Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Welzijnskwartier /JES werkt in Katwijk aan Onderwijskansen

Blog

JES werkt in Katwijk aan Onderwijskansen

Gebrek aan geld, een laag opleidingsniveau van ouders, de taal die thuis gesproken wordt of de wijk waarin het kind opgroeit: dit mag niet bepalend zijn voor het toekomstperspectief van een kind. Helaas is dat in de praktijk vaak wel het geval. Kinderen die opgroeien in een gezin dat zich in een laag sociaaleconomische of kwetsbare positie bevindt, hebben minder kansen dan hun leeftijdsgenoten. De Coronapandemie heeft deze verschillen nóg meer versterkt en aan het licht gebracht.

De gemeente Katwijk heeft Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland (JES), Welzijnskwartier en de Bibliotheek Katwijk gevraagd te werken aan het vergroten van onderwijskansen van kinderen.

JES is (praktijk)expert op thema’s als ouderschap, opvoeding, meertaligheid, taal- en talentontwikkeling. JES werkt op maat en verbindt gezinnen aan voorzieningen in de wijk, dit doet zij samen met samen met scholen, kinderopvangorganisaties, GGD en andere partners, om gezinnen in de Molenwijk en Hoornes te bereiken die extra ondersteuning nodig hebben. Vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar en meer dan welkom.

Petra Jansen, professional Bibliotheek Katwijk: “Een aantal jaar geleden was ik vrijwillig voorlezer bij de VoorleesExpress van JES en heb ik zelf ervaren hoe betekenisvol het is om thuis te komen bij een gezin waar voorlezen niet vanzelfsprekend is. Met een uurtje inzet per week, kun je echt het verschil maken voor kinderen en hun ouders. Ik ben dan ook heel blij en trots dat wij samen met JES vanuit de Bibliotheek nu ook in Katwijk met de VoorleesExpress kunnen starten.”

Bella Guicherit, professional JES Rijnland, vult aan; “Wij zorgen met het programma School’s Cool dat leerlingen die de overstap van basisschool naar voortgezet onderwijs maken, een vrijwillige mentor krijgen om hen alle kansen te bieden.“

De programma’s van JES richten zich bijvoorbeeld op het voorlezen in een gezin, het coachen van een jongere of het ondersteunen van ouder en kind bij samen leren spelen. Kinderen (en ouders) krijgen individuele ondersteuning of leren in groepsverband. Soms komt een JES-professional of vrijwilliger thuis ouders ondersteunen.

Wilt u meer informatie over JES? Wilt u zich inzetten als vrijwillig voorlezer of mentor?

Zie www.jesrijnland.nl of neem contact op met JES (071-3420900) of direct met Fariidah van Leeuwen (06-41952716). JES is ook te vinden op www.doemeeinkatwijk.nl.

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X