Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/CDA /Kattuk.nl @ Tweede Kamer

Blog

Kattuk.nl @ Tweede Kamer

Afgelopen woensdag verzamelden we al in de middag, om ons klaar te maken voor een uitje naar de Tweede Kamer in Den Haag. Met een lekker knus groepje zouden we daar namelijk een rondleiding meemaken door het gebouw en hoopten we een beter beeld te krijgen van de landelijke politiek.

We werden bij het gebouw opgewacht door Jonathan Weegink ( www.jonathanweegink.nl ), een beleidsmedewerker Verkeer en Waterstaat bij het CDA en daarnaast ook gemeenteraadslid in Katwijk. Na nog snel een foto van de groep gemaakt te hebben, mochten we naar binnen om door de beveiliging te gaan.
Ondanks dat iedereen metalen voorwerpen en dergelijke had neergelegd op de lopende band, wist iedereen (op twee na) het te presteren om het detectiepoortje af te laten gaan. De vriendelijke beveiligingsmeneer was dus genoodzaakt om alsnog te fouilleren.

Iets wat mij meteen al opviel was de hoge ‘security’-factor in het gebouw, er moesten wachtwoorden voor deuren gegeven worden of mensen opgeroepen om toegang te geven tot bepaalde gedeeltes. Het zal vast en zeker wel nodig zijn, maar ik kreeg bijna het gevoel dat ik in de gevangenis beland was.

Al na een paar minuten waren er al twee personen verdwaald in het grote gebouw, omdat ze een koffieautomaat gevonden hadden terwijl de rest van de groep al verder liep, maar uiteindelijk kwamen we aan in de fractiekamer van het CDA.
Daar legde Jonathan uit dat er op dinsdag, woensdag en donderdag vergaderd wordt over verschillende zaken. Dit vooral om te zorgen dat alles wat gezegd wordt door de Kamerleden overeen komt met de partij en de verschillende tactieken te bespreken.
Op dinsdag is er altijd het vragenuurtje (wat ook live op tv wordt uitgezonden) en iedereen wil graag dat moment gebruiken om in een goed daglicht te komen. Dit vragenuurtje gaat eigenlijk altijd over de actualiteiten die spelen, hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld: moslimextremisme, de gloeilamp of jongeren en alcohol.

Sander de Rouwe (www.sanderderouwe.nl ), een CDA Kamerlid, kwam al even de groep begroeten, maar werd al snel weer weggeroepen voor iets belangrijks. Wij besloten daarom om verder te lopen door het gebouw, om te kijken of we bij een debat konden kijken.

Het gebouw was erg mooi en vooral de oude gedeeltes spraken mij erg aan. De combinatie tussen modern en klassiek vond ik iets minder, maar dat is eigenlijk een kwestie van smaak. Wel was het zo, dat ik het een stuk groter vond dan ik eerst dacht en hield de groep goed in de gaten om maar niet te verdwalen.

De groep kwam aan bij een nieuw beveiligingspoortje om toegang te krijgen tot de publieke tribune. We zochten een plekje tussen de mensen (vooral pers), om een stukje te kijken van een debat. Dit debat ging over het Europese verdrag en was vrij saai om te volgen.
Er waren niet veel Kamerleden aanwezig, maar toch was het grappig om onder andere Balkenende en Wilders in het echt in ‘actie’ te zien. De ruimte was een stuk kleiner dan ik had verwacht, maar was best indrukwekkend om te zien.

Na een tijdje vervolgden we onze weg, om in een kleinere zaal een film over de regering te bekijken. We kregen te zien hoe het gebouw in elkaar zat, wat democratie is, hoe de regering te werk gaat enzovoorts. Dit was erg interessant en maakte een hoop dingen duidelijk aan de groep.

Ook Sander was inmiddels weer terug bij de groep en we kregen de kans om hem een aantal dingen te vragen. Eerst vertelde hij wat over zichzelf, waarbij duidelijk was dat hij al vijf jaar (hij is nu 26 jaar) met politiek bezig is en sinds maart in de Tweede Kamer aanwezig is.
Zijn portefeuille (woordvoerderschap) omvat de volgende punten: maatschappelijke stages, verkeersveiligheid, binnenvaart en consumentenbeleid. Deze onderwerpen vindt hij goed bij zichzelf passen en hij discussieert hier veel over met anderen.
Wat hem opviel, is dat jongeren steeds meer geïnteresseerd raken in politieke onderwerpen en hij vindt dat hier op ingespeeld moet worden door de regering. Het is belangrijk dat jongeren betrokken zijn, omdat veel van wat de regering doorneemt hen ook aangaat.

Natuurlijk waren wij als groep erg benieuwd waarom er zo weinig Kamerleden aanwezig waren bij het debat in de grote zaal en Sander legde uit dat dit simpelweg niet mogelijk was. De Kamerleden hebben zo veel vergaderingen en andere taken, waardoor niet alle debatten te volgen zijn.
Meestal gaan de Kamerleden alleen naar debatten die hun persoonlijke portefeuille aangaan en als er gestemd moet worden (dan is iedereen aanwezig) over bepaalde onderwerpen. Als je als Kamerlid echt niet kan op dat soort momenten, legde hij verder uit, dan moet er ook iemand van de oppositie weg om een eerlijke stemming te behouden (dit heet dan pairen).

Hij vertelde dat het helemaal niet negatief is voor hem om als ‘jongere’ in de Tweede Kamer te werken. Omdat hij een jongere is, kan hij juist veel meer zeggen wat hij echt vindt en dat vindt hij erg prettig.
Daarnaast wordt hij wel serieus genomen door zijn collega’s (wat hem wel meeviel), maar dit had er ook mee te maken dat hij niet blanco gestart is. Hij had namelijk al veel ervaring als gemeenteraadslid opgedaan.

Het was leuk dat hij ook wat te melden had over Kattuk.nl en hij zei erg onder de indruk te zijn van de website. Vooral de bezoekersaantallen vond hij indrukwekkend en hij sprak alleen maar positieve woorden over wat de website doet voor jongeren.
Ook vond hij het goed dat er aandacht aan politiek wordt geschonken en vond dat we nog een aardige groep wisten op te trommelen om daadwerkelijk met ons mee naar Den Haag te gaan. Persoonlijk vond ik Sander de Rouwe een sympathieke persoonlijkheid, maar was hij erg pro-CDA aan het vertellen. Dit had ik eigenlijk ook niet anders verwacht van een Kamerlid.

We werden na dit alles weer teruggebracht naar de uitgang en we hebben Jonathan bedankt en afscheid van elkaar genomen. Vervolgens hebben we met zijn allen een kroegje opgezocht om nog gezellig een biertje te doen, om nog even na te praten over wat we net hadden meegemaakt.

Al met al was het een best interessante en gezellige avond, wat mij betreft zeer geslaagd!

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X