Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Houd het strand toegankelijk voor hulpdiensten

Blog

Houd het strand toegankelijk voor hulpdiensten

Het Katwijkse strand is geliefd. Veel bezoekers komen op de fiets. Helaas blokkeren (met name) fietsen en bromfietsen de toegang naar het strand. Als er een acute situatie is op het strand, moeten hulpdiensten er zo snel mogelijk kunnen komen. Dit lukt nu niet altijd. Op verzoek van de gemeenteraad gaat de gemeente Katwijk zo snel als mogelijk een aantal maatregelen doorvoeren. Elke strandafrit krijgt een vorm van belijning. En bij mooi weer staat bij elke strandafrit een fietscoach om bezoekers te wijzen op de juiste parkeermogelijkheden. Daarnaast wordt een communicatiecampagne gestart, waarbij wordt opgeroepen de fiets niet op de betonnen platen van de strandafgang te plaatsen.

Burgemeester Visser: “Op zomerse dagen wil iedereen zo snel mogelijk naar het strand, ook onze inwoners die met de fiets of scooter komen. Helaas heeft niet iedereen oog voor de risico’s van het foutparkeren van fietsen en scooters. Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit levens kosten. Daarom gaan we, mede op verzoek van de hulpdiensten als politie, brandweer, ambulance, KRB en KNRM, zwaardere maatregelen voorbereiden. Op de zomerse dagen als de (fiets)coaches actief zijn, is het belangrijk dat iedereen de aanwijzingen opvolgt en dus niet op de strandopgangen een fiets of scooter parkeert.”

Gele of rode straatmarkering
Er zijn op dit moment drie strandafritten waar gele belijning is aangebracht om duidelijk te maken dat de strandafrit vrij moet zijn. Dit zijn de afgangen naar de KRB posten en de grote strandopgang bij het strandplein. Om duidelijk te maken dat elke strandafrit in ieder geval 2,5 meter ruimte moet bieden voor de hulpdiensten wordt op elke strandafgang belijning en/of vloerstickers aangebracht. Denk hierbij aan de huidige gele belijning, maar het is ook mogelijk rode lopers op de afrit te plaatsen, waardoor duidelijk wordt dat er niet geparkeerd mag worden. De gemeente Groningen heeft hier met succes mee gewerkt. Het kan zijn dat de uitvoering pas na 1 juli lukt.

Fietscoaches
Vanuit handhaving wordt nu een aantal jaar gewerkt met fietscoaches. Dit zijn uitzendkrachten die op warme dagen toezicht houden en mensen aanspreken wanneer zij een fiets fout parkeren. Het aantal fietscoaches wordt uitgebreid, zodat bij elke strandafgang een fietscoach toezicht houdt.

Maatregelen voor in de toekomst
Een veelgehoord verzoek is fietsen weg te halen als ze fout geparkeerd staan. Aangezien het weghalen van fietsen een vorm is van bestuursdwang, zijn hier specifieke spelregels voor opgesteld. Een fiets kan niet zomaar weggehaald worden. Per fiets moet bijvoorbeeld een proces verbaal worden opgesteld, extra personeel worden aangetrokken en materieel worden ingekocht voor het verwijderen, opslaan en weer uitgeven van fietsen. Daarnaast moet er een koppeling komen met de politie, zodat fietsen niet als gestolen opgegeven kunnen worden i.v.m. de verzekering. Dit brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee. Om die reden is de ‘fiets fout, fiets weg’-methode op dit moment nog niet aan de orde.

Campagne
Naast het aanbrengen van belijning/lopers en de persoonlijke boodschap en uitleg van een fietscoach gaat de gemeente ook via social media, posters en berichten in lokale en regionale kranten aan strandbezoekers duidelijk maken waar de fiets wel en niet mag staan.

Wethouder Knape: “Bezoekers aan het strand zijn te weinig doordrongen van de ernst. Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit vreselijke gevolgen hebben. Ik ben daarom blij dat we aan het verzoek van de gemeenteraad en de hulpdiensten kunnen voldoen. Samen met welwillende bezoekers maken we het strand zo toegankelijk en veilig.”

Persbericht Gemeente Katwijk

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X