Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Bevrijding /Jongerenwerk Welzijnskwartier bezoekt samen met jongeren Auschwitz

Blog

Jongerenwerk Welzijnskwartier bezoekt samen met jongeren Auschwitz

Verslag en foto’s

In het kader van vrijheid geef je door, is het jongerenwerk van Welzijnskwartier samen met een groep jongeren naar (onder meer) Auschwitz geweest. De reis werd mogelijk gemaakt door een gift van Fonds1818. Het feit dat wij in vrijheid leven is voor de jonge generaties geheel vanzelfsprekend, maar dat is natuurlijk niet zo. Dat wij keuzes hebben, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie en geaardheid hoort bij Nederland maar dat was 75 jaar geleden wel anders.

We hebben het allemaal geleerd tijdens de geschiedenislessen, maar dan is het nog altijd een ver van je bed show. Ouderen van de generatie die de oorlogsjaren bewust hebben meegemaakt zijn er bijna niet meer. En de oorlogskinderen, de opa’s en oma’s, praten er niet veel over. Ook vandaag de dag is er oorlog en onrust in de wereld. Dit veroorzaakt angst, vooroordelen,  conflicten en wraakgevoelens. Om er voor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaald is het belangrijk om ook de jonge generaties echt kennis te laten maken met de gevolgen van die angst, vooroordelen en conflicten.

Een bezoek aan Auschwitz is natuurlijk geen dagje pretpark. De trip naar Polen heeft de groep jongeren inzichten gegeven, zij waren zeer onder de indruk en zeker aangedaan. Om met je eigen ogen te zien op welke schaal haat kan groeien. Dat er miljoenen mannen, vrouwen en kinderen op verschrikkelijke wijze aan hun einde zijn gekomen. En dat alleen omdat zij van Joodse afkomst waren, een ander geloof, levensbeschouwing of politieke voorkeur hadden, in opstand kwamen, homoseksueel of zigeuners waren. De groep jongeren zijn echte ambassadeurs geworden van de vrijheid zodat ook zij het door gaan geven aan hun generatiegenoten en die nog gaan komen.

Binnenkort zal er een expositie plaatsvinden met foto’s van deze trip, gemaakt door de jongeren onder begeleiding van fotograaf Ted Denies. Iedereen die belangstelling heeft voor de expositie is dan van harte welkom. Ook zullen de jonge ambassadeurs aanwezig zijn om met iedereen in gesprek te gaan.

Hieronder een selectie foto’s, gemaakt door Wesley Mastenbroek (klik link voor meer op zijn FB).

Klik HIER (zwart-wit) en HIER voor de foto’s gemaakt door Wesley Mastenbroek.

 

 

Geschreven door:   Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X