Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /INGEZONDEN: De goeden moeten onder één kwaaie lijden

Blog

INGEZONDEN: De goeden moeten onder één kwaaie lijden

Ingezonden door Henk Kasius n.a.v. het (mogelijke?) verbod op de huldiging VV Katwijk bij het gemeentehuis. Foto door Sander van Duijn

Er was de afgelopen weken behoorlijk wat te doen rond het topamateurvoetbal in Katwijk. Onlusten rond de derby’s Quick Boys – Katwijk en Rijnsburgse Boys – Quick Boys leidden tot het (terechte) besluit van burgemeester Visser om de komende twee seizoenen geen uitpubliek meer toe te laten bij de dorpsderby’s en de risicowedstrijden tegen Spakenburg. Een keihard besluit, waarmee elke voetballiefhebber binnen de gemeente in het hart geraakt wordt. De mooiste wedstrijden van het seizoen voor iedereen onthoofd. De algehele tendens is echter wel dat het merendeel van de fans berust in de sanctie, simpelweg omdat zij ook wel doorhebben dat ze de schuld binnen de eigen gelederen moeten zoeken en niet op het gemeentehuis.

Ondertussen zijn Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys alle drie hard aan de slag gegaan om de sportparken veiliger te maken en de raddraaiers op te sporen en te weren bij thuiswedstrijden. Ondertussen is Katwijk hard op weg naar het kampioenschap in de Tweede Divisie, een prestatie die traditiegetrouw gevierd wordt met een huldiging op het bordes van het gemeentehuis. Nadat burgemeester Visser wat inspiratie had opgedaan bij zijn Amsterdamse en Rotterdamse collega’s heeft hij echter besloten dat er een einde komt aan deze traditie. Ook in Katwijk kan de veiligheid niet gewaarborgd worden, luidt de officiële lezing. Voor een veel moeilijker te beveiligen rondrit door het dorp kon eventueel wel groen licht gegeven worden.

Voor de niet-voetballiefhebber die niet verder kijkt dan de oppervlakte zal dit besluit als volkomen terecht bestempeld kunnen worden, gezien de eerdere problemen op en rond de velden. Deze opvatting slaat echter volkomen de plank mis wanneer het om kampioensfeestjes gaat. Sinds de invoering van het landelijk topamateurvoetbal (1969) zijn er in de gemeenten Katwijk en Rijnsburg vijftien huldigingen geweest vanwege een kampioenschap op het hoogste niveau. Bij geen één van die vijftien is er zelfs maar dreiging geweest van een “bezoekje” van supporters van één van de rivalen. Noem het een ongeschreven regel, noem het een erecode: de huldiging van één van de rivalen wordt niet verstierd. Dat burgemeester Visser geen weet heeft van deze regel zegt voldoende over hoeveel feeding hij heeft met de rijke voetbalcultuur binnen zijn gemeente. Dat uitgerekend hij die ongeschreven wet overtreedt zegt er misschien nog wel meer over.

De afgelopen jaren heeft burgemeester Visser het topamateurvoetbal benaderd als een hoofdpijndossier wat hem onverwacht door de strot is geduwd. En waar hij niet bepaald uitblonk in consistent beleid. Zo besloot hij in 2018 tot een verplichte buscombi voor uitpubliek bij de derby’s tussen  Katwijk en Quick Boys. Na twee onderlinge confrontaties zonder noemenswaardige problemen werd die maatregel weer opgeheven. De afgelopen twee derby’s (Quick Boys – Katwijk en Rijnsburgse Boys – Quick Boys) hanteerde hij de regel dat de clubs volledig verantwoordelijk waren voor de veiligheidsorganisatie binnen de poorten en  de politie daarbuiten. Tijdens de eerste derby waar geen uitpubliek welkom was, die tussen Katwijk en Quick Boys, waren er zeker twintig agenten binnen de poorten van De Krom te vinden om de boel in de gaten te houden. Maar meer nog dan de onkunde om een goede veiligheidsorganisatie neer te zetten is de onwil hem te verwijten.

Met het verbieden van de huldiging van VV Katwijk doet hij niet alleen de aankomend landskampioen en zijn fans tekort, maar raakt hij de gehele voetbalcultuur binnen zijn gemeente. Een voetbalcultuur die roemrucht is in heel Nederland en waar de huldiging van de kampioen op het bordes van het gemeentehuis een prachtige traditie is, uniek in et Nederlandse amateurvoetbal. Dat burgemeester Visser zelf weinig heeft met de unieke Katwijkse voetbalcultuur staat hem volledig vrij.  Maar met het verbieden van de huldiging bewijst hij dat hij werkelijk geen idee heeft van wat er leeft onder de bevolking van zijn gemeente. Visser presenteert zich als een burgervader van wie de band met zijn bevolking slechter is dan die man die op zondag het vlees snijdt met zijn kinderen.

Het is echter nog niet te laat. De burgemeester kan dit gruwelijk domme besluit nog terugdraaien. Bij de maatregel dat er tijdens de derby’s geen uitpubliek mag komen, accepteren de voetballiefhebbers binnen de gemeente Katwijk dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. Als de burgemeester voet bij stuk houdt en de huldiging van Katwijk verbiedt , lijden de goeden echter onder één kwade. Die kwade zou je kunnen herkennen aan de ambtsketting

Door: Henk Kasius

Ook een mening? Of wil je op dit stuk reageren?

mail je bijdrage naar info@kattuk.nl!

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X