Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /17 maart verkiezingen: Jij stemt toch ook?!

Blog

17 maart verkiezingen: Jij stemt toch ook?!

Op woensdag 17 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen en als het goed is, heb jij jouw stempas al binnen! Maar op wie moet je nou stemmen en waarom eigenlijk? En hoe belangrijk is het nu om jouw stem uit te brengen?

Jouw stem telt
In Nederland geldt geen opkomstplicht voor de verkiezingen. Dit betekent dat je in principe niet hoeft te stemmen . Maar dit is wel ontzettend belangrijk! Dit is namelijk één van de momenten waarop jij je als jongere uit kan spreken en de samenstelling van de regering en haar beleid kunt beïnvloeden. Jouw stem heeft namelijk invloed op het aantal zetels van de partij waar je op stemt. Ondanks dat jouw stem niet direct effect lijkt te hebben, zorg jij ervoor dat de politieke partij waar je op stemt meer macht en zeggenschap krijgt. Oftewel jij bepaalt welke richting de Nederlandse samenleving op gaat.

Naast het algemene belang van jouw stem uitbrengen, is het ook nog eens zo dat jongeren tussen de achttien en dertig jaar de kleinste groep kiezers in Nederland is. En dat terwijl het gaat om de toekomst, jouw toekomst!

Vind jouw partij
Vaak zijn verkiezingsprogramma’s ontzettend saai, niet normaal lang en moeilijk te begrijpen. Om je toch op weg te helpen, zijn er verschillende soorten platforms waar jij politieke informatie kan vinden. Zo zijn er bepaalde Instagram pagina’s zoals @partijprogrammasinposts en @politieke_jongeren. Zij delen belangrijk nieuws omtrent politiek, maar belichten ook de standpunten van alle partijen op een korte en duidelijke manier. Natuurlijk zijn er de altijd terugkomende stemwijzers die je online kan vinden, maar wellicht ben jij meer geïnteresseerd in een speciale stemwijzer voor jongeren genaamd Young Voice.

Op het moment dat jij een idee hebt over de partij die bij jou past, kan je je meer verdiepen in de partij zelf. Dit kun je doen door alsnog het verkiezingsprogramma te gaan lezen of door de website, Instagram pagina en campagne video’s te bekijken.

Jongerendebat
Als vooruitzicht op volgend jaar waarin we de Gemeenteraadsverkiezingen krijgen, gaat Podkat samen met Kattuk.nl op woensdag 24 maart een jongerendebat organiseren. Aan dit debat zullen elf partijen deel gaan nemen onder leiding van Leendert van Duijn. Zij zullen verschillende thema’s behandelen die voor jou van belang zijn zoals; wonen, werk, geld, emancipatie (lhbti), gezondheid en koopzondag. Omdat nog onduidelijk is welke maatregelen er tegen die tijd van toepassing zijn, wordt het debat live uitgezonden vanuit de Zintuigfabriek.

 

 

Illustraties gemaakt door stagiaire Sabine

Geschreven door:Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X