Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /INGEZONDEN: Column – Waar zijn de winnaars?

Blog

INGEZONDEN: Column – Waar zijn de winnaars?

Ingezonden column door Lennart van der Plas

De gemeente Katwijk heeft van oudsher een sterke christelijke achtergrond. Daar heeft iedereen wel een mening over, maar het is een gegeven. Tegelijkertijd neemt, zelfs in het confessionele Katwijk, de invloed van de kerk af. Dit is ook bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen duidelijk geworden. De drie confessionele partijen CDA, CU en SGP behaalden tezamen net geen 46% van de stemmen. Door de politieke versplintering leverde dit hen wél een nipte meerderheid op in de gemeenteraad (17 van de 33 zetels).

Ter vergelijking: in 2014 haalden deze drie partijen nog 55% van de stemmen, goed voor 19 zetels. Omdat Katwijk veel trouwe, christelijke stemmers heeft, waarvan gezegd wordt dat zij eigenlijk altijd wel gaan stemmen, mag gesproken worden van een duidelijk signaal van de bevolking. Voor alle drie de partijen geldt dat zij in deze eeuw niet eerder zo’n laag percentage haalden bij Katwijkse gemeenteraadsverkiezingen.

Maar waar zijn deze zetels dan gebleven? Uit het niets haalde de partij Durf 3 zetels. Ook de VVD boekte een zetel winst en kwam op 3 zetels. De partijen CU, SGP, GemeenteBelangen en KiesKatwijk leverden allen één zetel in t.o.v. 2014. Toch zijn nu drie van deze ‘verliezende’ partijen bezig om een nieuw college te vormen (CDA, CU, SGP, GemeenteBelangen, PvdA en D66). De ‘winnaars’ Durf en VVD zitten hier niet bij, de drie christelijke partijen wel. Het had hen gesierd om na dit signaal van de bevolking in ieder geval niet wéér met z’n drieën verder te gaan.

Een belangrijk argument dat wordt aangedragen voor de samenwerking, is dat zij als grootste partijen het best een stabiele coalitie kunnen vormen. Dit argument kan echter direct van tafel. Als het klaarblijkelijk mogelijk is om met zes partijen een college te vormen, zoals nu lijkt te gebeuren, komt bij mij direct de volgende vraag naar boven: waarom kan het CDA niet met drie of vier andere partijen om tafel, in plaats van de ChristenUnie en de SGP? Juist in Katwijk is het erg belangrijk dat zowel confessionelen als niet-confessionelen ongeveer evenredig vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. Onder veel Katwijkers leeft nu het gevoel dat zij buitenspel worden gezet. Vooral de manier waarop – er is geen eens serieus gesproken met de winnaars van de verkiezingen – doet de wenkbrauwen fronsen. Terecht dat inwoners op deze manier het vertrouwen in de politiek verliezen. Want waar zijn de winnaars?

Door: Lennart van der Plas
VVD Katwijk

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X