Interview Naomi en Megan over #KatwijkisLiefde
Onlangs zijn Megan en Naomi van de Pride-groep geïnterviewd door Anna, studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij schreef een artikel over de staat van de LHBTI-acceptatie in Katwijk voor een lokale nieuwswebsite.
Lees het artikel hieronder.
Katwijkse lhbti’ers kunnen terecht bij #Katwijkisliefde
KATWIJK- Het is juni en dat betekent: Pride-Maand. Tijdens deze themamaand wordt er speciale aandacht besteed aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Katwijk is een dorp waar niet iedereen volledig accepterend is tegenover de homo-gemeenschap. Hier biedt #Katwijkisliefde tegenstand aan en het is dé organisatie voor lokale lhbti’ers.
#Katwijkisliefde
#Katwijkisliefde is een mini-organisatie binnen de jongerensite Kattuk.nl. ‘Een soort tegenbeweging tegen mensen die tegen homoseksualiteit zijn’, aldus Naomi Guijt die onderdeel uitmaakt van #Katwijkisliefde. Ze schrijft over LHBTI, schuift aan bij de podcasts van de organisatie en organiseert Pride-Cafés en Paarse Vrijdag. Deze maand heeft Kattuk.nl is samenwerking met Gemeente Katwijk, Family Supporters, Kwadraad en Welzijnskwartier een flyer uitgebracht voor lokale lhbti’ers. Hierin staan antwoorden en verwijzingen naar Katwijkse- en andere organisaties die zich bezig houden met het welzijn van de LHBTI-gemeenschap.
LHBTI-acceptatie in Katwijk
Zo’n flyer is volgens Naomi en mede-redactielid Megan nodig omdat het niet goed gesteld is met de homo-acceptatie in Katwijk. ‘De onwetendheid is overal. En dan heb je ook nog een groepje die negatief is. Het is bijvoorbeeld wel tekenend dat het #Katwijkisliefde verfstuk op de bunker in duin binnen een week weer was overgeverfd met swastika’s. Ook heb ik Paarse Vrijdag georganiseerd met een paar andere mensen, ik kan niet op één hand tellen hoe vaak we zijn uitgescholden die dag’, vertelt Naomi. ‘Dat komt niet echt heel accepterend over’, vult Megan haar aan, ‘Het was ook zo dat er een jaar was dat ze op Pieter Groen de regenboogvlag gingen hijsen en dat die was gejat’. Naast tegenstand, is er gelukkig ook steun. ‘Uiteindelijk heb je ook deze groep bijvoorbeeld, die is er ook. De mensen hier zijn gewoon superaardig en positief. Ik heb wel gemerkt dat het eerste jaar dat ik Paarse Vrijdag deed op het Pieter Groen bijvoorbeeld, dat hoe meer we het doen, hoe meer mensen het leuk vinden, hoe meer je paars ziet en hoe meer je hier bijvoorbeeld Pride-Cafés doet, hoe meer mensen er komen, hoe gezelliger het wordt. Gezelligheid is niet het hoofddoel, maar het zegt iets. Ik heb het gevoel dat binnen de community ontwikkeling is. Nu dat komt, volgt wetendheid van anderen vanzelf’, aldus Naomi.
Anti-lhbti’ers
Over de redenen waarop sommigen tegen lhbti’ers zijn, hebben Megan en Naomi hun theorieën. ‘Ik denk dat een gedeelte gewoon vanuit huis, dat klinkt lullig om te zeggen, maar vanuit huis wordt meegegeven. Dat je een bepaald beeld als kind overneemt van je ouders. En dat je er daardoor voor jezelf niet de tijd neemt om er überhaupt achter te komen hoe het allemaal zit en dat je ook beperkt bent in het nadenken of je er misschien zelf bij hoort of niet’, vertelt Megan. Katwijk is een overwegend christelijk dorp, sommigen keren zich vanuit die geloofsovertuiging tegen het prakkiseren van homoseksualiteit. Naomi spreekt zich daar fel tegen uit. ‘Je hebt echt een zwakke casus als je verdedigt dat de bijbel expliciet anti-homo is want daar klopt eigenlijk helemaal niks van. Tenminste, je kan niet echt verdedigen dat er expliciet staat dat God anti-homo is en je kan ook niet echt verdedigen dat het allemaal helemaal goed is of allemaal helemaal ethisch. Mensen die tegelijkertijd geloven dat hun God van iedereen houdt en iedereen heeft gepland, en dan ook geloven dat er een groep mensen is die geboren worden zoals ze zijn en het dan verdient om gehaat te worden. Ik kan me er niet in verplaatsen, ik snap het niet. Wat ik ook merk dat mensen er überhaupt niet over na willen denken en dat ze het gewoon niet leren thuis. Dan praat ik met iemand en dan denk ik: ‘jij snapt het niet helemaal’. Dat soort mensen kunnen zich niet verplaatsen in het feit dat een homoseksuele of lesbische relatie gewoon precies hetzelfde is als een heteroseksuele relatie, alleen dan met twee mensen van hetzelfde geslacht’.
Pride-Cafés
#Katwijkisliefde organiseert LHBTI-meetings onder de naam: Pride-Café. Hier zijn lhbti’ers en allies welkom om langs te komen voor goede gesprekken, een hapje, een drankje en gezelligheid. ‘Het draait er natuurlijk wel om dat we praten over waarom we er zijn. Dus het begint met gewoon met dat iedereen binnen kan lopen en gezellig kan praten, ook de flyer wordt uitgedeeld. Het is zodat iedereen kan uiten waar ze mee zitten en hoe het gaat met ze. Daarna sluit je zo’n avond gezellig af door samen te eten. Je merkt wel echt dat je het gevoel hebt dat niemand over je oordeelt dus dat was heel chill. Daarna is het eigenlijk gewoon disco’, zegt Megan. ‘Aan het einde van zo’n Pride-Café had ik ook wel het idee dat we een groep vormden’, voegt Naomi daaraan toe, ’Niet iedereen die daar was komt elke week, maar aan het einde van zo’n avond heb je wel zo’n groepsgevoel’. Beiden zien ze #Katwijkisliefde als een toevoeging voor de Katwijkse LHBTI-gemeenschap. ‘Het voelt in ieder geval wel alsof je er niet alleen voor staat want als je in een gemeenschap woont waarin ik snap dat mensen zich kunnen voelen alsof ze niet geaccepteerd worden voor hun geaardheid, kan ik me best wel voorstellen dat je denkt: ‘moet ik hier weg want niemand vindt mij oké’. Terwijl je dan op zo’n avond leert: ‘Dit zijn gewoon allemaal mensen die hetzelfde meemaken en het is gewoon gezellig’. Ik hoop dat wij een deel uitmaken van verandering’, sluit Megan af.
Geen reacties