Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Gemeenteraadsverkiezingen 2018 /Katwijk wil hogere opkomst bij raadsverkiezing

Blog

Katwijk wil hogere opkomst bij raadsverkiezing

Bericht van 24 februari 2018

Actie om meer stemgerechtigden te laten stemmen

Woensdag 21 maart 2018 vindt de gemeenteraadsverkiezing plaats en kan in een raadgevend referendum gestemd worden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Een belangrijk moment voor inwoners en politici. Voor het goed functioneren van de lokale democratie is het van groot belang dat inwoners betrokken zijn bij het bestuur van de gemeente. Daarom wil de gemeente Katwijk, naast acties die elke verkiezing terugkeren, een aantal aanvullende maatregelen nemen om inwoners naar de stembus te trekken. Bij deze acties wordt ook extra aandacht gevraagd voor de stemwijzer die deze verkiezing voor het eerst is ontwikkeld.

Opkomst bevorderen met communicatie
Om de opkomst omhoog te krijgen, wordt elke verkiezing een breed pakket aan communicatiemiddelen ingezet. Van posters en informatiepanelen tot berichten in kranten, op de gemeentepagina, social media en de website. Daarnaast krijgen alle inwoners een brief met uitleg over het stemproces en worden jongeren die voor het eerst mogen stemmen net als andere jaren met een persoonlijk bericht benaderd door de burgemeester. Ook medewerkers en vrijwilligers van zorginstellingen krijgen een brief met het verzoek bewoners tijdig te helpen hun identificatie te hebben om te mogen stemmen. Mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, krijgen bij diverse gelegenheden uitleg over het kiesstelsel. Voor mensen die uitleg willen over het kiesstelsel is binnenkort een speciale verkiezingskrant (van ProDemos) beschikbaar bij bibliotheken en het gemeentehuis.

Veel Katwijkers gaan al naar de stembus
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing van 2014 was in Katwijk 56,5%. Dit was hoger dan het landelijk gemiddelde van 53,8% en beduidend hoger dan het gemiddelde van 52,8% van gemeenten die ongeveer net zo groot zijn als Katwijk (50.000 – 100.000 inwoners). Toch wil de gemeente Katwijk nog meer mensen naar de stembus krijgen. Een grote betrokkenheid van inwoners is immers van groot belang voor een goed werkend lokaal bestuur.

Flyer over stemwijzer, reverse graffiti, filmpje en ludiek stembureau
Zo wordt huis-aan-huis een flyer verspreid over de stemwijzer. Daarnaast gaat de gemeente iets nieuws proberen, namelijk ‘reverse graffiti’. Met behulp van een sjabloon wordt een deel van de straat schoongespoten. Zo ontstaat een boodschap. Als blijkt dat onze straten ‘te schoon’ zijn, is het alternatief een boodschap met duurzame en milieuvriendelijke melkverf op straat te spuiten.

Verder is een animatieclip aangeschaft om meer uitleg te geven over de lokale democratie. Deze clip is te vinden op www.katwijk.nl/verkiezingen en wordt natuurlijk verspreid via social media. Als laatste wordt speciaal voor deze verkiezing een ludiek stembureau ingericht, waar men, naast de 33 vaste stembureaus, de stem mag gaan uitbrengen. In de Zwaaikom in Katwijk aan Zee meert een boot aan. Dit stembureau is open van 10.00 tot 19.00 uur. Net als 31 andere stembureaus is deze stemlocatie ook geschikt voor minder validen.

Persbericht Gemeente Katwijk

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X