Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Katwijkse basisschoolleerlingen maken kennis met lokale democratie

Blog

Katwijkse basisschoolleerlingen maken kennis met lokale democratie

Van 8 februari t/m 16 maart maken meer dan 400 leerlingen van de groepen 7 en 8 uit Katwijk kennis met de lokale politiek. Onder leiding van gemeenteraadsleden bouwen ze hun eigen stad met het spel Democracity van ProDemos – Huis van de democratie en rechtsstaat.

Lokale politiek
De Katwijkse raadsfracties hebben de krachten gebundeld met als doel zoveel mogelijk kinderen naar het gemeentehuis te halen. Raadsleden begeleiden in tweetallen het spel, waarna ze vragen beantwoorden van de kinderen. Alle Katwijkse basisscholen zijn uitgenodigd voor dit programma. 9 scholen doen mee, met in totaal 18 klassen.


‘Het is een kindvriendelijke manier om met politiek, verschillende belangen en debatteren in aanraking te komen. De kinderen vonden het jammer dat ze om 12 uur weer weg moesten. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar volgend schooljaar’, aldus juffrouw Anneke Guijt van de Dubbelburg na de eerste uitvoering in de Katwijkse raadzaal.

Ook raadslid Gerard Bol reageert enthousiast: ‘Zo gaaf om hun betrokkenheid te zien. In de pauze stond de hele klas rond het spelkleed van de stad en waren de kinderen druk met elkaar in gesprek over wat er moest worden geplaatst aan gebouwen. Met de derde ronde, waar ze aan de indienende partij vragen mochten stellen over het waarom van hun gebouwkeuze, ontstonden er prachtige mini-debatjes. Collega raadslid Nelly Smits en ik zagen daar al de gemeenteraadsleden van de toekomst opstaan, schitterend om dat als raadslid mee te mogen maken’

Democracity
Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer etc Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X