Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Ingezonden: Vuurwerk, blijven we ziende blind en horende doof? Door: Ineke Ouwehand

Blog

Ingezonden: Vuurwerk, blijven we ziende blind en horende doof? Door: Ineke Ouwehand

Afgelopen jaarwisseling zijn 21 volwassen- en 2 kinderogen blind geworden, staat in het Leidsch Dagblad van 15 januari 2013. De cijfers komen van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. In totaal zijn er 324 ogen beschadigd, 23 ogen werden volledig blind waarvan 8 verwijderd moesten worden. Van de 264 slachtoffers waren er 155 die zelf vuurwerk afstaken, de andere 109 waren kijkers.

En nog houden mensen vol dat vuurwerk er gewoon bij hoort tijdens het ‘nieuwjaarsfeestje’. Ook al hebben sommigen geen cent te makken, geld voor vuurwerk is er altijd wel: dit jaar ging er zelfs voor 75 miljoen euro de lucht in. Daar zat geen euro van mij bij.

Hoewel, ongewild betaal ik wel mee aan dat feestje. Denk aan de ziekenhuisopnames, operaties, aangepast werk dat gevonden moet worden, en zo kan ik nog wel doorgaan.

Als ik dan toch mag meebetalen, dan mag ik ook meepraten over de wijze waarop dat feestje gevierd wordt. Ik heb helemaal niks tegen vuurwerk en wat mij betreft komt er een mooie vuurwerkshow, afgestoken door deskundigen op een veilige plek. Ik heb er echter geen zin meer in om nog langer op een indirecte manier mee te betalen aan de gevolgen van die ‘feestjes’.

Dat geldt ook voor die 74.000 euro aan schade die is aangericht in Katwijk in de dagen voorafgaande aan oud en nieuw. Dat is geen feestje meer, geen ondeugende kwajongensstreek, nee, dat is agressieve vernielzucht. Als ik lees hoeveel extra preventiemaatregelen er zijn genomen door Halt, politie en gemeente, en je leest het resultaat – 74.000 euro schade – dan krijg ik het gevoel dat er iets helemaal mis is in deze wereld. Afvalbakken, depodogs, verkeersborden, onderborden, putdeksel enzovoorts zijn doelwit van agressie geworden. Die kun je dan wel allemaal dichttimmeren, weghalen of anderszins beschermen, maar dat vind ik het probleem verschuiven.

Het verhaal gaat dat toen vrouwen in Israël destijds ‘s avonds door mannen op straat werden lastiggevallen, Golda Meïr een straatverbod uitvaardigde voor mannen. Zoiets moet overwogen kunnen worden: een straatverbod voor degene die graag ons straatmeubilair vernielt. Die mag zich van mij volkomen legaal thuis uitleven op het eigen meubilair.

Ik besef ook wel dat zo’n maatregel niet kan. Maar welke maatregelen dan wel? Er is altijd wel een ja maar… illegaal vuurwerk, illegale bommen, illegale rotjes, kun je via Internet kopen; er is nauwelijks handhaving, gun mensen toch hun feestje een keer per jaar….

Dus: moeten we maar blijven toezien dat het ieder jaar erger wordt met de overlast van zelfgefabriceerde vuurwerkbommen, rotjes en ander geknal, de schade die aangericht wordt aan het straatmeubilair, en vuurwerk dat door elke malloot kan worden afgestoken?

Wat moet er gebeuren om niet meer weg te kúnnen kijken en ogen en oren niet langer te kúnnen sluiten hiervoor?

Door: Ineke Ouwehand

Wat vind jij?
Moet particulier vuurwerk verboden worden, of liever toch niet?

Laat je horen in de comments!

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 7

 • Vink

  Beantwoorden 17/01/201315:23

  Jammer dat je nooit leest over hoeveel mensen er zijn gestikt in een oliebol of een appelflap…

 • Laurens

  Beantwoorden 18/01/201322:44

  Particulier en dus legaal Vuurwerk afschaffen is een mogelijkheid. Wat nu ilegaal wordt gekocht en afgestoken zal dan niet minder worden, eerder meer! Met een rotje blaas je geen verkeersbord op! Dus vraag je zelf is af of materiële en lichamelijke schade minder zal worden of zelfs nul nada niks!?
  Ik denk dat het probleem te weinig handhaving en VOORAL te weinig verantwoordelijkheid van mensen zelf is. Zonder me uit te spreken over voor of tegen zijn denk ik niet dat een vuurwerk verbod helpt

 • Laurens

  Beantwoorden 18/01/201322:54

  Veruit de meeste vuurwerk verkopers zijn middenstanders, die hebben nu 75 miljoen omgezet. Geld uitgeven is de enigste en beste oplossing tegen een recessie / crissis. Met vuurwerkverbod hadden wij Nederlanders die 75 miljoen gewoon in ons zak gehouden! En ook die 74000 euro schade is rollend geld….
  Voor als je het positief wil bekijken 😉

 • Aagje

  Beantwoorden 20/01/201311:40

  Wat een onzin dit. Ga je ook stoppen met fietsen omdat er jaarlijk 1.200 in het ziekenhuis belanden ten gevolge van een aanrijding door het rijden in een blinde hoek van een auto?
  ‘Betaal ik ook voor’

  Daarbij, je hebt geen recht van spreken want als je nog niet eens een half jaar WW bij elkaar hebt gewerkt, dan heb je alleen nog maar geld gekost. Of heb je geen opleiding?

  Op ruim 16,5miljoen hollanders missen we een paar ogen. Lig ik totaal niet wakker van in ieder geval.

 • Arno

  Beantwoorden 24/01/201312:50

  Update mbt de 74K vuurwerkschade. Via gemeente Katwijk:
  Van alle geregistreerde schades (275) zijn er 5 (circa 2%) die in de aanloop naar de jaarwisseling zijn geconstateerd. De eerste in de laatste week van november en de overige 4 in de week voor kerst. De meeste schades zijn dus van de nieuwjaarsnacht zelf. Vorig jaar hebben we dit niet geadministreerd, maar toen zijn de eerste schades al ontdekt in het eerste weekend van oktober.

 • Ouwehand

  Beantwoorden 24/01/201318:54

  Nou Aagje, dan hoop ik dat je dit jaar niet behoort tot het percentage Nederlanders dat z’n ogen moet verliezen. Hoe blind kun je trouwens nu al zijn.

 • Aagje

  Beantwoorden 25/01/201310:01

  Neuh, gelukkig niet. En m’n kind loopt ook met een veiligheidsbril. 🙂
  Maar als je je alleen kunt focussen op materiele schade, die voor ruim de helft nog geschat wordt ook, en die paar ogen door voornamelijk kliederaars, dan ben je niet perse blind, maar heb je gewoon een paar oogkleppen op.
  En het hele jaar door verliezen mensen ogen. Uiteindelijk is 99% van de blinden niet vuurwerk-gerelateerd.

  Trouwens, ik heb ook een hekel aan het slopen hoor. Moeten ze lekker bij d’r eigen moer doen 🙂

Laat een reactie achter

X