Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Sport /Interview met Esmée Messemaker – Van topsporter tot student  

Blog

Interview met Esmée Messemaker – Van topsporter tot student  

Onlangs werd in Katwijk het Sportgala 2015 (verslag en foto’s)  gehouden. Een van de genomineerden in de categorie  ‘Sportbelofte van het Jaar’ was shorttrackster  (en Kattuk.nl vrijwilligerster) Esmée Messemaker. Reden voor Kirsten om haar eens uitgebreid te interviewen over de combinatie topsport en studie.

Het interview hierna…

Esmée Messemaker, een 18 jarige Katwijkse die voormalig topsporter is. Op dit moment is ze eerstejaars student Industrial Design Engineering aan de Haagse Hogeschool. De topsport die zij beoefende is Shorttrack & langebaan schaatsen.

Haar hele familie was al bezig met de ijskoude sport, waardoor zij zelf ook zo in de wereld van schaatsen en topsport is gegleden. Haar ouders, grootouders en broer en zus waren er ook altijd al druk mee bezig toen zij opgroeide. Haar Broer (26) deed net als zij aan schaatsen op een hoog niveau, hij is na zijn middelbare school en een hoop uren aan trainingen de HALO gaan doen. Haar zus (22) doet wielrennen op een hoog niveau en rijdt daar ook EK’s in. ‘Ze wisten hoe het was, en daardoor heb ik veel steun van hun gekregen’, verklaarde Esmée aan mij toen ze over haar familie praatte.  Ze weten de situaties die haar kleine zusje door moest maken om zo hoog en zo ver te komen, wat voor haar heel fijn is geweest.

Esmée stond met 4 jarige leeftijd al op het ijs, vanaf 6 jaar is ze begonnen met, niet helemaal serieus, lessen bij de IJVL. Pas vanaf 14 is ze serieuzere wedstrijden begonnen te rijden en werden de trainingen zwaarder. Deze trainingen voor wedstrijden in het buitenland, Europese wedstrijden en nationale wedstrijden hield ze vol tot afgelopen jaar.

Ze was altijd al heel ambitieus. Ze is begonnen op het Andreas College locatie Pieter Groen. Hier heeft ze tot halverwege de 4e klas vwo gedaan. Maar door haar trainingen moest ze 2 keer per dag naar Dordrecht om te trainen met de selectie Zuid-West. Hierdoor was school steeds lastiger te combineren. ‘Alles bij elkaar was ik soms zo 4/5 uur bezig per training’. Toen het steeds lastiger werd is ze overgestapt naar het Leonardo College in Leiden. Dit is een school voor ‘normale kinderen’ maar ook voor kinderen met een noc*nsf status, wat inhoud dat ze topsporter zijn. Door deze regeling kon ze afspraken met school maken over de combinatie van school, toetsen, trainingen en wedstrijden. Ook hoefde ze door deze status verschillende vakken niet te volgen, zoals Algemene Natuur Wetenschappen (ANW), Cultuur Kunstzinnige Vorming (CKV) en hoefde ze geen gym te volgen. Ze sportte wel genoeg dacht ze zo.

Op de foto zie je Esmée, na een shorttrack 500m, Nederlands kampioenschap 2013, 1e plaats. ‘Winnen was gaaf, maar vooral onbeschrijfelijk.’ Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Maar na haar harde, lange en zware trainingen was dit een hele grote stap in de goeie richting. Ze dag haar kans en ze greep deze met beide handen aan. Ze kon het geluk van winnen met veel mensen delen. Haar ouders, haar familie die wisten hoe ze zich op dat moment voelde. Maar ook met haar vrienden en vriendinnen. ‘ze hebben me altijd gesteund, ze waren oprecht geïnteresseerd in waar ik mee bezig was en dat hun mij veel steun hebben gegeven mag best gezegd worden’.

Het was niet altijd leuk. Tijdens een wedstrijd in Nottingham, kreeg ze onterecht penalty’s. en werden haar punten niet meegeteld. Ze vielen met zn 4e. ze zat aan de binnenkant, er werd tegen haar aangereden en ze vielen beide om. Ze was toen op haar best. Op de 1000m, blokte ze. Ze kreeg een penalty terwijl deze onterecht was. Een man beslissing is een beslissing. De fout was gemaakt maar de beslissing kon niet teruggedraaid worden. Het is een sport waar je wel tegen wat moet kunnen.

 Afgelopen jaar kwam voor haar het draaipunt. Ze had haar examens gehaald, veel wedstrijden gereden en sommige gewonnen. Ze moest nu echt gaan kiezen: haar opleiding of haar sport, en een tussenweg bestond niet. Haar leven zou bestaan uit wonen in Dordrecht, flink sporten en weinig verdienen. Of hier in Katwijk blijven, een opleiding starten en denken aan haar toekomst. Vorig jaar heeft ze 3 maanden bloedarmoede gehad en was haar lichaam overtraind geraakt. Hierdoor was ze nog beter na gaan denken over wat ze wilde doen, uiteindelijk heeft ze gekozen voor haar toekomst. ‘Ik heb vrede met de keuzes die ik heb gemaakt, het is goed zo.’

Het is niet zo dat Esmée stil is gaan zitten nu ze is gestopt met haar topsport. Ze is druk bezig met haar nieuwe opleiding, haar vriend, en heeft sinds kort het fotografie team van Kattuk.nl versterkt. In de winter is ze van plan om alsnog eens per week te trainen met schaatsen, maar haar urenlange trainingen en wedstrijden zijn voorbij. Voor nu is zij een van onze nieuwe enthousiaste vrijwilligers, die we jullie met heel veel trots zullen presenteren bij de aankomende feesten!! 

Door: Kirsten

Geschreven door: Kirsten

Geen reacties

Laat een reactie achter

X