Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Ingezonden: Zondagsrust of zondagsreuring? Door: Ineke Ouwehand

Blog

Ingezonden: Zondagsrust of zondagsreuring? Door: Ineke Ouwehand

De zondagsrust houdt de gemoederen flink bezig gezien de reacties in De Katwijksche Post en op diverse websites op een eerder verschenen artikel. Maar waar gaat de discussie eigenlijk over? Gaat het louter over boodschappen kunnen doen op zondag? Gaat het over de huiselijke verveling ontlopen in drukke meubelboulevards en niet te hoeven ‘mens – erger – je – nieten’ met je (schoon)familie? Of gaat de discussie over de zondagsreuring? Dat is toch van een andere orde.

Zondagsreuring
Ik heb mij jaren geleden in Katwijk gevestigd omdat hier gelukkig geen zondagse Noordwijkse of Scheveningse toestanden heersen. Ik zou S.G.P. stemmen zodra hiervan sprake zou zijn. Ik word al treurig als ik op zondag onverhoopt in Noordwijk ben en al die plastic tasjes torsende, sjokkende shoppers zie en vooral die ‘smileys’ erboven. Funshoppen noemen ze dat, afijn, ieder het zijne.

Iets anders is de zondagsreuring: wie op een gemiddelde zondag in de zomer naar de ‘Wurft’ in Katwijk gaat, aanschouwt een wonder: overal badgasten op het strand, flanerende Katwijkers, terrassen gevuld met vrolijke mensen; er wordt gekletst, gegeten, gelachen en gedronken. De zondagsrust wordt hier goed gecombineerd met zondagsreuring. Ik heb het niet meegemaakt in Katwijk dat er op zondag een verbod komt op strand- of terrasbezoek, of dat parkeergarages dicht blijven, of dat het zelfs verboden wordt auto te rijden of te fietsen!

Zo maar wat voorbeelden
Er is dus reuring en niemand overweegt om dat te bekritiseren. De strandtent KW 106 is niet open, en dat is zijn goed recht. Z’n buurman is wel open en dat is eveneens zijn goed recht. Dus zou de conclusie kunnen zijn dat als de horeca zaken doet op zondag, dit evenzeer zou moeten gelden voor de winkeliers die dat willen. Dit laatste hoeft voor mij niet echt, maar ik ben ook maar één van die 60.000 Katwijkers die daarvan iets vindt.

En als het echt te gortig wordt, dan kan ik altijd nog overwegen om lid worden van de S.G.P. waar je inmiddels ook als vrouw je fractieplekje mag opeisen.

En nu we het toch over reuring hebben: waarom is de (strand)bibliotheek eigenlijk dícht op zondag en het Katwijks Museum en het Torenmuseum van Valkenburg? Het zijn allemaal reuringtrekkers. Gaan ze eigenlijk wel open op zondag? Dat is te hopen want ook in Katwijk wil het nog wel eens regenen in de zomer!

Ineke Ouwehand
Steunfractielid GemeenteBelangen

Ben je het ermee eens? Oneens?
Stuur je beargumenteerde bijdrage in naar info@kattuk.nl
Of laat je horen in de comments!

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 7

 • Niels

  Beantwoorden 29/01/201313:47

  Eigenlijk heb ik geen idee wat hier staat. Bedoelt Ineke dat winkeliers zelf moeten kunnen bepalen of zij opengaan op zondag? En als er dan te veel winkeliers opengaan, zij SGP gaat stemmen? En wat heeft dat laatste er precies mee te maken?

 • WeeWim

  Beantwoorden 29/01/201314:10

  Het standpunt van Gemeentebelangen is dus: “De winkels hoeven dus niet perse open van ons, maar je kan voor de zekerheid beter lid worden van de SGP mocht je hier echt veel bezwaren tegen hebben?”

 • arjanouwehand

  Beantwoorden 29/01/201314:30

  ik vindt gewoon dat je het zelf mag weten of je open gaat of niet, het is toch een vrij land?? beetje onzin omdat katwijk perse zo ‘christelijk’ is het ineens niet kan, en begrijp me niet verkeerd, ik geloof ook. maar als we op zondag perse de winkels moeten dicht hebben voor het christendom, waarom zijn de winkels doen ook niet dicht op vrijdag, voor de moslims? of op zaterdag? voor de joden. heb dan gewoon respect voor elk geloof en niet een enkele omdat die de meerderheid heeft.

 • SarahPhymm

  Beantwoorden 29/01/201314:33

  Ik lees hier een latent verlangen naar absolute zondagsrust, dat verbloemd wordt door partijgestuurd gedachtengoed. 😛

 • Niels

  Beantwoorden 29/01/201314:41

  Ineke! Je ziet het, we hebben je nodig voor opheldering.

 • inekeouwehand

  Beantwoorden 29/01/201319:19

  Wat is het misverstand? Ik ben persoonlijk niet gecharmeerd van Scheveningse toestanden, maar ik vind wel dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen rust en reuring. Reuring is er op zondag altijd wel in Katwijk, zeker in de zomer. Wel, als de horeca op zondag open geen probleem lijkt te zijn, maar winkels open op zondag wel, dan klopt er iets niet, is mijn mening.En als die winkeliers uiteindelijk toch hun deuren willen openen, dan doet mijn persoonlijke mening er helemaal niet toe. En wie de knipoog naar de SGP niet begrijpt… tja wat moet ik daar nu over zeggen? Een beetje humor maakt al die zware discussies over zondagsrust wat mij betreft een beetje te verteren;-)

 • Aagje

  Beantwoorden 30/01/201313:46

  Wil ook wel wat zegge! 🙂
  Winkeliers in het pittoreske Katwijk zitten voor het overgrote deel niet te wachten op koopzondagen.
  Het volk in Katwijk gaat dat ook niet rendabel maken denk ik, omdat het gros een gevulde zondag heeft (inderdaad; kerk, familiebezoek, familie op bezoek, ‘rustdag’). Óf ipv op de zaterdag, nu zondags zijn dingetjes haalt in dorp of de supermarkt.
  Horeca is een heel andere tak van sport dan een winkelstraat, dus dat is mijns inziens appels met peren vergelijken.
  En de toeristen die Katwijk vooral trekt, zijn juist de mensen die geen Scheveningse en Noordwijkse taferelen zoeken.

  Ben het eens met Ien. Misschien zou de keuze eens voorgelegd moeten worden onder de Katwijkse winkeliers?

  En die onzin over joden en moslims slaat natuurlijk nergens op om dat te gaan roepen…

Laat een reactie achter

X