet’, die ieder jaar weer een prikkelende tekst in het Katwijkse dialect bevat.


Samenwerking
Ieder jaar selecteert de organisatie een goed doel waar een gedeelte van de opbrengst aan geschonken wordt. Het afgelopen jaar was dit een groep jongeren uit de KRV-gemeenten die in de zomer van dit jaar een school gaan bouwen in Ecuador voor kansarme kinderen.

Floris Weegink: “Zeker in een feestmaand als december waarin de (luxe) uitgaven centraal staan, is het goed om te beseffen dat niet iedereen het even goed heeft als wij en hen te laten delen in onze welvaart.”

De Katwijkse Nieuwjaarsduik zou niet mogelijk zijn zonder de bijdrage van sponsoren. Verschillende lokale bedrijven zorgen door middel van hun enthousiaste bijdrage voor de totstandkoming van dit unieke evenement in Katwijk. Daarnaast zal het niemand ontgaan zijn dat vanaf 2008 ook de oranje Unox-muts te zien was in Katwijk. Eind vorig jaar werd de organisatie benaderd door de soepgigant om een samenwerking op te zetten. Patrice Luscuere: “Uiteraard waren we vereerd door dit voorstel maar willen het lokale karakter van dit evenement niet uit het oog verliezen .” De organisatie wilde een parodie op Scheveningen maken en de vastgevroren meeuw Kappie is tot de mascotte van de Kattukse Nuwjaersduik gemaakt. Patrice Luscuere: “Gelukkig hebben we een juiste balans weten te vinden zodat het een lokale aangelegenheid blijft, voor en door Katwijkers!”


Terugblikken en vooruitblikken
Na 5 jaar is het ook een goed moment om eens terug te blikken. Succes is het kernwoord. Floris Weegink: “wij zijn erin geslaagd om in een periode van vijf jaar een kleinschalige gebeurtenis uit te bouwen tot een regionaal evenement.” Uiteraard kent de historie ook een dieptepunt. In 2007 heeft de organisatie op oudejaarsavond alles moeten afblazen vanwege het slechte weer. Floris Weegink: “We konden de veiligheid van de deelnemers niet waarborgen onder deze omstandigheden. Achteraf hebben wij toch veel positieve reacties mogen ontvangen voor deze keuze.

Vooruitblikkend ziet de organisatie nog veel mogelijkheden. Al menig BK-er (Bekende Katwijker) heeft de eer gehad om te gast te zijn op de Nieuwjaarsduik. Het hoogtepunt was in 2006, toen voetballer Dirk Kuijt het openingsschot gaf door een gesigneerde bal de zee in te trappen. Floris Weegink: “We proberen ieder jaar weer een uniek element toe te voegen, dat houdt het verfrissend voor de deelnemers en uitdagend voor ons. De enthousiaste deelnemers verwachten inmiddels ook niet minder!”

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comment: 1

Laat een reactie achter

X