Katwijk heeft geen getto’ door Jonathan Weegink
In de Volkskrant van vandaag staat een artikel over de moord op Theo van Gogh en hoe hier in Katwijk over gedacht wordt. Jonathan Weegink (bestuurslid CDA) heeft ons hierop attent gemaakt en is het niet eens met de strekking van het verhaal. Hij heeft vervolgens een ingezonden brief verstuurd naar de Volkskrant met kritiek op het artikel.
Hieronder het artikel uit de Volkskrant. De ingezonden brief van Jonathan vindt je helemaal onderaan. Nu nog afwachten of deze ook in de Volkskrant geplaatst wordt.
————————————————-
Volkskrant – Rubriek: Binnenland – Maandag, 08-11-2004 Hoe denkt het zeer gelovige Katwijk aan Zee over de moord op Van Gogh? ‘Wij christenen zijn op de wereld om zondaars, ook Van Gogh, zalig te maken. Niet om af te maken.’ (c) Volkskrant 2004 alle rechten voorbehouden
Weet toch: de tong kan een dodelijk venijn hebben
Daar in het Broekencentrum in Katwijk ging het twee dagen na de moord op Theo van Gogh bijna mis. Want die Marokkaan die ging me toch te keer toen de verkoopster niet snel genoeg opzij ging. En dat arme mens stond gewoon een lijzige Katwijker met een vriendelijk gezicht te helpen.
De Katwijkse vrouw die van dit voorval donderdag getuige was, komt er speciaal voor bij de voordeur staan om het met hoogrode wangen te vertellen. Het is zondag en dan bezoekt ze twee keer de streng gereformeerde kerk naast haar huis, en eigenlijk mag ze er niet over praten. Maar het moet nu echt hier en nu worden verteld.
‘Kankerhoer’, zei de Marokkaan tegen de verkoopster die van schrik wegvluchtte. De Katwijkse vrouw bleef als versteend in de winkel achter nadat het weerbarstige bezoek de broekenzaak had verlaten met de mededeling dat hij uit Amsterdam kwam en dat het in Katwijk ook die kant op ging.
Dat geeft toch geen pas, hier in Katwijk, zegt ze en holt terug naar de aardappels in de keuken.
Tijdens de mis van tien uur was het er in hun kerk, in tegenstelling tot in een aantal andere kerken die deze diepgelovige gemeente rijk is, niet over gegaan. Maar nu wil de buurman die zich eveneens aan de deur heeft gemeld, er vooral over zeggen dat de moord op Van Gogh ’te verwachten viel’ – en hij is niet de enige in deze plaats.
De afgeslachte cineast had met Jacobus moeten weten dat de tong een dodelijk venijn kan hebben. ‘De Here is geen ledig aanschouwer. Hij heeft geoordeeld’, zegt de oudere buurman dan ook. ‘Hij heeft ons christenen en Jezus zelf vaak voor rotte vis uitgemaakt. Maar islamieten zijn fanatieker, dat wisten onze voorvaderen al die tegen hen hebben gevochten. Zij gaan te vuur en te zwaard.’
Ook dominee Arend Beens, verbonden aan de de hervormde Oude Kerk, verwijst naar de geschiedenis en haalt er Isaak en Ismael bij, om de groeiende, historische gewortelde tegenstellingen tussen christenen en moslims bijbelvast te onderbouwen.
Daarom vindt hij het ook van een sombermakende stommiteit dat zij als zwaar gelovige christenen op één hoop worden gegooid met islamitisch-fundamentalisten. Schandalig, zegt hij boos. ‘Wij preken nooit dat je iemand iets anders aan moet doen, al vond ik die Van Gogh een vreselijk mens. Wij christenen zijn op de wereld om zondaars, ook Van Gogh, zalig te maken. Niet om af te maken.
Op zondag hoef je in Katwijk niks te verwachten. Achter de Oude Kerk is snackbar De Mosselaar dan wel gewoon open, maar dit initiatief heeft Steven Wong, de Chinese eigenaar, in het begin met veel misprijzende blikken moeten bekopen.
Van veertigduizend Katwijkers is zeker de helft bij een kerk aangesloten. Met name de streng-religieuze tak is sterk vertegenwoordigd.
Een bewoner wil nog wel vertellen dat wie niet de rechte lijn volgt, geen makkelijk leven kent. Totale isolatie is het lot.
In wat het getto van Katwijk wordt genoemd, de Hoornes, wonen veertig Marokkaanse gezinnen. Vraag het Marokkanen in Katwijk, zegt een Marokkaan, en die zullen altijd zeggen dat ze door de streng-religieuzen respectvol worden benaderd.
En is Katwijk, nu net als de rest van Nederland in oorlog, zoals minister Zalm het vrijdag omschreef? De Marokkaan noemt Zalm ‘een dorpsgek die Bush-taal uitslaat’ en de oudere buurman loopt na die vraag naarbinnen om een vest aan te trekken en komt met opgeheven vinger naarbuiten.
‘Het eind heb je nog niet’, zegt hij. ‘Ik voel die oorlog wel, er is een grens overschreden. Ook al mochten we die bruut van een Van Gogh niet, we wenen wel om wat er is gebeurd. Ondertussen zijn wij bang.’ in Katwijk behoorlijk
——————————————————-
Ingezonden brief aan de redactie van de Volkskrant
Katwijk heeft geen getto
In zijn artikel over Katwijk in de Volkskrant van 8 november schrijft Jan Schoorl dat de wijk Hoornes ‘het getto van Katwijk’ wordt genoemd. Met klem wil ik – en met mij ongetwijfeld vele Katwijkers – afstand nemen van deze beeldvorming.
Het valt niet te ontkennen dat met name het noordoostelijk deel van deze wijk een relatief hoge concentratie van allochtone bewoners kent. Daarnaast heeft men in dat deel van de wijk te maken met een aantal problemen op het gebied van leefbaarheid en leefomgeving.
Met een wijkgerichte aanpak proberen gemeente, woningcorporaties, wijkbewoners en diverse instanties deze problemen gezamenlijk en voortvarend op te lossen. Negatieve beeldvorming in de landelijke pers, zoals het spreken van een getto, draagt daar absoluut niet aan bij.
Daarnaast stoor ik mij aan het tamelijk eenzijdige beeld dat in het genoemde artikel wordt geschetst van kerkelijk Katwijk. Dit is niet de eerste keer dat de Volkskrant hierover schrijft: in april werd in een artikel uitgebreid aandacht besteed aan de gevolgen in Katwijk van het van start gaan van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daarom mag toch verwacht worden dat de Volkskrant enig inzicht heeft gekregen in de kerkelijke verhoudingen in Katwijk. Opmerkingen als ‘(…) met name de streng-religieuze tak is sterk vertegenwoordigd’ en ‘(…) dat wie niet de rechte lijn volgt, geen makkelijk leven kent. Totale isolatie is het lot.’ doen naar mijn mening geen recht aan het kerkelijk leven in Katwijk, want dat is veel breder en pluriformer.
Ook dit soort beeldvorming (dit jaar al veelvuldig verschenen in diverse landelijke media) doet ons dorp geen goed. Het wordt hoog tijd voor positieve(re) geluiden uit en over Katwijk! Jonathan Weegink
bestuurslid CDA-Katwijk
Geen reacties