Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Jens nam een kijkje bij het theater (en vond pubers)

Blog

Jens nam een kijkje bij het theater (en vond pubers)

Afgelopen donderdagmiddag speelde theatercollectief MC Kasset de voorstelling ‘Ode aan de Twijfel’ in jongerencentrum De Schuit voor leerlingen van het Pieter Groen College in het kader van het CKV-programma van Welzijnskwartier Cultuur. Reden voor Kattuk.nl om Jens even langs te sturen voor een verslag.

Benieuwd geworden naar de voorstelling?  
Op 25 januari speelt MC Kasset weer in De Schuit

Daar stond ik dan, dichtgedrukt tussen een honderdtal onrustige pubers wachtend op het aanvangen van een “filosofische hiphop-performance” onder de naam “Ode van de twijfel” van theatercollectief MC Kasset. Een aanduiding die enig verontrustend effect op mij had, niet wegens een afkeer tegen hiphop of filosofie, integendeel, het was eerder het feit dat het publiek, zoals eerder gezegd, een honderdtal onrustige pubers betrof.

Met als uitzondering natuurlijk mijzelf, een iets minder onrustige “jongvolwassene” Ode(lees: semi-puber). Ik had een tamelijk sterk voorgevoel dat de beloofde filosofische lagen van het komend theater niet per se bij ieder van de aanwezigen even effectief binnen zouden komen, laat staan hen tot zelfreflectie zou zetten. Nog voordat ik verder kon afdwalen in mijn persoonlijk doolhof der cynisme klonk er een stem boven de menigte. Het betrof een van de leden van de theatervereniging die me enige moeite de aandacht kreeg, het was zover, we konden de zaal betreden, waarin overigens, tot onvrede van de menigte, geen stoelen aanwezig waren.

Terwijl de verschillende deelgroepen jongeren zich settelden in de zaal begon de beloofde “performance” met één van de spelers die begon met het opblazen van een tamelijk grote witte ballon, tot verbazing van menigeen in de zaal. Wat volgde was een anderhalf durend, zowel muzikaal als tekstueel ijzersterke voorstelling die met zichzelf met recht benoemd tot een “filosofische hiphop-performance”. Het geheel schuurde namelijk regelmatig meer tegen een concert dan bij een traditionele voorstelling aan. Ook het filosofische aspect van de tekst en voorstelling kwam goed naar voren, hierin stond het concept van “twijfel”, zoals de titel (Ode aan de twijfel) vrij expliciet aangeeft, centraal. Dit werd gedurende de voorstelling op een zeer verfrissende, dynamische manier in het licht gezet, zonder zichzelf te verliezen in zijn eigen filosofische ambities. Des te spijtiger dat een groot deel van het publiek toch enige moeite leek te hebben met het richten van de focus op de voorstelling waardoor het geheel werd onderstreept door een onafhoudend rumoer. Desondanks was er, gelukkig, ook een kleine kern van de jongeren die zichtbaar wel veel waardering kon opbrengen voor wat er zich hier afspeelde, waar je bij dit soort groepen eigenlijk al blij mee mag zijn.

Kortom een ijzersterke muzikale voorstelling die op zeer intrigerende en, nogmaals, zeer muzikale wijze het licht schijnt op interessante filosofische vraagstukken rondom “de twijfel”. Van een dergelijke kwaliteit, dat zelfs een honderdtal onrustige middelbare schoolleerlingen weinig aan diens muzikale en tekstuele kwaliteit kon afdoen. Durf dus gerust te spreken van een prestatie. De voorstelling zal het echter ongetwijfeld beter doen onder een wat ouder “jongvolwassen” publiek en zou naar het gedeeld oordeel van de redactie dan ook niet misstaan op een festival als Lowlands. Een groter compliment naar zowel zijn muzikale als tekstuele kwaliteit kunnen we eigenlijk niet bedenken.

Door: Jens

Ode

 

 

Geschreven door:   Jens Guijt

Geen reacties

Laat een reactie achter

X