Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Katwijk bereid om 600 extra woningen te bouwen op Valkenburg

Blog

Katwijk bereid om 600 extra woningen te bouwen op Valkenburg

De gemeente Katwijk wil zo snel mogelijk gaan bouwen op de locatie van het voormalig vliegkamp Valkenburg en is bereid 600 extra woningen te realiseren voor middeninkomens. Dit schrijft de gemeente in een brief die vandaag naar de ministers Van Veldhoven en Knops en naar de Tweede Kamer is verstuurd. “Snel woningen bouwen is absoluut noodzakelijk, er is grote woningnood. Met name mensen met een middeninkomen, zoals de juf, de agent en de verpleegkundige, kunnen nauwelijks een betaalbare woning vinden. Het is daarom essentieel dat de regionale afspraken over betaalbare woningen op Valkenburg worden nagekomen”, aldus wethouder Gerard Mostert. “Het College van Katwijk is daarom bereid 600 extra woningen te realiseren voor middeninkomens.”

Mostert wil af van het beeld dat Katwijk niet zou willen bouwen. “Wij willen niets liever dan snel bouwen, maar niet alleen snel, maar ook betaalbaar. In de regio is afgesproken dat er 25 procent sociale woningbouw moet komen, 20% woningbouw voor middeninkomens en dan blijft er nog 55 procent ruimte voor hele dure huizen. Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan dat die gemaakte afspraken niet uitgevoerd kunnen worden, omdat ze een hoge grondprijs moeten vragen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars minder betaalbare woningen aanbieden dan is afgesproken, omdat zij die betaalde grondprijs immers terug moeten verdienen. Dit zou betekenen dat er meer dan 600 betaalbare woningen minder kunnen worden gebouwd dan is afgesproken. En dat terwijl we weten dat leraren, politieagenten, verpleegkundigen en andere mensen uit de middenklasse grote moeite hebben om een betaalbare woning te vinden.” Het NVM sloeg hier in januari nog alarm over en sprak van woningnood. Ook werd becijferd dat mensen met een middeninkomen 90 procent van de koopwoningen niet kunnen betalen.

Mostert: “Het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan de grondprijs niet te kunnen of mogen verlagen. Tegelijkertijd zijn er echt meer betaalbare woningen nodig. Daar wordt door de ministers en in de Tweede Kamer ook continu op gehamerd: iedereen wil snel bouwen én meer betaalbare woningen. Afgelopen vrijdag hebben we met het Rijksvastgoedbedrijf gesproken over hoe we uit deze impasse kunnen komen. En we zijn tot een potentiële oplossing gekomen: Wij zijn daarom bereid bovenop de geplande 5.000 woningen zo’n 600 woningen extra te bouwen voor de regio, specifiek voor middeninkomens. Dan heeft het RVB de door hen gewenste grondopbrengst, wij de benodigde huizen voor de middeninkomens en het Rijk ziet nog eens 600 extra woningen in de statistieken terug.”

Op 10 februari moet er een akkoord liggen, heeft minister Van Veldhoven laten weten. Mostert: “Van mijn kant doe ik er alles aan om een overeenkomst te sluiten. Het probleem van de betaalbare woningen hebben we hiermee hopelijk opgelost, het enige andere waar we nu nog naar kijken zijn een aantal zaken in het concept-akkoord dat nu voorligt die staatsrechtelijk, privaatrechtelijk of plantechnisch niet toegestaan zijn. Zo zijn er in Katwijk natuurlijk inwoners en bedrijven die huizen willen bouwen of bedrijven willen uitbreiden. In het concept-akkoord staat echter dat daar geen toestemming voor mag worden gegeven tot de woonbestemming voor locatie Valkenburg onherroepelijk is vastgesteld. Wettelijke procedures daarvoor kunnen wel jaren duren. Tot die tijd kunnen inwoners en bedrijven zoals het nu geformuleerd staat dus niets bouwen. Dat kan natuurlijk niet. Ook staat in het concept-akkoord dat Katwijk geen uitstel van termijnen en mijlpalen is toegestaan, zoals het vaststellen van het stedenbouwkundig plan, dat door het Rijksvastgoedbedrijf wordt opgesteld. Of zij dat tijdig af hebben ligt echter buiten de invloedssfeer van Katwijk.”

Mostert: “Zodra dit soort technische haken en ogen er uit zijn gehaald kunnen we eindelijk tekenen en van start met de ontwikkeling van het gebied. Liever vandaag dan morgen!”

Persbericht Gemeente Katwijk

Brief gemeente die naar de ministers Van Veldhoven en Knops en naar de Tweede Kamer is verstuurd

Meer weten?

NOS: Kabinet dreigt met ingreep woningmarkt: Katwijk moet gaan bouwen

NRC: Minister stelt ultimatum, maar Katwijk ‘staat te springen om te bouwen’

Google News: Woningmarkt Katwijk

Van de redactie….

Dossier Wonen op Kattuk.nl

Dossier Jongerenhuisvesting op Kattuk.nl

Nu acuut op zoek naar een woning in Katwijk?
Jammer joh. Dat wordt lastig. Wachttijden voor sociale huur lopen op tot 5 tot 7 jaar. Verdien je daar teveel voor dan moet je over meer dan voldoende spaargeld beschikken om te kunnen kopen of behoorlijk duur te huren (vrije sector). en ook daar is de markt krap.
Google Search: Ferienwohnung Katwijk Vooral sneu dat je hier dan weer wel meer dan voldoende woningen vindt. Komen we later op terug…

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X