Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Interview: Vrijwilliger Aseel is met open armen ontvangen

Blog

Interview: Vrijwilliger Aseel is met open armen ontvangen

Twee ingezonden interviews met vrijwilligers Aseel al Amodui en Jan Holten door Nicole ten Thij van het Vrijwilligers Informatiepunt Welzijnskwartier 

Op een zonnige zondagmiddag ontmoet ik Aseel al Amodui (23) in de kelder van Tafeltennis Vereniging Rijnsoever. Aseel is sinds een maand vrijwilliger op zondagmiddag bij de parasporters.

Als ik Aseel vraag waarom hij vrijwilligerswerk is gaan doen, geeft hij direct antwoord dat hij iets terug wil doen omdat hij zo goed geholpen is. Sylvia (Medelanders) vroeg hem of hij vrijwilligerswerk wilde doen en al snel had hij contact met Corine van het Welzijnskwartier. Nog sneller was Aseel aan de slag bij de Tafeltennis Vereniging Rijnsoever én bij De Eetkamer op de Krom.

Bij TTV Rijnsoever komen de sporters binnen en dan heeft Aseel met de andere begeleiders alles al klaar gezet. Direct wordt gestart met tafeltennis waar Aseel een pot meespeelt. Deze middag zorgen de vrijwilligers ervoor dat de sporters weer een gezellige tafeltennismiddag hebben gehad of geoefend hebben voor een toernooi met na afloop een drankje, want ook achter de bar helpt Aseel een handje. Dankzij de vrijwilligers hebben de sporters een leuke middag uit en dat vindt Aseel belangrijk.
Bij De Eetkamer op de Krom waar hij dinsdag en donderdag helpt heeft Aseel het naar zijn zin. Helpen met het snijden van de groenten en daarna in de bediening.

Op deze manier wil Aseel een goede invulling geven aan zijn vrije tijd en tegelijkertijd de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Op dinsdag en donderdag gaat Aseel naar school (DubbelTaal) in Rijnburg en op woensdag krijgt hij nog extra taallessen. Hij vindt het Nederlands wel een moeilijke taal en wil die zo snel mogelijk goed kunnen spreken. Uiteindelijk is zijn toekomstdroom om Internationale Marketing te gaan studeren.

Aseel woont nu 1 jaar en 4 maanden in Katwijk. Aseel is geboren in Jemen en is vanaf zijn 5e jaar in Saudi Arabië gaan wonen. De eerste twee schooljaren van de High School heeft hij in Saudi Arabië gevolgd en het derde jaar weer terug in Jemen. Aseel is naar Nederland gekomen voor een veilige en goede toekomst; zonder oorlog. Zijn familie woont nog in Jemen en Saudi Arabië. Dat vindt hij wel moeilijk.

Wat Aseel verder met zijn vrije tijd doet? Hij speelt graag voetbal op straat met zijn 4 vrienden die toevallig ook uit Jemen komen. In Saudi Arabië speelde hij altijd voetbal in een team. In een team speelt Aseel nu niet; hij vindt zichzelf te klein. Wellicht in de toekomst?!
Ook heeft hij een vriend uit Eritrea waarmee hij op school zit en samen spreken ze de Nederlandse taal; wat soms nog wel een uitdaging is.

Het valt Aseel op dat hij door iedereen met open armen ontvangen wordt, dat iedereen zo vriendelijk is en goed voor hem is.

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk?
Zoek dan contact met het Vrijwilligers Informatiepunt van het Welzijnskwartier. Corine, Daphne & Loes zijn telefonisch bereikbaar op 071 403 33 23 en via e-mail vip@welzijnskwartier.nl.  

Iedereen kan vrijwilliger worden. Al kom je met een plunjebaal

Op zondagmiddag heeft Jan Holten (vrijwilliger), coördinator parasport en schoolsport, bij Tafeltennis Vereniging Rijnsoever ongeveer 16 sporters rondlopen/-rijden en 8 tot 10 begeleiders. En deze begeleiders zijn allemaal vrijwilliger; ook Aseel al Amodui.190512 Aseel al Amodui & Jan Holten - pers

Jan vindt het vanzelfsprekend dat iedereen een kans krijgt en geeft aan iedereen te kunnen gebruiken. Ook nieuwe vrijwilligers die door een zorgorganisatie of overheidsinstantie worden doorgestuurd. Populair wordt hier regelmatig ‘iemand met een rugzakje’ genoemd. Wat Jan betreft komt iemand met een plunjebaal. Iedereen is welkom!

Tijdens deze middag zorgen de vrijwilligers dat alles klaarstaat als de sporters komen, zorgen voor een leuke pot tafeltennis en sluiten af met een drankje. Dat kan toch iedereen!

Advies van Jan aan andere vrijwilligersorganisaties om met alle vrijwilligers aan de slag te gaan. En kom je tot de conclusie dat het niet werkbaar is dan geef je dat aan.

En het advies aan de zorgorganisaties waar de sporters vandaan (kunnen) komen: geef ze een kans. De sporters hebben een leuke middag vol plezier.

Op woensdag 5 juni vindt de thema avond ‘Vrijwilligers doelgroepen’ plaats. Deze bijeenkomst richt zich op alle organisaties in Katwijk, Rijnburg en Valkenburg waar vrijwilligers actief zijn. Tijdens deze avond zijn er workshops van diverse zorgorganisaties om het gesprek met de vrijwilligersorganisaties te initiëren.

Wat kan een vrijwilliger uit een andere hoek voor jouw organisatie betekenen?

Meer informatie op de website: www.welzijnskwartier.nl

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X